TipsFilm- en televisie

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 29 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Nikolaj Lie Kaas, Søren Pilmark en Mads Mikkelsen in Flickering Lights Beeld
Nikolaj Lie Kaas, Søren Pilmark en Mads Mikkelsen in Flickering Lights

Flickering Lights (Anders Thomas Jensen, 2000)

NPO 2, 23.20-01.10 uur

Misschien is één film waarin een stel ruwe (ex)criminelen paaseieren uitblaast en beschildert méér dan genoeg. Maar laat het maar aan de Deense schrijver-regisseur Anders Thomas Jensen over om die in potentie belachelijke scène trefzeker te timen, langzaam te laten ontsporen en zo boven het niveau van stripachtige ongein te tillen. Het ene moment zit je nog te grinniken, terwijl je Torkild en zijn maten Peter, Arne en Stefan op aandringen van Stefans vriendin Hanne bezig ziet met hun eieren en kwastjes; het volgende vergaat je de lach – op zijn minst een beetje.

Eigenlijk weet je nooit wat er gaat gebeuren, in Jensens eerste lange speelfilm Flickering Lights (Blinkende lygter ). Het vertrekpunt is vrij klassiek. Torkild (Søren Pilmark) merkt dat hij klaar is met het gangsterleven – tijdens het surprisefeestje ter gelegenheid van zijn veertigste verjaardag schiet hij bijna een van de gasten neer – maar neemt nog één laatste klus aan: samen met Peter (Ulrich Thomsen), Arne (Mads Mikkelsen) en Stefan (Nikolaj Lie Kaas) steelt hij een koffer vol geld uit een sjiek huis. Wanneer die koffer meer dan vier miljoen kronen blijkt te bevatten, besluit Torkild er met de buit vandoor te gaan, samen met de andere drie naar Barcelona. Zover komen ze niet. Midden in het bos krijgen ze autopech, en aldaar besluit Torkild een bouwval in een wildrestaurant te veranderen. Niet per se de midlifecrisis die je van een rouwdouwer als hij verwacht, en zo stuurt Jensen de film even vrolijk als grimmig alle mogelijke kanten op. Tussen alle maffe perikelen door – geweldig is ook de scène waarin Arne zich afreageert op een koe en vervolgens de jager in zichzelf ontdekt – leren we via flashbacks over de traumatische jeugd van de mannen, en hoe ze elkaar als uiterst verschillende outcasts hebben ontmoet. Ook de verschillende running gags (zoals de etenswaar die Stefan steeds weer op de achtergrond in zijn mond propt, van bananen tot knakworstjes) houden de vaart er in. En wie zal er als eerste door de deur van het restaurant naar binnen komen: nieuwsgierige klanten, of toch de brute boef aan wie die miljoen kronen eigenlijk toebehoorden? U zult het zien, in de Zomergastfilm van actrice en theatermaker Romana Vrede.

Dunya & Desie (Dana Nechustan, 2008)

NPO 3, 09.00-10.35 uur

Bioscoopvervolg op de blijmoedige jeugdserie (2002-2004) over twee hartsvriendinnen uit Amsterdam-Noord (nu beiden 18). De multiculturele samenleving fungeert als een vanzelfsprekende achtergrond - maar zonder eerwraak en maagdelijkheidscultus, of fundamentalisme. Dunya El-Beneni (Maryam Hassouni) reist met haar familie naar Marokko om haar achterneef te ontmoeten, aan wie zij is uitgehuwelijkt. De volkse, Hollandse Desie (Eva van de Wijdeven) blijkt zwanger en gaat haar vriendin achterna.

Splash (Ron Howard, 1984)

Net 5, 21.35-23.55 uur

Een zeemeermin (Daryl Hannah) klimt aan land met in haar hand de portemonnee van New Yorker Allen (Tom Hanks). Dat ze voor elkaar zijn bestemd, weten wij dan al dankzij een vroege flashback in de film. Volgt een onvoorstelbare romance, waarbij vooral van haar een groot offer wordt gevraagd: ze moet opdrogen en dus afstand doen van haar vinnen. Maar ja, het water blijft trekken. Splash was de eerste film die Disney uitbracht via Touchstone, het voor minder kindvriendelijke producties bedoelde dochterlabel. Niet dat er, op wat glimpjes naakt na, zoveel schokkends is aan deze zachtaardige komedie.

Herbestemming

NPO 2, 19.30 UUR

Nieuwe serie waarin ontwerper Piet Hein Eek door Nederland trekt langs monumentale panden die een nieuwe bestemming hebben gekregen. In deze aflevering bezoekt hij onder andere het Sphinx-Kwartier in Maastricht.

Zomergasten

NPO 2, 20.15 UUR

Voor het tweede jaar op rij presenteert Janine Abbring tv-klassieker Zomergasten. Haar eerste gast is actrice en theatermaker Romana Vrede (Paramaribo, 1972), wiens rol in RACE vorig jaar werd bekroond met de vakprijs de Theo d'Or.

Romana Vrede is de eerste Zomergast. Beeld ANP
Romana Vrede is de eerste Zomergast.Beeld ANP

Marlène Dietrich, Le crépuscule d'un ange

CANVAS, 21.45 UUR

Portret van actrice en zangeres Marlène Dietrich (1901-1992), die zich in de laatste jaren van haar leven opsloot in haar appartement in Parijs. De makers spreken onder andere met haar buurvrouw uit die tijd.

Andere Tijden Sport

NPO 2, 22.00 UUR

Eind jaren veertig vormt de Friese hardloopster Foekje Dillema een serieuze bedreiging voor Olympisch kampioen Fanny Blankers-Koen. Maar dan wordt Dillema ervan beschuldigd een man te zijn. Wat klopte er van die bewering?

Foekje Dillema en Fanny Blankers-Koen omarmen elkaar in het Olympisch stadion. Beeld
Foekje Dillema en Fanny Blankers-Koen omarmen elkaar in het Olympisch stadion.

Travels in Trumpland

BBC 2, 22.00 UUR

De Britse Labour-politicus Ed Balls reist naar het diepe Zuiden van Amerika om kennis te maken met de aanhangers van Donald Trump. Het gaat er niet al te serieus aan toe: zonder morren hijst Balls zich in een showworstelpak.

Tacita Dean: Looking to See

BBC 1, 23.30 UUR

In Berlijn ontmoet programmamaker Alan Yentob de Britse filmkunstenaar Tacita Dean. Dit jaar opende er van haar tegelijkertijd solotentoonstellingen in de National Gallery, de Royal Academy én de National Portrait Gallery in Londen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden