De Volkskrant tv-selectie voor zondag 29 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Tobey Maguire en Michael Caine in Cider House Rules Beeld
Tobey Maguire en Michael Caine in Cider House RulesBeeld

Reizen Waes

België Eén, 20.30 uur.

De sympathieke wereldreiziger Tom Waes is terug met een reeks pleziertochtjes door landen die de gemiddelde toerist liever links laat liggen. In aflevering 1 is te zien hoe hij kennismaakt met Sierra Leone, dat twee jaar lang werd geteisterd door het ebolavirus. Waes' liefde voor het ongeliefde blijft niet onopgemerkt: hij wordt uitgenodigd voor een partijtje squash met de president.

Andere tijden sport

NPO 1, 21.05 uur.

Het verhaal van excentriekeling, meesterdammer en wereldkampioen Jannes van der Wal. Zijn broers, ouders, collega's en vrienden blikken terug op het leven van de man die ooit in slaap viel in de trein en zo het NK-dammen miste.

Jannes van der Wal op het NK Dammen in 1989 Beeld anp
Jannes van der Wal op het NK Dammen in 1989Beeld anp

The Greatest Party on Earth

Canvas, 22.35 uur.

50.000 zangvogels, kilo's kaviaar en servies van Limoges het kon niet op in 1971, toen sjah Mohammed Reza Pahlavi een feestje vierde op de 2500ste verjaardag van het Perzische rijk. Het gewone volk, dat de sjah binnen 10 jaar zou afzetten, zag niks van al die ongepaste decadenti. Gelukkig hebben we de beelden nog.

The Brit Who Tried to Kill Trump

BBC 1, 00.20 uur.

'Donald Trump is een racist en moet dood', schrijft de 20-jarige Michael Steven Sandford deze zomer, vlak nadat hij is opgepakt voor het beramen van een moordaanslag op dan nog presidentskandidaat Trump. Sandford woont in het Britse plaatsje Dorking, maar reisde een meisje achterna naar Amerika en zwaaide later met een pistool op een Trump-bijeenkomst in Las Vegas. De BBC spreekt met zijn moeder, die doodsbang is dat haar zoon zal wegkwijnen in een zwaarbewaakte gevangenis in Nevada.

Dunya & Desie (Dana Nechustan, 2008)

NPO 3, 15.30 uur.

Bioscoopvervolg op de blijmoedige jeugdserie (2002-'04). Daarin blijft opvallend veel bij het oude: net als in de serie draait het vooral om de problemen van twee hartsvriendinnen uit Amsterdam-Noord. De multiculturele samenleving fungeert als een vanzelfsprekende achtergrond maar dan zonder eerwraak en maagdelijkheidscultus, homo-intolerantie, vrouwenbesnijdenis en fundamentalistische imams. De meiden zijn inmiddels 18. De bedachtzame Dunya reist met haar familie naar Marokko om haar achterneef te ontmoeten, aan wie zij is uitgehuwelijkt. De volkse, Hollandse Desie blijkt zwanger en gaat haar vriendin achterna.

White Bird in a Blizzard (Gregg Araki, 2014)

Fox, 21.00 uur.

De 17-jarige Kat is radeloos. Net nu ze seksueel volwassen wordt, gaat haar vriendje raar doen en verdwijnt moeder Eve. Gevlucht voor haar gruwelhuwelijk? Of is er iets anders aan de hand? White Bird in a Blizzard haakt aan bij films als Ang Lees The Ice Storm (1997) en Sam Mendes' American Beauty (1999): ook in deze bewerking van Laura Kasischkes roman blijkt het buitenwijkbestaan de hel op aarde. Maar zo levendig als de filmers die regisseur Araki voorgingen wordt dit helaas niet. Aardige jaren tachtig-sfeer, dat wel, en Shailene Woodley en Eva Green zijn prima als het onharmonische moeder- en dochterpaar.

The Cider House Rules (Lasse Hallström, 1999)

BBC 2, 00.30 uur.

Homer Wells is een typische John Irving-held. Een doodnormale jongen eigenlijk, die toevallig opgroeit onder buitenissige omstandigheden, en wiens lot wordt bezegeld door een serie opmerkelijke voorvallen. De goedzak heeft weinig greep op zijn leven; het overkomt hem allemaal, maar ondertussen wordt hij wel wat wijzer. In de verfilming die Lasse Halström van Irvings The Cider House Rules maakte, wordt de weesjongen (gespeeld door Tobey Maguire) volwassen en probeert hij zich los te maken van de arts (een rol van Michael Caine) die hem opvoedde. Een beetje braaf is het allemaal wel; en echt verrassend is het niet dat de film voor zeven Oscars werd genomineerd. Irving won de Oscar voor het scenario, Caine werd uitgeroepen tot beste bijrolspeler.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden