tv-selectie

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 28 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Andy Serkis in Dawn of the Planet of the Apes van Matt Reeves Beeld
Andy Serkis in Dawn of the Planet of the Apes van Matt Reeves

Operatie Noordpool

NPO 3, 15.35 uur

(Jeugd, Grethe Bøe-Waal, 2014) De 13-jarige Julia en de 8-jarige tweeling Ida en Sindre stranden op een verlaten eiland in het Noordpoolgebied. Gelukkig vinden ze een hut om in te schuilen; daarbuiten is het een onherbergzame sneeuw- en ijsvlakte. En niemand heeft enig idee waar ze zijn. The Revenant voor kinderen, zo zou je Operatie Noordpool kunnen omschrijven – inclusief confrontatie met een (ijs)beer. Knap uitgevoerd en voor een jong publiek behoorlijk spannend, deze fraaie en met meerdere prijzen bekroonde Noorse familiefilm, naar een boek van Leif Hamre.

Kaisa Gurine Antonsen in Operatie Noordpool van Grethe Bøe-Waal Beeld
Kaisa Gurine Antonsen in Operatie Noordpool van Grethe Bøe-Waal

[boekenprogramma]

Brommer op zee

NPO 2, 19.24 uur

De Vlaamse dichter en performer Carmien Michels beweegt zich tussen pen en podium. Ze studeerde woordkunst aan het conservatorium van Antwerpen, won het Nederlands en Europees kampioenschap Poetry Slam, schreef twee romans en een dichtbundel. Vanavond is Michels te gast in Brommer op zee om haar eerste verhalenbundel te presenteren. In Vaders die rouwen schrijft ze over vaders die door hun naasten worden geobserveerd terwijl ze zich in bochten wringen. De tweede gast is Nicolien Mizee, die een bijzonder boek vol vogelobservaties en schetsen maakte.

Rampage

Veronica, 20.00 uur

(Actie, Brad Peyton, 2018) ‘Well, that sucks’, zegt Dwayne ‘The Rock’ Johnson terwijl een gemuteerde krokodil uit de rivier van Chicago kruipt. Op hetzelfde moment leggen een eveneens fors vergrote wolf en een albinogorilla de stad reeds kundig in puin – kan er ook nog wel bij. Rampage is een met melige grappen gelardeerde monsterfilm in de traditie van King Kong en Godzilla die volop speelt met de gedachte dat de menselijke hoofdrolspeler, voormalig showworstelaar The Rock, óók een kolossale verschijning is. Vandaar de ondertitel van de film: Big Meets Bigger.

Dwayne Johnson in Rampage van Brad Peyton Beeld
Dwayne Johnson in Rampage van Brad Peyton

Deep Shit

NPO 3, 20.19 uur

Met een dubbele aflevering presenteert NPO 3 vanavond de ontknoping van Deep Shit, de komische serie waarin vinexvrouwen Veerle en Sara steeds verder verstrikt raken in hun zelf begonnen criminele avontuur. De serie speelt met de herkenbaarheid van de sleur in het leven van veel Nederlanders, en laat zien hoe gemakkelijk iemand kan knappen en ontsporen. ‘Sara en Veerle vertolken het duiveltje in ieder van ons’, zegt hoofdrolspeler Jennifer Hoffman. ‘Want eerlijk is eerlijk, we zouden allemaal weleens door dat laatste laagje beschaving heen willen breken.’

Ocean Wreck Investigation

National Geographic, 20.30 uur

Duikers, onderwaterarcheologen en historici gaan op zoek naar de verhalen achter oude scheepswrakken in een documentaireserie van National Geographic. De eerste aflevering van Ocean Wreck Investigation neemt een kijkje bij een aantal Duitse duikboten die tijdens de Tweede Wereldoorlog tot zinken werden gebracht. De meest geavanceerde van het stel was de U-480, die wordt gezien als de eerste stealth-onderzeeër. Een speciale rubbercoating maakte de boot onzichtbaar voor sonar, maar een zeemijn bij het eiland Wight werd de U-480 en haar bemanning fataal.

Tegenlicht

NPO 2, 22.06 uur

Twintig jaar na de start van operatie Enduring Freedom trokken de VS de stekker uit de missie in Afghanistan en namen de Taliban de macht weer over. De enorme militaire, humanitaire en financiële investeringen in het land hebben uiteindelijk tot weinig geleid. In Tegenlicht vertellen deskundigen over de lessen uit de puinhoop van Afghanistan. Onder anderen voormalig commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn, vredesbemiddelaar Jonathan Powell en auteur Kishore Mahbubani geven hun visie op de rol van het Westen en China in de toekomst van het land.

Dawn of the Planet of the Apes

Veronica, 22.10 uur

(Fantasy, Matt Reeves, 2014) Voor het tweede deel van de herstart van The Planet of the Apes-cyclus schieten we een jaar of tien vooruit in de tijd: het virus dat losbrak aan het slot van Rise of the Planet of the Apes (2011) heeft de mensheid gedecimeerd. Her en der houden plukjes overlevers stand, verstoken van elektriciteit. Caesar, die in het eerste deel van hoogintelligente babyaap opgroeide tot boze adolescent, heeft zich met zijn apentroep teruggetrokken in het bos en schaaft aan een egalitair ingerichte samenleving. De aap (Andy Serkis, digitaal aangekleed) is wederom de grote, sprankelende attractie van de film.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden