TipsFilm en televisie

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 28 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Peter Kurth in Herbert. Beeld Frederic Batier
Peter Kurth in Herbert.Beeld Frederic Batier

De vuilnisman

NPO 2, 20.25 uur

Afval is niet langer een probleem, maar een grondstof. Het is een van de mooie praatjes die klinken vanuit de afvalverwerkingsindustrie. Aan die grondstof is geen gebrek, want jaarlijks produceert Nederland 60 miljard kilo vuilnis. Overheden en vuilverwerkers praten graag over recycling en de circulaire economie, maar wat komt daarvan terecht? In de zesdelige serie De vuilnisman neemt Teun van de Keuken een duik in de wereld van ons afval. In elke aflevering neemt hij een andere afvalstroom onder de loep, van grijze kliko tot chemielozingen.

Sin City

RTL 7, 21.45 uur

(Neonoir, Robert Rodriguez, Frank Miller, 2005) Hard boiled detectives en film noir vormden de inspiratiebron voor Sin City, het eerste, veelgeroemde soloproject van striptekenaar Frank Miller. Zonder dat hij de rechten had, verfilmde Sin City-fan Robert Rodriguez een kort verhaal uit de reeks. Miller was direct verkocht. Om te illustreren dat Millers geesteskind bij hem in goede handen was, stond Rodriguez erop dat hij en Miller samen als regisseur vermeld zouden staan. Sin City blijft qua uiterlijkheden trouw aan de bron en staat bol van het testosteron, grof geweld en cynische humor.

Michael Madsen (links) en Bruce Willis in Sin City. Beeld
Michael Madsen (links) en Bruce Willis in Sin City.

2Doc: Welcome to Chechnya

Canvas, 21.50 uur

In de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië worden mensen uit de lhbti-gemeenschap met geweld vervolgd. In zijn documentaire Welcome to Chechnya volgt David France het werk van Tsjetsjeense activisten die slachtoffers proberen te helpen. Omdat het filmen niet zonder gevaar was, werd er veel gebruikgemaakt van verborgen miniatuurcamera’s. Ook wilde France de slachtoffers graag zelf aan het woord laten. In plaats van hen onherkenbaar te filmen, koos hij voor een geavanceerde kunstmatige-intelligentietechniek die hun gezichten vervangt, maar realistische emoties kan weergeven.

Tegenlicht

NPO 2, 22.10 uur

Duurzame energieprojecten werden vroeger gezien als een hoog risico met een laag rendement, en dus onaantrekkelijk voor investeerders. Nu de energietransitie op stoom komt, ligt dat anders. Inmiddels heeft een derde van alle investeringen een groene bestemming, en dat wordt alleen maar meer. Tegenlicht nam een kijkje bij Nederlandse ondernemers met kansrijke groene plannen en investeerders die wel brood zien in duurzame start-ups. Ook worden de groene geldstromen onder de loep genomen. Komt al dat geld goed terecht, en hoe zit het met de rendementen?

Green Wing

Canvas, 23.35 uur

De Britse comedyserie Green Wing is wel vergeleken met The Office, maar kreeg nooit zoveel bekendheid. De ziekenhuisserie werd geschreven door het team achter de sketchshow Smack the Pony en begint met de aankomst van Caroline op haar eerste werkdag. Die begint niet al te best: omdat ze zichzelf had buitengesloten, heeft Caroline de nacht doorgebracht in haar auto. Doodmoe en ruikend naar luchtverfrisser maakt ze kennis met haar getikte collega’s. De hoofdrollen in Green Wing worden gespeeld door Tasmin Greig, Stephen Mangan en Julian Rhind-Tutt.

The Company You Keep

BBC 2, 00.30 uur

(Thriller, Robert Redford, 2012) The Company You Keep: het zou makkelijk kunnen slaan op de acteurs die tachtiger Redford in deze ouderwets degelijke film om zich heen verzamelde. Zelf vertolkt Redford de voormalige links-radicale activist Nick Sloan, en hij wordt terzijde gestaan door onder meer Shia LaBeouf (als journalist), Susan Sarandon, Richard Jenkins en Julie Christie (als veteraan-activisten). Intussen heeft Redfords negende speelfilm als regisseur een belangwekkend verhaal te vertellen over Weather Underground, een organisatie die met bomaanslagen fel (en gerechtvaardigd?) protest leverde tegen de Vietnamoorlog.

Robert Redford in The Company You Keep. Beeld
Robert Redford in The Company You Keep.

Herbert

Arte, 01.00 uur

(Drama, Thomas Stuber, 2015) Vroeger, toen de Muur nog bestond, gold Herbert als aanstormend bokstalent. Tegenwoordig werkt hij in het sjofele Leipzig als trainer, uitsmijter en schuldeiser: het maken en breken van lichamen, dat is waar zijn leven hoofdzakelijk om draait. Het is dan ook ironisch dat hij in dit sterke Duitse drama de diagnose ALS krijgt. Regisseur Stuber brengt Herberts aftakeling rauw in beeld maar nog schrijnender is Herberts maatschappelijke isolement. Voordeel daarvan is dat de excellent acterende Peter Kurth de film grotendeels voor zichzelf heeft. Nergens is zijn spel melodramatisch en nergens hengelt hij naar deernis; hij vereenzelvigt zich vooral met Herberts psyche en pas van daaruit met diens ziekteproces.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden