Tips

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 27 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Michael J. Fox, Thuy Thu Le en Sean Penn in Casualties of War van Brian De Palma Beeld
Michael J. Fox, Thuy Thu Le en Sean Penn in Casualties of War van Brian De Palma

Bannebroek’s Got Talent

NPO 3, 09.00 uur

(Komedie, Pieter Kramer, 2014) Iedereen heeft talent, en iedereen heeft recht op een talentshow, in deze satire over samenlevingontwrichtende roem. Zo ook de bevolking van het fictieve Zuid-Nederlandse gehucht Bannebroek, waar het dans-, zang- of goocheltalent van de jeugd eens per jaar wordt beoordeeld tijdens een in theorie vrolijk samenzijn. De Telefilm komt van de makers van de heerlijke sprookjeskomedie Lang en gelukkig en is opgetuigd met dezelfde vileine humor, die hier ongetwijfeld iets over de hoofden van jonge kijkers scheert.

Arjan Ederveen in Bannebroek's Got Talent van Pieter Kramer Beeld
Arjan Ederveen in Bannebroek's Got Talent van Pieter Kramer

Le petit Nicolas

NPO 3, 15.30 uur

(Jeugd, Laurent Tirard, 2009) Le petit Nicolas, gebaseerd op de gelijknamige serie kinderboeken van René Goscinny (Asterix en Obelix), is een vrolijke, prettig ouderwetse jeugdfilm over een jongetje dat in paniek raakt als hij hoort over de komst van een babybroertje. Regisseur Laurent Tirard wilde de verhaaltjes over Nicolas en zijn vrienden niet moderniseren en koos voor een kleurrijke jarenvijftigaankleding. De schooljongetjes dragen jasjes en korte broeken, moeder een schort en vader rookt een pijp. De humor is zo oubollig dat het weer leuk wordt.

Valérie Lemercier, Maxime Godart en Kad Merad in Le Petit Nicolas van Laurent Tirard Beeld x
Valérie Lemercier, Maxime Godart en Kad Merad in Le Petit Nicolas van Laurent TirardBeeld x

Mijn Rembrandt

NPO 2, 18.15 uur

350 jaar na de dood van Rembrandt maakt het werk van de schilder nog heel wat los bij zijn bewonderaars. In de documentaire Mijn Rembrandt portretteert Oeke Hoogendijk enkele fans met een bijzondere band met ‘hun Rembrandt’. Kunsthandelaar Jan Six, wiens voorouders nog door de meester werden vereeuwigd, denkt op het spoor te zijn van twee nieuwe Rembrandts. Verder zoekt een excentrieke Schot een mooi plekje voor zijn Rembrandtportret, en maakt de familie Rothschild heel wat los als ze hun Rembrandportretten van Marten en Oopjen in de verkoop doen.

Casualties of War

SBS 9, 20.35 uur

(Oorlog, Brian De Palma, 1989) Een Amerikaanse legereenheid onder leiding van sergeant Meserve (Sean Penn) ontvoert, verkracht en vermoordt uit wraak een Vietnamees dorpsmeisje. Slechts één soldaat (Michael J. Fox) weigert mee te doen. Als hij later bij superieuren gerechtigheid zoekt, botst hij op de horen-zien-en-zwijgen-cultuur. Sterk en op feiten gebaseerd oorlogsdrama van Brian De Palma, die een met Casualties of War tevens de acteercarrière lanceerde van John C. Reilly. Die was in eerste instantie gecast voor een klein rolletje, totdat hij telefoon kreeg van de regisseur. De Palma was zo onder de indruk van Reillys optreden, dat hij hem een grotere rol aanbood.

The Eagle Huntress

Canvas, 22.05 uur

Aisholpan is 13 jaar, woont in Mongolië en heeft grote ambities. Haar nomadenfamilie trekt al generaties met een tent door het Altaigebergte, waar de mannen jagen met speciaal getrainde arenden. Wanneer Aisholpan haar eigen jonge arend krijgt, besluit ze hem zelf te trainen en als eerste meisje ooit mee te doen aan het jaarlijkse traditionele arendfestival. Haar deelname stuit aanvankelijk op ongeloof en de nodige weerstand. De documentaire The Eagle Huntress van Otto Bell laat zien wat Aisholpan met haar uitzonderlijke doorzettingsvermogen bereikt.

Bloedland

NPO 2, 22.10 uur

In de laatste aflevering van Bloedland ziet Johan Eikelboom hoe bewoners die tijdens het apartheidsregime hun grond kwijtraakten, worden gecompenseerd. Toen president Paul Kruger bepaalde dat er in het noordoosten van Zuid-Afrika een nationaal park moest komen, hield hij geen rekening met de stammen in het gebied. Bij een uitbreiding van het Krugerpark in de jaren zestig werden de Makuleke van hun land verdreven. Na de afschaffing van de apartheid kregen ze het gebied terug, en kozen de stamleden ervoor een bestaan te verdienen met toerisme.

Om de wereld in 50 concerten

NPO 2 Extra, 22.30 uur

Documentaire van Heddy Honigmann, van wie op dit moment in de filmtheaters 100 Up te zien is, over kwieke ouderen. In de openingsfilm van het documentairefestival Idfa in 2014 doet zij vooral niet te gewichtig over klassieke muziek. Ze laat bovenal zien hoe ook een internationaal vermaard instituut als het Concertgebouworkest midden in de wereld staat. Verwacht in Om de wereld in 50 concerten dus geen onnavolgbare bespiegelingen over de fluwelen klank van het orkest, of pratende hoofden die verschillen zoeken tussen de ene chef-dirigent en de andere. De momenten waarop de muziek in het alledaagse leven overvloeit, dáár gaat het om.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden