FILM- EN TV-TIPSzondag 25 oktober

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 25 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Ryan Gosling in Fracture. De ingenieuze, manshoge knikkerbanen waarmee Anthony Hopkins personage zo graag speelt in Fracture, zijn replica’s van het werk van de Amsterdamse kunstenaar Mark Bischof. Beeld
Ryan Gosling in Fracture. De ingenieuze, manshoge knikkerbanen waarmee Anthony Hopkins personage zo graag speelt in Fracture, zijn replica’s van het werk van de Amsterdamse kunstenaar Mark Bischof.

The Conjuring 2

Veronica, 20.00 uur

(Horror, James Wan, 2016) Wanneer paranormale onderzoekers Lorraine en Ed Warren een alleenstaande moeder en haar kroost te hulp schieten in hun mistroostige Londense rijtjeswoning, blijken ook in Engelse spookhuizen de deuren te kraken en bleke tienermeisjes te vervallen in demonisch gevloek. Gelukkig hanteert regisseur Wan in deze uitstekende vervolgfilm de clichés vol flair, en bedenkt hij soms iets nieuws. Gaaf, de scène waarin de bezeten dochter in een lang gestorven oude man verandert, terwijl ze door het camerawerk onscherp blijft en je dus nooit zeker weet wat je ziet.

Vera Farmiga in The Conjuring 2. Beeld
Vera Farmiga in The Conjuring 2.

Project Rembrandt

NPO 1, 20.25 uur

Schuilt er tussen de Nederlandse amateurschilders een nieuwe Rembrandt? In het tweede seizoen van Project Rembrandt worden uit dertig kandidaten weer tien veelbelovende talenten geselecteerd, die in zes maanden de fijne kneepjes van het kunstschildersambacht onder de knie proberen te krijgen. Elke aflevering bijten ze zich vast in een nieuwe opdracht, waarmee ze geïnspireerd door de grote meesters een eigen stijl ontwikkelen. Kunstkenner Pieter Roelofs van het Rijksmuseum en beelden kunstenaar Lita Cabellut bepalen wie er doorgaat naar de volgende ronde.

Fracture

SBS 9, 20.30 uur

(Thriller, Gregory Hoblit, 2007) Een moordwapen, een getuige en een bekentenis. Erg moeilijk lijkt de zaak tegen vliegtuigbouwkundige Ted Crawford (Anthony Hopkins) niet. Wanneer Crawford in Fracture ontdekt dat zijn vrouw een affaire heeft, schiet hij haar dood. Toch krijgt de openbaar aanklager (Ryan Gosling) het zwaar. Regisseur Hoblit (Primal Fear) koesterde voor Fracture geen grootse ambities. Een ‘popcornthriller met hersens’ wilde hij maken, en daar is hij ruimschoots in geslaagd. Hoofdrolspelers Hopkins en Gosling zijn aan elkaar gewaagd. Hopkins - in zijn rol als Hannibal Lecter light - vaart op routine, maar Gosling is een openbaring. Zijn spel herinnert aan dat van Edward Norton, die doorbrak met Hoblits Primal Fear.

In Europa – De geschiedenis op heterdaad betrapt

NPO 2, 22.25 uur

In tien nieuwe afleveringen van In Europa pikt Geert Mak de draad op van zijn serie over de hedendaagse geschiedenis van ons continent. In de nieuwe reeks is hij bijna in het heden aanbeland, wat zijn centrale vraag des te belangrijker maakt: kun je geschiedenis herkennen als je er middenin zit? De eerste aflevering begint op de grens tussen Noorwegen en Rusland. Toen in 2017 een gepensioneerde Noorse grenswachter is Moskou werd gearresteerd op verdenking van spionage, ging er een beerput open. De Koude Oorlog met Poetins Rusland was weer terug.

Teledoc Campus: Honds

NPO 3, 22.55 uur

Veel honden vertonen ongewenst gedrag. Ze zijn angstig of juist agressief, luisteren slecht, blaffen onophoudelijk en bijten van zich af. In de korte documentaire Honds van Josefien van Kooten legt hondenfluisteraar Ron de vinger op de zere plek: het probleem zit niet bij de honden, maar bij hun baasjes. Het opvoeden van een hond is niet veel anders dan het opvoeden van een kind. In hun liefde voor hun huisdier vergeten eigenaars grenzen te stellen. Ze gedragen zich niet als mens, maar als hond, met gebrek aan controle en machteloosheid als gevolg.

Loving

BBC 2, 23.00 uur

(Drama, Jeff Nichols, 2017) Op 11 juli 1958, midden in de nacht, worden Richard Perry Loving (Joel Edgerton) en Mildred Jeter Loving (Ruth Negga) gearresteerd. Hun misdaad: ze zijn getrouwd. In de staat Virginia zijn gemengde huwelijken verboden. Richard is wit, Mildred heeft zwarte en indiaanse voorouders. Regisseur Nichols baseerde zich op een waargebeurd verhaal, zonder er een geromantiseerde Hollywoodversie van te maken. Loving is een prachtig, geduldig pleidooi voor empathie, zonder dwingende leuzen. Ruth Negga werd terecht genomineerd voor een Oscar, maar ook Joel Edgerton is fenomenaal.

Ruth Negga in Loving. Beeld
Ruth Negga in Loving.

My Friend, the Mayor

NPO 1, 23.10 uur

Het leven van Sean Strub werd gekaapt door de aidsepidemie. Overleven was tijdens de jaren tachtig en negentig belangrijker dan de politieke ambities van de activist en Democraat. Momenteel voert hij campagne voor een burgemeesterspost in Milford, Pennsylvania, een plaatsje dat eerder voor Trump stemde. Strub lijkt daadwerkelijk kans te maken om de verkiezing te winnen. In de documentaire My Friend, the Mayor volgt journalist Max Westerman de campagne van zijn vriend, die hij leerde kennen toen ze samen studeerden aan de universiteit van Columbia.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden