Tv-tipszondag 25 november

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 25 november

Kevin Toma Madelon Meester
 Matt Damon in The Bourne Supremacy . Beeld
Matt Damon in The Bourne Supremacy .Beeld

Sahara

Zondag, NPO 2, 20.15 uur

Mauritanië, het westelijke punt van de Sahara aan de Atlantische Oceaan, blijft grotendeels buiten de aandacht van de wereldpers. Sinds 1980 is er volgens de VPRO geen Nederlandse cameraploeg meer geweest, maar nu doet journalist Bram Vermeulen het land aan. Hij doet onder meer verslag van de activisten die strijden om de bevrijding van zwarte Mauritaniërs die worden uitgebuit. Officieel is de slavernij in het land sinds 1981 afgeschaft, bijna een eeuw nadat dit wereldwijd was gebeurd, maar nog altijd zijn er tienduizenden Mauritaniërs die geen rechten hebben en niet worden betaald voor hun arbeid in het huishouden van iemand anders.

Kruispunt

Zondag, NPO 2, 23.10 uur

‘De machtigste vrouw ter wereld’, Angela Merkel, trekt zich terug uit de politiek. Wat zijn haar hoogte- en dieptepunten? Margriet Brandsma, Annemarie Jorritsma, Ben Knapen en Jaap de Hoop Scheffer blikken terug en kijken vooruit.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Maar je achternaam is toch Marokkaans?

Zondag, NPO 3, 23.15 uur

De 30-jarige Aiman Hassani is geboren in Bergen op Zoom en voelt zich Nederlander, maar zijn familie vindt dat hij zich meer als Marokkaan moet gedragen en een Marokkaans paspoort moet aanvragen. Hassani voelt hier niets voor en zijn verzet zet de verhoudingen tussen hem en zijn familie op scherp. Hoe kan het dat hij hier zo anders over denkt dan zijn ouders? Nu hij 30 is, vindt de filmmaker dat hij een keuze moet maken. Stemt hij in met het verzoek van zijn ouders? Of zet hij de band met zijn ouders op het spel door voet bij stuk te houden?

The Abyss (James Cameron, 1989)

Zondag, Arte, 20.15 uur

In deze sterke sciencefictionfilm laat Cameron (Aliens, Titanic, Avatar) een atoomonderzeeër op honderden meters diepte botsen met een mysterieus object. Om de in het schip aanwezige kernkoppen te bergen, wordt een bemanning samengesteld die half uit militairen en half uit diepzeespecialisten bestaat. Op de bodem van de oceaan loopt de spanning tussen de twee groepen op, en tegelijkertijd groeit het vermoeden dat ze er niet alleen zijn. Regisseur James Cameron imponeert met schitterende onderwaterfotografie en – destijds – grensverleggende special effects.

The Bourne Supremacy (Paul Greengrass, 2004)

Zondag, Veronica, 20.30 uur

Met deze spionagethriller, het eerste vervolg op het degelijke The Bourne Identity (2002), blies de Engelse regisseur Paul Greengrass (op dat moment net doorgebroken met het ongepolijste Londonderry-drama Bloody Sunday) de verfilming van Robert Ludlums trilogie op virtuoze wijze nieuw leven in. Hij laat zijn door geheugenverlies geplaagde geheimagent (Matt Damon) als in één ademteug door Goa, Napels, München, Washington, Amsterdam, Berlijn en Moskou denderen. Paranoia, overheidscontrole, complottheorieën; Greengrass veegt al zijn contemporaine thema’s bij elkaar en komt tot een ambitieuze, genre-overstijgende film die vooral vanwege zijn hedendaagse, rauwe guerrillastijl overtuigt.

La règle du jeu (Jean Renoir, 1939)

Zondag, TV 5 monde, 21.01 uur

Tegenwoordig de klassieker onder de Franse klassiekers, maar bij de première werd deze beroemde satire van Jean Renoir weggehoond. Al tijdens de opnamen ontving de joodse acteur Marcel Dalio dreigementen van de nazi’s, en toen de film uiteindelijk af was kon het publiek Renoirs visie op het morele verval van de Franse samenleving maar moeilijk verkroppen. In de film staat een landhuis (en de upper class die er in rondwandelt) symbool voor het Frankrijk van de jaren dertig; een broeinest van intriges, leugens en schone schijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden