Service

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 23 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Niels Schneider in Les Amours Imaginaires. Beeld
Niels Schneider in Les Amours Imaginaires.

Brommer op zee

NPO 2, 19.25 uur

Wie zich regelmatig verdiept in de onmetelijk grote ruimte van het heelal merkt dat hierdoor het perspectief op aardse zaken verandert. In haar boek In lichtjaren heeft niemand haast houdt Marjolein van Heemstra een pleidooi voor meer ruimte in ons leven. Ze vertelt er vanavond over in het boekenmagazine Brommer op zee. Verder ontvangen Ruth Joos en Wilfried de Jong schrijver Cees Nooteboom, die in Kyoto een bezoek bracht aan het klooster Kozan-Ji. De 13de-eeuwse tekeningen van dieren in het klooster inspireerden hem tot het schrijven van een essay.

De rouille et d’os

Arte, 20.15 uur

(Drama, Jacques Audiard, 2012) Zelf zijn ze zich waarschijnlijk niet ervan bewust, maar wij zien het direct. Hoe de dolende spierbundel Alain (Matthias Schoenaerts), op een dag met zoontje zomaar vertrokken bij zijn vrouw, en de gesloten orkatrainer Stéphanie (Marion Cotillard) om elkaar heen cirkelen en zich tot elkaar aangetrokken voelen. Nadat Stéphanie bij een vreselijk ongeluk haar onderbenen heeft verloren, ontstaat tussen de twee een even onstuimige als onmogelijke liefde. De rouille en d’os is op papier een suikerzoet melodrama, maar Audiards meesterwerk is overrompelend realistisch, ruw en fysiek.

Marion Cotillard en Matthias Schoenaerts in De rouille et d'os. Beeld
Marion Cotillard en Matthias Schoenaerts in De rouille et d'os.

Les Amours Imaginaires

TV 5, 21.04 uur

(Drama, Xavier Dolan, 2010) Dolans tweede speelfilm stuitert nog van de druistige jeugdigheid. Als een hedendaagse François Truffaut brengt de Canadese cineast een collage van losse flarden uit het leven van hetero Marie (Monia Chokri) en homo Francis (Dolan zelf), vrienden voor het leven. Met de voor twintigers kenmerkende ironie beschouwen ze het leven en hun omgeving. Serieus wordt het als Nico (Niels Schneider) opduikt; beiden vallen voor de blonde jongen met het uiterlijk van een gebeeldhouwde Griekse held en dan komen ze erachter dat hun vertrouwde ironie niet langer volstaat. Vrijelijk lapt Dolan alle filmische conventies aan zijn laars. Hij provoceert, experimenteert en deconstrueert: fascinerend. Nederlands ondertiteld.

Hans Liberg: Attacca

NPO 1, 22.15 uur

Met een heel arsenaal aan instrumenten weet Hans Liberg zijn publiek steeds weer te boeien, te laten lachen en meezingen, terwijl hij terloops nog wat aan muziekonderwijs doet. Ook in Attacca – een term uit de muziek die aangeeft dat twee delen van een muziekstuk zonder pauze moeten worden gespeeld – geeft hij de zaal nauwelijks kans om op adem te komen. Liberg combineert Mozart met salsa, klassiek met carnaval en belandt via vrije associaties bij de Rolling Stones, Schubert, Bach en de Backstreet Boys. NPO 1 zendt de theatershow in twee delen uit.

Elle

NPO 3, 22.35 uur

(Thriller, Paul Verhoeven, 2016) Michelle (Isabelle Huppert) wordt in haar Parijse appartement verkracht. De volgende dag verschijnt ze gewoon op het kantoor van het gamebedrijf waaraan ze leiding geeft. Vanaf dat moment gaat niets zoals je verwacht: wraak zal na het zien van Elle nooit meer hetzelfde zijn. De Franse steractrice Isabelle Huppert maakt van Michelle een verrukkelijk ongrijpbaar, donker komisch personage, zonder het leed dat haar overkomt te bagatelliseren. Sterk en kwetsbaar tegelijk is ze, in dit meesterwerk dat Verhoeven terugbracht naar de artistieke wereldtop.

Isabelle Huppert in Elle. Beeld Elle
Isabelle Huppert in Elle.Beeld Elle

Callas, Kennedy, Onassis: Two Queens for a King

Canvas, 23.00 uur

In de tweede helft van de 20ste eeuw maakten beroemdheden met koninklijk bloed plaats voor een nieuwe generatie mythische figuren. De documentaire Callas, Kennedy, Onassis: Two Queens for a King vertelt in drie parallelle verhaallijnen hoe de levens van zangeres Maria Callas, presidentsweduwe Jackie Kennedy en scheepsmagnaat Aristoteles Onassis elkaar kruisten. Onassis was de geliefde van Callas, trouwde met Kennedy en kon zich dankzij zijn enorme rijkdom een levensstijl veroorloven die voorheen alleen was voorbehouden aan koningen en koninginnen.

Maigret

NPO 1, 0.10 uur

Met is even wennen om Rowan Atkinson te zien in een serieuze rol als Jules Maigret, de Franse speurder uit de boeken van Georges Simenon. De acteur speelde de rechercheur in vier tv-verfilmingen, waarvan Maigret in Monmartre, die vanavond wordt uitgezonden, de laatste is. Op het bureau spreekt Maigret met Arlette, een nachtclubdanseres die hem vertelt dat ze heeft gehoord van plannen voor de moord op een gravin. Maigret is sceptisch, maar als er de volgende dag een verschrikkelijke ontdekking wordt gedaan, beseft hij dat ze de waarheid sprak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden