De Volkskrant tv-selectie voor zondag 23 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Honor Swinton Byrne en Tom Burke in ‘The Souvenir’ van Joanna Hogg.  Beeld
Honor Swinton Byrne en Tom Burke in ‘The Souvenir’ van Joanna Hogg.

Project Rembrandt

NPO 1, 20.23 uur

In Project Rembrandt laten getalenteerde amateurschilders zich inspireren door het werk van de grote meesters. Niet om hen te kopiëren, maar om originele nieuwe werken te maken en een eigen stijl te ontwikkelen. Annechien Steenhuizen presenteert vanaf vandaag het derde seizoen van de kunststrijd, waarin een nieuwe lading leerlingschilders wordt gecoacht door twee kunstdocenten. Juryleden Pieter Roelofs (hoofd schilder- en beeldhouwkunst bij het Rijksmuseum) en Raquel van Haver (beeldend kunstenaar) beslissen wie er afvalt en wie er doorgaat naar de volgende ronde.

Attica

Canvas, 22.00 uur

Om hun eisen voor betere omstandigheden kracht bij te zetten, gijzelden de gedetineerden van de New Yorkse Attica-gevangenis in 1971 tientallen personeelsleden. Toen vier dagen van onderhandelingen geen doorbraak opleverden, nam de politie met geweld de controle terug. Bij de gevangenisopstand kwamen in totaal tien personeelsleden en 33 gevangenen om het leven. De documentaire Attica van Stanley Nelson en Traci A. Curry maakt een reconstructie van de opstand, waarbij de fouten van gevangenisleiding en politie kritisch onder de loep worden genomen.

Pointer

NPO 2, 22.07 uur

Endometriose komt voor bij ongeveer 10 procent van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd en is een voorname oorzaak van onvruchtbaarheid. Bij de ziekte groeit abnormaal weefsel, dat lijkt op de bekleding van de baarmoeder op andere plekken in de buikholte. Hoewel endometriose dus bepaald niet zeldzaam is, duurt het gemiddeld zeven jaar voordat patiënten de juiste diagnose krijgen. Magazine Pointer onderzoekt vanavond waarom de aandoening zo vaak over het hoofd wordt gezien en wat daarvan de schade is, zowel voor de patiënten als voor de maatschappij.

Next

RTL 7, 22.10 uur

(Actie, Lee Tamahori, 2007) Een verlopen casinogoochelaar (Nicolas Cage, tevens producent) kan in de actiethriller Next twee minuten in de toekomst kijken. Dat is een uitgangspunt waarmee te scoren valt, maar waarmee je ook lelijk onderuit kunt gaan – het drijft tenslotte op baarlijke nonsens. De van oorsprong Australische Lee Tamahori (Once Were Warriors), die in Hollywood al eens Pierce Brosnan als James Bond mocht regisseren (Die Another Day), schoot een paar aardige actiescènes, maar kon niet bewerkstelligen dat het gegeven aannemelijk wordt. Wel met Julianne Moore en Jessica Biel.

Julianne Moore en Nicolas Cage in ‘Next’ van Lee Tamahori. Beeld
Julianne Moore en Nicolas Cage in ‘Next’ van Lee Tamahori.

Tijl en de Negende van Beethoven: Concert

NPO 2, 22.36 uur

Na de laatste aflevering van Tijl en de Negende van Beethoven (19.26 uur) volgt later op de avond het concert waar Tijl Beckand zich tweeënhalf jaar op heeft voorbereid. Onder begeleiding van Jules van Hessen oefende de presentator het dirigeren van een orkest voor een uitvoering van zijn favoriete muziekstuk: Beethovens Negende symfonie. Een indrukwekkende opgave, ook omdat Beckand geen noot muziek kan lezen. Voor de uitvoering dirigeert hij het Residentie Orkest, met solisten Jeannette van Schaik, Maria Fiselier, Linard Vrielink en Frans Fiselier.

The Souvenir

BBC 2, 23.00 uur

(Drama, Joanna Hogg, 2019) The Souvenir is een film die voortdurend verandert van vorm, stijl en sfeer, zonder dat het resultaat gefragmenteerd voelt – en dat is precies wat deze autobiografische parel van de Britse regisseur Joanna Hogg zo intrigerend goed maakt. Coming-of-agefilm, relatiedrama over een jonge vrouw die valt voor een foute man, schets van de Engelse klassenmaatschappij in de Thatcher-jaren, psychologische analyse van relaties en sekseverschillen, sociaal-realistisch portret van de artistieke generatie twintigers in het Londen van de jaren tachtig: de film is het allemaal. De geweldige Honor Swinton Byrne acteert de sterren van de hemel als hoofdpersonage Julie: dromerig én scherp observerend, ambitieus en doelloos tegelijk.

Deep Impact

Veronica, 23.05 uur

(Rampenfilm, Mimi Leder, 1998) In 1998 kwamen maar liefst twee films uit waarin een naderende meteoriet het einde van de mensheid dreigt in te luiden. Ze zijn vanavond beide op Veronica te zien: eerst Michael Bays spektakel Armageddon, en vervolgens deze betere, half zo dure, lekker ouderwetse rampenfilm. In Deep Impact stuurt de Amerikaanse president (Morgan Freeman) een topteam astronauten naar de ruimte om de komeet te vernietigen en raakt de mensheid helemaal in de war. Wat nu, vragen onder anderen Robert Duvall en Elijah Wood zich af. Met een mooie, destructieve climax.

Morgan Freeman in ‘Deep Impact’ van Mimi Leder.  Beeld
Morgan Freeman in ‘Deep Impact’ van Mimi Leder.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden