Service
De Volkskrant tv-selectie voor zondag 22 mei
Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.
Supa Modo
NPO 3, 15.31 uur
(Drama, Likarion Wainaina, 2018) De Keniaanse cineast Likarion Wainaina maakte een droomdebuut met deze veelbekroonde mix van actiespektakel en melodrama. Het doodzieke dorpsmeisje Jo (bijzonder expressieve rol van de tijdens de opnamen negen jaar oude Stycie Waweru) heeft niet voor niets posters van Superman en Iron Man in haar slaapkamer hangen: Jo wil dolgraag ook zelf superheld worden. Haar terminale ziekte lijkt die wens onmogelijk te maken, tot het hele dorp een slim plan bedenkt en er bijzondere dingen in Jo’s leven beginnen te gebeuren.
Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back
Veronica, 20.30 uur
(Sciencefiction, Irvin Kershner, 1980) De officiële vijfde episode (maar tweede film) uit de Star Wars-saga wordt over het algemeen beschouwd als de beste uit de eerste reeks. De jonge krijger Luke Skywalker (Mark Hamill) krijgt training van de wijze Yoda, die hem inwijdt in The Force. Hij ontdekt ook wat zijn specifieke relatie is tot de boosaardige Darth Vader, in een van de meest gedenkwaardige scènes uit de kaskrakercinema. Het verhaal is epischer, het tempo steviger en de trucages nog indrukwekkender dan die van de eerste Star Wars-film.
Michael Kohlhaas
TV 5, 21.09 uur
(Historisch drama, Arnaud des Pallières, 2013) Biopic over de 16de-eeuwse paardenhandelaar Michael Kohlhaas. De film is gebaseerd op de gelijknamige novelle van Heinrich von Kleist (1816), die scenarist en regisseur Arnaud des Pallières voor het gemak vanuit Duitsland naar zijn eigen land verplaatste. Kohlhaas (Mads Mikkelsen) komt in opstand tegen de machthebbers wier tirannie zijn vrouw het leven kostte. Een missie te paard en te zwaard, waarin Kohlhaas steeds meer mensen achter zich krijgt, en toch ook een strijd die hij goeddeels innerlijk uitvecht. Des Pallières maakte er een excentriek epos van, dat met de ruige Cevennen een fraai decor kreeg. Mikkelsen heeft een indrukwekkende, passend zwijgzame rol als de titelheld. Nederlands ondertiteld.
College Tour
NPO 2, 20.20 uur
Het zijn spannende tijden voor Europa. Er woedt een oorlog in Oekraïne, de inflatie loopt op en prijzen van voedsel en brandstof rijzen de pan uit. Zo’n turbulente situatie vraagt om een wijs beleid van de Europese Centrale Bank (ECB), met een koelbloedige kapitein aan het roer. In College Tour ontvangt Twan Huys vanavond Christine Lagarde, voormalig directeur van het Internationaal Monetair Fonds en sinds 2019 president van de ECB. Volgens Forbes is ze na MacKenzie Scott en Kamala Harris nummer drie op de lijst van de honderd machtigste vrouwen ter wereld.
Jos
NPO 3, 21.01 uur
Sociaal gezien is Jos misschien niet de handigste, maar hij is de goedheid zelve en staat altijd klaar voor een ander. Doordat hij zichzelf wegcijfert, houdt de onlangs gescheiden vader van twee dochters niet veel tijd over voor zichzelf. Bovendien gaat iedereen voortdurend over zijn grenzen. Hoe lang gaat hij dat nog volhouden? De titelrol in de nieuwe comedyserie Jos wordt gespeeld door Diederik Ebbinge (meester Anton uit De luizenmoeder). Daarnaast zien we Lies Visschedijk (Soof) als zijn vriendin Esther en Pierre Bokma als zijn beste vriend Bert.
Het dorp
NPO 1, 21.23 uur
Voor de tweede keer gaan Huub Stapel en Wim Daniëls de komende weken met de motor met zijspan op zoek naar de ziel van het Nederlandse dorp. Wat is er nog over van het dorpse leven uit hun jeugd, en is het echt zo triest gesteld met het dorp als de verhalen van leegloop en verschraling doen vermoeden? In de eerste aflevering van Het dorp bestuderen Stapel en Daniëls het hart van ieder dorp: de dorpskern. In vestingdorp Bourtange is die kern goed bewaard gebleven, en in Watergang is de Dorpsstraat al eeuwen de enige route door het hart van het plaatsje.
Spreek! Nu!
NPO 1, 21.55 uur
Door de komst van nieuwe forensische technieken is de aandacht gegroeid voor onopgeloste oudere misdaadzaken. In de uitzending Spreek! Nu! van omroep WNL doen politie en justitie vanavond een poging om zo’n cold case op te lossen. WNL spreekt van een onthullende en ontroerende wereldprimeur, met medewerking van de recherche, familie en vrienden van het slachtoffer en de makers van de documentaire Een kaarsje voor Tanja Groen. Onderdeel van de uitzending is niet eerder getoond beeldmateriaal, dat hopelijk zorgt voor een doorbraak in het onderzoek.