Service

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 22 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Jaeden Martell in ‘Midnight Special’ van Jeff Nichols. Beeld
Jaeden Martell in ‘Midnight Special’ van Jeff Nichols.

The Lady Vanishes

BBC 2, 14.15 uur

(Thriller, Alfred Hitchcock, 1938) De laatste film die Hitchcock in Engeland maakte voordat hij naar Hollywood vertrok. The Lady Vanishes, een thriller met komische elementen, wordt wel gezien als een allegorie van de toestand waarin Engeland verkeerde aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog: een groepje Engelsen in een trein spant samen tegen een buitenlandse vijand. De spannende plot gaat over de rijke toerist Iris (Margaret Lockwood) die tijdens een treinreis het vermoeden krijgt dat een oudere medereizigster is verdwenen. Muzikant Gilbert (Michael Redgrave) reikt een helpende hand.

Linden Travers, Naunton Wayne en Basil Radford in ‘The Lady Vanishes’ van Alfred Hitchcock. Beeld
Linden Travers, Naunton Wayne en Basil Radford in ‘The Lady Vanishes’ van Alfred Hitchcock.

Nu te zien!

NPO 2, 19.15 uur

De hele zomer van 2021 presenteert de IJsselbiënnale een buitenkunstroute van 120 kilometer met werken van 27 verschillende binnen- en buitenlandse kunstenaars. Van Zwolle tot Doesburg kunnen bezoekers zich vergapen aan de monumentale kunstwerken, die via een fietsroute langs de IJssel gemakkelijk bereikbaar zijn. In Nu te zien neemt museumdirecteur Ralph Keuning een kijkje langs de route, die dit jaar de relatie tussen mens en natuur als thema heeft. Terugkerende onderwerpen zijn klimaatverandering, tijdelijkheid en onze invloed op het landschap.

Zomergasten

NPO 2, 20.25 uur

Door de corona-epidemie ging Las Vegas op slot en zat er voor Hans Klok niets anders op dan terug te keren naar Nederland. Een hele klap, want de illusionist zou net beginnen aan een nieuwe, groots opgezette show op The Strip. In plaats daarvan geeft hij zijn shows deze zomer in een Nederlandse circustent. Vanavond is Klok de laatste zomergast die dit seizoen aanschuift bij Janine Abbring. Met zijn selectie van fragmenten wil hij een ode brengen aan het variété en alle artiesten die ooit wereldberoemd waren maar nu in de vergetelheid dreigen te raken.

Midnight Special

Veronica, 22.10 uur

(Sciencefiction, Jeff Nichols, 2016) Het begin van Midnight Special, de vierde speelfilm van regisseur en scenarioschrijver Jeff Nichols (Mud, Loving), is ongekend raadselachtig en meeslepend. Waarom is de 8-jarige Alton ontvoerd door zijn vader? Wat is dat met het zwembrilletje op zijn hoofd? Alton en zijn vader (Michael Shannon) worden op de hielen gezeten door sekteleden, de FBI én de NSA, maar lijken voor iets veel groters op de vlucht. Terwijl Nichols de kijker meesleurt in rusteloze actiescènes, laat hij streng gedoseerde flinters informatie los. De regie blijft strak en zelfverzekerd, óók als de gebeurtenissen steeds vreemder worden en Nichols het fantasievolle karakter van zijn vertelling onbeschaamd omarmt.

At the Philosophers’ School

Canvas, 22.45 uur

Regisseur Fernand Melgar legde vast wat er gebeurt als vijf kinderen met een mentale handicap voor het eerst naar school gaan. Opeens bevinden ze zich buiten de beschermende cocon van hun ouders en moeten ze zien op te schieten met andere 5-jarigen die in hetzelfde schuitje zitten. Dat lijkt een haast onmogelijke opgave, maar in de documentaire At the Philosophers’ School toont Melgars observerende camera hoe de kinderen zich openstellen voor elkaar en de wereld. Tot verbazing van hun ouders leert het vijftal zich zonder woorden uit te drukken.

Stan & Ollie

NPO 3, 23.30 uur

(Drama, Jon S. Baird, 2018) In de keuzefilm van Zomergast Hans Klok hebben de komieken Stan Laurel en Oliver Hardy weinig woorden nodig om hun onderlinge dynamiek duidelijk te maken. Na de wervelend gefilmde proloog springt Stan & Ollie naar de nadagen van de wereldberoemde komieken, als ze in 1953 een theatertournee door Groot-Brittannië maken. Hun verhouding wordt ontroerend en delicaat geschetst, in een film die opmerkelijk goedmoedig blijft en gesierd wordt door uitstekend acteerwerk van de verbluffend gelijkende hoofdrolspelers: Steve Coogan (Laurel) en John C. Reilly (Hardy) dragen de film.

Steve Coogan en John C. Reilly in ‘Stan & Ollie’ van Jon S. Baird. Beeld
Steve Coogan en John C. Reilly in ‘Stan & Ollie’ van Jon S. Baird.

Piaf, sans amour on n’est rien du tout

Arte, 23.30 uur

Franse documentaire uit 2003 over de legendarische Franse chansonnier Edith Piaf (1915-1963). Regisseur Marianne Lamour doet haar levensgeschiedenis uit de doeken aan de hand van archiefmateriaal en fragmenten van haar melancholieke liederen. De film begint bij de 16-jarige zangeres die op straat en in kroegen haar carrière begint, gevolgd door haar ontdekking door cabarettheatereigenaar Louis Leplée, waarna haar ster begon te rijzen dankzij haar krachtige, expressieve en hartstochtelijke stem. En misschien ook wel door de eeuwige zwarte jurk die ze droeg – die je als symbool voor haar persoonlijke leven zou kunnen zien.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden