FILM- EN TV-TIPS

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 21 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Anne Hathaway in ‘Interstellar’ van Christopher Nolan. Beeld
Anne Hathaway in ‘Interstellar’ van Christopher Nolan.

Kiss Me Kate

BBC 2, 15.15 uur

(George Sidney, 1953) Kleurrijke verfilming van de gelijknamige theatermusical uit 1948 en dat is te zien: Kiss Me Kate is één langgerekte ode aan de zang- en danskunst. Het verhaaltje over twee voormalige geliefden, gespeeld door Kathryn Grayson en Howard Keel, die zich op het podium tijdens een uitvoering van Shakespeare’s The Taming of the Shrew mogen uitleven in échte emoties, is ondergeschikt aan de vloeiende danschoreografie en de lekkere liedjes van Cole Porter. Gefilmd in 3D, dus er wordt voortdurend van alles richting de camera gesmeten, zoals dat toen ging.

Howard Keel en Kathryn Grayson in ‘Kiss Me Kate’ van George Sidney. Beeld
Howard Keel en Kathryn Grayson in ‘Kiss Me Kate’ van George Sidney.

Gewoon. Bloot.

NPO 3, 19.20 uur

Veel kinderen voelen zich op jonge leeftijd al onzeker over hun lijf. Kan dat komen doordat ze in films en reclames voornamelijk perfecte lijven zien, en eigenlijk nooit hoe een gewoon bloot lichaam eruitziet? In de nieuwe NTR-serie Gewoon. Bloot. verwelkomt Edson da Garça een aantal kinderen uit groep 7 en 8 die doodgewone Nederlanders het hemd van het lijf mogen vragen. Letterlijk, want in elke aflevering laten vijf mensen hun naakte lichaam zien. In de uitzending gaat het steeds over een ander onderwerp, zoals veranderingen in de puberteit.

De racisme kennistest

NPO 3, 19.50 uur

Wanneer is iets nog een grapje en wanneer wordt het racisme? En hoe spreek je iemand die zich racistisch gedraagt daarop het best aan? Op de Internationale dag tegen racisme en discriminatie proberen Natasja Gibbs en Sahil Amar Aïssa de kennis over racisme bij het publiek te vergroten. Dat doen ze aan de hand van twintig vragen in De racisme kennistest. Aan de hand van deze vragen wordt een gesprek gevoerd met een studiopanel met onder anderen Willie Wartaal, Peter R. de Vries en Olcay Gulsen. De kijkers kunnen ondertussen deelnemen via de NPO 3-app.

Interstellar

Veronica, 20.00 uur

(Christopher Nolan, 2014) Het voorlopige hoogtepunt in het oeuvre van de filmmeester Christopher Nolan (Memento, The Dark Knight, Tenet) speelt zich af in de nabije toekomst, waarin de aarde wordt geteisterd door zandstormen en hongersnood. Er is slechts één oplossing: de ruimte in, op zoek naar een nieuwe planeet waar de mens kan aarden. Matthew McConaughey, messias en pionier ineen, offert zich op als astronaut-ontdekkingsreiziger: de reis zal vele jaren duren, maar de hoop is de mensheid te redden. Groots, gelaagd en complex meesterwerk waarin Nolan zijn favoriete thematiek (tijd) wederom van nieuwe context voorziet, oogstrelend in beeld gebracht door cameraman Hoyte van Hoytema.

I Know You Are There

Canvas, 21.50 uur

Quentin is 27 jaar en verkeert al sinds zijn 17de in coma. Om een beter perspectief te krijgen op de toekomst brengt zijn moeder hem naar de Coma Science Group, een onderzoeksgroep van de Universiteit van Luik waar artsen kunnen bepalen of er nog hoop is voor verbetering. In zijn documentaire I Know You Are There laat regisseur Thom Vander Beken zien hoe professor Steven Laureys en zijn team Quentin een week lang aan allerhande geavanceerde onderzoeken onderwerpen. Is hij nog aanwezig in het comateuze brein, of is het tijd hem op te geven?

Tegenlicht

NPO 2, 22.10 uur

Sinds het ministerie van Volkshuisvesting is opgeheven, bemoeit de Rijksoverheid zich nauwelijks nog met de woningbouw. Over nieuwbouwplannen wordt besloten op provinciaal of gemeentelijk niveau en als woningbouwers er geen brood in zien, gebeurt er niets. Ondertussen zit Nederland met een tekort van 350 duizend woningen, dat nog steeds oploopt. Tegenlicht gaat op zoek naar creatieve en duurzame oplossingen voor de woningnood. Zo moeten er in een gerobotiseerde huizenfabriek in Heerenveen vierduizend woningen per jaar van de lopende band gaan rollen.

The Boy Who Harnessed the Wind

BBC 2, 23.00 uur

(Chiwetel Ejiofor, 2019) Het regiedebuut van steracteur Chiwetel Ejiofor (12 Years a Slave) is een zoet en gepolijst portret van Malawi anno 2001, een van ’s werelds armste landen in tijden van mislukte oogsten. William Kamkwamba, de beroemde innovator op wiens boek Ejiofor zijn film baseerde, is dan nog een pientere jongen die van school wordt gestuurd omdat zijn vader (gespeeld door Ejiofor zelf) het schoolgeld niet kan betalen. Gefascineerd door techniek leert hij zichzelf een windturbine te bouwen waarmee een irrigatiesysteem op poten kan worden gezet.

Maxwell Simba in ‘The Boy Who Harnessed the Wind’ van Chiwetel Ejiofor. Beeld
Maxwell Simba in ‘The Boy Who Harnessed the Wind’ van Chiwetel Ejiofor.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden