FILM- EN TV-TIPSZondag 21 februari

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 21 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Joan Fontaine en Cary Grant in Suspicion van Alfred Hitchcock. Beeld
Joan Fontaine en Cary Grant in Suspicion van Alfred Hitchcock.

The Lady Vanishes

BBC 2, 14.35 uur

(Alfred Hitchcock, 1938) De laatste film die Hitchcock in Engeland maakte voordat hij naar Hollywood vertrok. The Lady Vanishes, een thriller met komische elementen, wordt wel gezien als een allegorie van de toestand waarin Engeland verkeerde aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog: een groepje Engelsen in een trein spant samen tegen een buitenlandse vijand. De spannende plot gaat over de rijke toerist Iris (Margaret Lockwood) die tijdens een treinreis het vermoeden krijgt dat een oudere medereizigster is verdwenen. Muzikant Gilbert (Michael Redgrave) reikt een helpende hand.

Linden Travers, Naunton Wayne en Basil Radford in The Lady Vanishes van Alfred Hitchcock. Beeld
Linden Travers, Naunton Wayne en Basil Radford in The Lady Vanishes van Alfred Hitchcock.

Suspicion

BBC 2, 16.40 uur

(Alfred Hitchcock, 1941) In het klassieke Hollywood waren ze erg in zwang: duistere thrillers over vrouwen die merken dat manlief allesbehalve een droomprins is. In dit subgenre is Suspicion een uitblinker. Lina (Joan Fontaine) vermoedt dat echtgenoot Johnnie (Cary Grant) het op haar leven heeft voorzien. Grant speelt mooi tegen zijn charmante imago in en Hitchcock laat de kijker heel lang gissen of Lina gelijk heeft. In elk geval zaait hij genoeg twijfel met expressionistisch camerawerk en lange, griezelige schaduwen. Beroemd is de scène waarin Grant Fontaine een al dan niet vergiftigd glas melk serveert. Fontaine won voor haar rol een Oscar.

Kiespijn

NPO 3, 20.20 uur

Op de laatste vier zondagavonden voor de Tweede Kamerverkiezingen presenteert Diederik Ebbinge de politieke panelquiz Kiespijn. Met vaste teamcaptains Rutger Castricum en Hanneke Groenteman en vier wisselende kandidaten probeert Ebbinge orde te scheppen in de stortvloed aan partijen, programma’s en politici. Naast kennis speelt inschatting een rol in Kiespijn: wat is typisch links en typisch rechts, en kun je aan iemand zien van welke partij hij of zij is? Ebbinge: ‘Als je nog geen zwevende kiezer was, dan ben je het na dit programma zeker.’

Op zoek naar Maria

NPO 1, 20.25 uur

Vijftien jaar geleden hield Op zoek naar… audities voor de hoofdrolspeelster in de musical Evita. Het populaire Avro-programma kreeg een aantal vervolgen, waarin onder meer een nieuwe Mary Poppins en Zorro werden gezocht, en is na een pauze van tien jaar terug met een nieuw seizoen. Opnieuw is Frits Sissing de presentator van de zoektocht, die dit keer de nieuwe Maria voor de musical The Sound of Music moet opleveren. Tien kandidaten met ervaring in het musicalvak moeten zich zeven zondagen bewijzen in audities voor een vierkoppige jury.

Sylvia: Tracing Blood

Canvas, 21.40 uur

Sylvia Raphael werd in Zuid-Afrika geboren als kind van een Joodse vader en immigreerde in 1963 naar Israël. Daar werkte ze zich omhoog binnen de inlichtingendienst Mossad. Na de moord op het Israëlische olympisch team in 1972 werd Raphael onderdeel van de operatie die verantwoordelijke Palestijnse terroristen opspoorde en uitschakelde. In de documentaire Sylvia: Tracing Blood schetsen vrienden, familieleden en relaties een beeld van de in mysterie gehulde spionne, wier carrière werd beëindigd door een fatale vergissing tijdens een missie in Noorwegen.

Tegenlicht

NPO 2, 22.10 uur

De generaties die ons voorgingen zijn in zekere mate verantwoordelijk voor de wereld waarin we nu leven, inclusief alle tekortkomingen. Doen wij het zoveel beter dan onze voorouders, en hoe zullen de kinderen van de toekomst ons herinneren? In Tegenlicht vertelt filosoof en politicoloog Roman Krznaric over zijn laatste boek De goede voorouder, waarin hij voorstelt om toekomstige generaties inspraak te geven in de beslissingen van nu. Volgens Krznaric moeten de politiek af van het kortetermijndenken en weer durven plannen voor de verre toekomst.

A Monster Calls

BBC 2, 00.15 uur

(Juan Antonio Bayona, 2016) De 12-jarige Conor (Lewis MacDougall) krijgt elke nacht bezoek van een gigantisch boom-monster. In zijn verbeelding, althans. Zonder zijn reus krijgt hij nauwelijks grip op de realiteit. Zijn moeder lijdt aan kanker, vader woont in Amerika, met oma kan hij slecht overweg en op school wordt hij gepest. Catalaan Bayona zoekt en vindt aansluiting bij een rijke traditie in de Spaanse cinema: films waarin kinderen via hun fantasie het leven trotseren. Zo blijkt A Monster Calls een eerlijke verkenning van verlies, lijden en rouw.

Lewis MacDougall in A Monster Calls van Juan Antonio Bayona. Beeld
Lewis MacDougall in A Monster Calls van Juan Antonio Bayona.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden