TV-TipsZondag

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 20 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Amy Adams in Nocturnal Animals. Beeld
Amy Adams in Nocturnal Animals.Beeld

How the West Was Won

BBC 2, 14.50 uur

(Western, John Ford, Henry Hathaway, George Marshall, Richard Thorpe, 1962) Magistrale western en onderhoudende geschiedenisles ineen. Opgedeeld in vijf hoofdstukken wandelt de film chronologisch door de de pioniersgeschiedenis van de Verenigde Staten, met (deels) in de hoofdrol de leden van een grote arme familie die vanuit New York westwaarts trok. Opgenomen in het glorieuze Cinerama, een destijds nieuwe techniek waarbij elke scène met drie vaste camera’s werd opgenomen (links, rechts, midden), waarna de beelden later tot één beeld werden samengevoegd. Het resultaat: weidse, oogverblindende, indrukwekkende opnamen, waarin de achtervolgingen, gevechten en rijdende treinen geweldig tot hun recht komen.

Beeld uit How the West Was Won. Beeld
Beeld uit How the West Was Won.

JEUGD

ZappDoc: Wat zou jij doen?

In de jeugddocumentaireserie Wat zou jij doen? portretteert omroep Human kinderen met een dilemma waar ze in hun eentje niet uitkomen. Daarom leggen ze het probleem voor aan leeftijdgenoten, die erover praten en adviseren. Vandaag vertelt de elfjarige Anashya dat ze opgroeit in een arm gezin. Haar ouders zijn slachtoffer van de toeslagenaffaire en daarom is er voor veel dingen geen geld. De kinderen uit haar klas weten dat niet en houden er geen rekening mee. Moet Anashya blijven uitleggen dat ze arm is, of kan ze maar beter een smoes verzinnen?

NPO 3, 19.20 uur

Nocturnal Animals

SBS 9, 20.30 uur

(Drama, Tom Ford, 2016) De tweede film van modeontwerper Ford (A Single Man) is een broeierige combinatie van relatiedrama en thriller, met noties over de kloof tussen een geslaagde elite en Amerika’s achtergestelden. Galeriehouder Susan (Amy Adams) krijgt per post een manuscript van haar ex-man Tony (Jake Gyllenhaal). Het boek is tot Susans verrassing aan haar opgedragen en vertelt een gruwelijk verhaal over een gezin dat op een snelweg in Texas door een stel psychopaten wordt klemgereden. Het bezwerende, pijnlijk rauwe en fantastisch geacteerde Nocturnal Animals springt vervolgens knap heen en weer tussen de gewelddadige fictie uit Tony’s boek en het verhaal over het leven van Susan.

DOCUMENTAIRE

Memphis Depay – Met beide benen

Eind 2019 lijkt een zware blessure het voorlopige einde van de voetbalcarrière van Memphis Depay. De spits van het Nederlands elftal scheurt zijn kruisbanden, waardoor deelname aan het EK voetbal voor mannen twijfelachtig wordt. In de documentaire Met beide benen volgt Jessica Villerius de voetballer tijdens zijn allesbeslissende operatie en het zware revalidatietraject tot aan de eerste wedstrijd. Depay deelt zijn gedachten en emoties, en laat de camera toe tot zijn privéleven - ook tijdens een bezoek aan zijn broer in een Groningse tbs-kliniek.

NPO 1, 22.05 uur

DOCUMENTAIRE

Bloedland

Op zijn reis door Zuid-Afrika arriveert Johan Eikelboom bij de familie Botha, waar hij spreekt met de zestienjarige Dean. De boerderij van de Botha’s was al drie keer het doelwit van een overval. De opa en oma van Dean werden daarbij vermoord. In Kaapstad spreekt de programmamaker met Omar en Koebra, die ten tijde van het apartheidsregime uit hun buurt werden verdreven en alles moesten achterlaten. Er zijn ook verhalen die hoop geven op een betere toekomst. In Westkaap ziet Eikelboom hoe blanke en zwarte boeren samenwerken op boerderij Agridwala.

NPO 2, 22.10 uur

Blood Father

RTL 7, 22.15 uur

(Actie, Jean-François Richet, 2016) Ex-motorbendelid John Link (Mel Gibson) krijgt een noodtelefoontje: zijn uit het oog verloren dochter (Erin Moriarty), die op de vlucht is voor haar ex-vriendje en de met hem bevriende Mexicaanse gangsters. Richets eerste Engelstalige misdaadfilm is van begin tot eind voorspelbaar: een tweedekansvader-dochter-actieavontuur, met opgevoerd onzinnig B-filmgeweld en clichégangsters. Gibson zelf is de sterkste troef: de 60-jarige acteur oogt energiek, niet moegestreden. En hij weet raad met de flarden cynische humor in script. Als iemand vraagt waar hij dat mooie jonge meisje heeft opgepikt: ‘In de fucking kraamkamer!’

Erin Moriarty en Mel Gibson in Blood Father. Beeld
Erin Moriarty en Mel Gibson in Blood Father.

DOCUMENTAIRE

Gulag, a Life under the Soviet System

Kort nadat Lenin aan de macht kwam, richtte de Sovjet-Unie een netwerk op van strafkampen voor politieke gevangenen en andere vijanden van het regime. Deze zogeheten goelagkampen bereikten hun piek tijdens het schrikbewind van Stalin. Het aantal gevangenen dat de kampen niet overleefde wordt op 1,8 miljoen geschat. In zijn documentaire Gulag, a Life under the Soviet System volgt regisseur Michaël Prazan de kleindochter van een van de goelag-gevangenen. In de film combineert hij getuigenverslagen van ex-gedetineerden met zeldzaam archiefmateriaal.

Canvas, 22.20 uur

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden