TipsFilm en televisie

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 20 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Dennis Weaver als David Mann in ‘Duel’. Beeld Cineliz / AllPix
Dennis Weaver als David Mann in ‘Duel’.Beeld Cineliz / AllPix

Shadowlands

BBC 2, 15.45 uur

(Drama, Richard Attenborough, 1993) Na zijn megasucces Gandhi (1982) bleef regisseur Attenborough op zijn best wanneer hij zich op illustere figuren uit de wereldgeschiedenis stortte. Cry Freedom (rond anti-apartheidsactivist Steve Biko), Chaplin (1992) en In Love and War (1996, over Ernest Hemingway), ze werden allemaal gemaakt vanuit Attenboroughs fascinatie voor ‘hen die ons leiden en in bepaalde richtingen wijzen.’ Zo ook Shadowlands. De vermaarde maar harkerige schrijver C.S. Lewis leidt in Oxford een rustig leven totdat de Amerikaanse dichteres Joy Grisham binnenvalt. Ontroerende rollen van Anthony Hopkins en Debra Winger.

Anthony Hopkins en Debra Winger in ‘Shadowlands’. Beeld
Anthony Hopkins en Debra Winger in ‘Shadowlands’.

Frontberichten – De special

NPO 2, 20.15 uur

Op 20 maart begon BNNVara met Frontberichten, een programma waarin mensen in vitale beroepen in een videoblog verslag deden van hun werk tijdens de coronaepidemie. De goed bekeken uitzendingen gaven de inspanningen een menselijk gezicht en vormden een welkome aanvulling op de talloze tafelgesprekken met deskundigen, virologen en epidemiologen. Toen eind mei het ergste leed van de eerste golf geleden was, werd het programma beëindigd. Vanavond keert Frontberichten nog een keer terug met een special, waarin de vloggers terugblikken op hun bewogen jaar.

Scrooge Live

NPO 1, 20.25 uur

Het verhaal A Christmas Carol van Charles Dickens werd al vaak opgevoerd en verfilmd, maar het grootse spektakel dat Omroep Max vanavond presenteert is voor Nederland een unicum. In een rechtstreekse uitzending wordt het kerstverhaal over de vrekkige Scrooge in Dordrecht tot leven gebracht en aangevuld met muziek. Het verhaal werd bewerkt door Remco Veldhuis en Richard Kemper, die zelf de rollen van verteller en Scrooge voor hun rekening nemen. Andere personages worden gespeeld door onder anderen Plien van Bennekom, Simone Kleinsma en Kasper van Kooten.

Pointer

NPO 2, 21.10 uur

Voor complotdenkers werken anti-coronamaatregelen als een rode lap op een stier. Ze verzetten zich tegen de anderhalvemeterregel en vaccinaties, en blijken de drijvende kracht achter een gecoördineerde campagne rond de brandbrief die online werd geplaatst, ogenschijnlijk door bezorgde artsen. Pointer vertelt vandaag hoe de brief werd gekaapt door een wereldwijde beweging, waarin Children’s Health Defense een grote rol speelt. Met Robert F. Kennedy jr. (de neef van JFK) als boegbeeld verspreidt deze organisatie op grote schaal misleidende informatie.

The Death of Stalin

BBC 2, 22.30 uur

(Komedie, Armando Iannucci, 2017) Daar ligt de grote leider van de Sovjet-Unie, plat op zijn rug op het tapijt in een plas urine. Kan het wel, lachen om de kliek rond Stalin, die verantwoordelijk wordt gehouden voor miljoenen doden? De Schotse regisseur Armando Iannucci is zich van dat vraagstuk bewust en lost het elegant op. Zelfs in de meest absurdistische scènes wordt de gruwelijke werkelijkheid niet genegeerd: op de achtergrond worden aan de lopende band mensen opgepakt en afgevoerd. Iannucci heeft een goed oog voor de idiotie van de macht.

Jason Isaacs in ‘The Death of Stalin’. Beeld
Jason Isaacs in ‘The Death of Stalin’.

Listen to Me Marlon

Canvas, 22.50 uur

Acteur Marlon Brando (1924-2004) stond niet graag in de schijnwerpers en gaf zelden interviews. Wel hield hij vijftig jaar lang een audiodagboek bij. Honderden uren aan geluidsopnamen vormen de basis voor Stevan Rileys film Listen to Me Marlon, een document dat in 2014 de tiende sterfdag van de acteur uit A Streetcar Named Desire en The Godfather markeerde. De opnamen bieden een unieke kijk in het leven en de gedachten van Brando, en omvatten memo’s aan hemzelf, toespraken, zelfhypnosesessies en zelfs een openhartig, drie uur durend gesprek met Michael Jackson.

Duel

SBS 9, 00.05 uur

(Thriller, Steven Spielberg, 1971) Knap en zenuwslopend debuut van de destijds 23-jarige Steven Spielberg, naar een kort verhaal van Richard Matheson. Een zakenman, gespeeld door Dennis Weaver, is onderweg naar huis en krijgt het op een verlaten snelweg aan de stok met de bestuurder van een enorme dieseltruck. Die truck verschijnt dankzij Spielbergs uitgekiende regie als een anoniem en daardoor des te gevaarlijker monster, met rokende uitlaatpijpen en een chauffeur die consequent buiten beeld blijft. Spielberg zag zijn grotendeels dialoogloze film als een voorstudie op Jaws (1975). Duel is één grote oefening in het creëren van spanning. De film werd oorspronkelijk voor tv gemaakt maar kreeg ook een bioscooprelease, met later toegevoegde scènes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden