Tv-tips2 september 2018

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 2 september 2018

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u zondag zien.

Redactie
null Beeld

VPRO Boeken

Zondag, NPO 1, 11.20 uur

Op een nieuwe locatie en in een nieuw decor praat Carolina Lo Galbo in deze eerste aflevering met gelauwerd romanschrijver Arnon Grunberg over zijn boek Goede mannen. Ook is schrijver, theatermaker en dichter Jaap Robben te gast. Robben, bekend van onder meer Birk, vertelt over zijn nieuwste roman, Zomervacht. Hierin woont de 13-jarige Brian samen met zijn vader op een afgelegen terrein in een caravan. Zijn fysiek en verstandelijk beperkte broer Lucien slijt zijn dagen in een instelling. Als dat tehuis wordt verbouwd, besluit zijn vader hem vanwege de vergoeding die daar tegenover staat naar de caravan te halen. Brian wordt vanaf dat moment verantwoordelijk voor de verzorging van zijn broer. Maar hoe pak je dat aan bij iemand die nooit spreekt?

Zomergasten

Zondag, NPO 2, 20.20 uur

Aan de Belgische psychotherapeut Esther Perel de eer om dit seizoen Zomergasten af te sluiten. In haar werk onderzoekt ze het spanningsveld tussen liefde en lust en bekijkt ze de schijnbaar conflicterende menselijke behoefte aan veiligheid enerzijds, en vrijheid anderzijds.

Perel laat onder meer fragmenten zien uit de speelfilm I, Tonya, over een Amerikaanse kunstschaatser, en uit de film Call Me By Your Name, waarin een ontluikende homoseksuele liefde centraal staat. Ook laat ze beelden over de Monica Lewinsky-affaire zien en over de seksuele emancipatie van de man, om zodoende te tonen hoe mensen over de hele wereld worstelen met liefde, lust en het aangaan van verbintenissen.

Ik weet wie je bent

Zondag, NPO 3, 21.10 uur

Nederlandse thrillerserie met onder anderen Daan Schuurman en Gaite Jansen. In de hoop het geheugenverlies van strafrechtadvocaat Daniel op te heffen, confronteert Anna hem met een geheim uit het verleden. Als er een leeg graf wordt gevonden, is Daniel ineens erg verdacht.

Indiana Jones and the Temple of Doom (Steven Spielberg, 1984)

Zondag, BBC 2, 19.10 uur

Drie jaar na het onvoorstelbaar succesvolle Raiders of the Lost Ark haalde Steven Spielberg, die ondertussen even E.T.: The Extra-Terrestrial maakte, zijn superheld Indiana Jones in 1984 weer van stal. Dit keer moet de uitzonderlijk vechtbekwame archeoloog (Harrison Ford) in 1935 op zoek naar de verdwenen kinderen uit een Indiaas dorp. Die blijken te zijn ondergebracht bij een nare sekte in de Tempel van Verdoemenis, alwaar gezelligheid bepaald geen hoogtij viert. Uiteindelijk is de vondst van een dure edelsteen het doel. Wreder en minder geestig dan het origineel, maar de formule bleek nog lang niet uitgewerkt – de actiescène met op hol geslagen mijnkarretjes is klassiek.

The Mask Of Zorro (Martin Campbell, 1998)

Zondag, RTL 7, 20.30 uur

Eerste van twee films die Nieuw-Zeelander Martin Campbell maakte met het duo Catherine Zeta-Jones en Antonio Banderas, de laatste als de gemaskerde zwaardvechtkunstenaar Zorro. Hij vormt met Anthony Hopkins een prima duo als de nieuwe en oude Zorro, die mopperend en wel behalve meester en leerling ook dikke vrienden worden. Maar de geschiedenisboeken haalt deze Zorro toch vooral als de doorbraak van Zeta-Jones. ‘Er werd nog jarenlang Spaans tegen me gesproken’, zei ze ooit, daarmee aangevend hoe goed ze op haar plek is in dit zonnige zuidelijke spektakel. Terwijl ze toch gewoon een vrouw uit Wales (Swansea) is.

Away from Her (Sarah Polley, 2006)

Zondag, NPO 2, 23.25 uur

Schitterend drama gebaseerd op Alice Munro’s The Bear Came Over the Mountain, over een ouder echtpaar, al meer dan veertig jaar getrouwd, waarvan de dementerende vrouw wegdrijft van haar echtgenoot. Het gegeven had eenvoudig kunnen ontaarden in melodrama, maar niet in de liefdevolle regie van Polley en met hoofdrolspelers als Julie Christie en Gordon Pinsent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden