Film- en tv-tips

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 2 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Liam Neeson in ‘Schindler’s List’ van Steven Spielberg Beeld
Liam Neeson in ‘Schindler’s List’ van Steven Spielberg

Vrijdenkers

NPO 2, 17.40 uur

Het is niet makkelijk om je los te maken uit de geloofsgemeenschap waarin je bent opgegroeid. Wie zich afkeert van de zekerheden en rituelen van het geloof, moet zichzelf opnieuw uitvinden. In de nieuwe serie Vrijdenkers van omroep Human gaat Özcan Akyol in gesprek met zes voormalige gelovigen met sterk uiteenlopende achtergronden, van gereformeerd en Jehovah’s getuigen tot joods en islamitisch. In de eerste aflevering spreekt hij het zestal over de zekerheden van het geloof en de twijfel die hen heeft doen besluiten als vrijdenker verder te gaan.

Brommer op zee

NPO 2, 19.20 uur

In Brommer op zee ontvangen Ruth Roos en Wilfried de Jong vanavond schrijver Joke van Leeuwen. In maart verscheen haar boek Mijn leven als mens, dat wordt verteld vanuit het oogpunt van een jonge vrouw in het hiernamaals. Ook te gast is Joris van Casteren, die na populaire boeken als Lelystad en Het been in de IJssel een meer persoonlijk werk afleverde met Eenzaamheid. In het schrijfhok ontmoet De Jong wekelijks een andere auteur. Dit keer schrijft Said El Haji tijdens de uitzending in het hok een antwoord op een boodschap van de presentator.

Valkyrie

RTL 7, 20.00 uur

(Drama, Bryan Singer, 2008) Vlak nadat kolonel Claus von Stauffenberg (Tom Cruise) Adolf Hitler in zijn dagboek heeft omschreven als aartsvijand van het Duitse volk, ronken vijandige bommenwerpers boven zijn Tunesische legerkamp. Regisseur Singer draait er in Valkyrie niet omheen: visuele bombast prevaleert boven psychologie. Von Stauffenberg hoeft maar in de ogen van zijn blonde bloedjes van kinderen te kijken om levensbepalende knopen door te hakken. Maar het werkt wel. Niets leidt af van het spannende verhaal over grote moed en kleine toevalligheden die de loop van de geschiedenis hadden kunnen veranderen.

Tom Cruise en Carice van Houten in ‘Valkyrie’ van Bryan Singer Beeld
Tom Cruise en Carice van Houten in ‘Valkyrie’ van Bryan Singer

Waterman

NPO 2, 20.20 uur

Wie is er de baas over het water? In zijn programmaserie Waterman bezoekt Menno Bentveld vandaag het Nationaal Park Weerribben-Wieden, dat wereldberoemd is dankzij het pittoreske plaatsje Giethoorn. Recreanten leggen beslag op het water – in de zomer met bootjes en ’s winters op de schaats – maar zij zijn niet de enigen. Vissers, boeren, waterschappen en overheden willen allemaal zeggenschap over het water om hun eigen, vaak strijdige belangen te beschermen. Bentveld schetst het probleem en vraagt zich af: wat is het belang van het water zelf?

Schindler’s List

SBS9, 20.30 uur

(Oorlog, Steven Spielberg, 1993) Op dit monumentale relaas over de Duitse industrieel Oskar Schindler (Liam Neeson), die ruim duizend Joden van de dood redde, was vanaf het moment van verschijnen kritiek. Zo zei collega-cineast Stanley Kubrick: ‘De Holocaust gaat over zes miljoen mensen die werden vermoord. Schindler’s List over de zeshonderd die dat niet werden.’ Inmiddels geldt Spielbergs drama desalniettemin als een klassieker. Ondanks de controversiële, akelig op effect scorende scène waarin een groep naakte vrouwen een ‘Bad- und Desinfektion’-kelder wordt ingejaagd; camera en muziek wekken de suggestie dat de vrouwen weldra worden vergast, waarna de opluchting groot is als er geen gas maar water uit de douchekoppen stroomt.

2Doc: Allen tegen allen

NPO 2, 22.10 uur

De opkomst van het fascisme in de eerste helft van de 20ste eeuw beperkte zich niet tot Italië en Duitsland. Ook in Nederland stak het fascistisch gedachtengoed in de jaren twintig en dertig de kop op, maar door onderlinge ruzies, intriges en schisma’s is de beweging nooit zo groot geworden als elders in Europa. In zijn documentaire Allen tegen allen vertelt Luuk Bouwman de fascinerende geschiedenis van het fascisme in Nederland. Uniek archiefmateriaal laat zien hoe nationalistische organisaties een vruchtbare bodem legden voor de Duitse bezetting.

Race

NPO 3, 23.35 uur

(Drama, Stephen Hopkins, 2016) Zal hij gaan of zal hij niet gaan? Dat is lang de hamvraag in Race, een keurige biopic over de grote Amerikaanse atletiekheld Jesse Owens (1913-1980). De Olympische Spelen van 1936 in Berlijn zijn voor hem hét moment om te schitteren, maar de politiek van Hitler is een gegronde aanleiding voor een boycot. Owens ging en zou viermaal goud winnen, dus al die spanningsopbouw voelt als omslachtig gedoe in een film over een man die overduidelijk alleen om sport geeft, niet om politiek.

Stephan James in ‘Race’ van Stephen Hopkins Beeld
Stephan James in ‘Race’ van Stephen Hopkins

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden