FILM- en TV-TIPS

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 19 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Johanna Lindstedt en Réphaël Ghrenassia in ‘Le nouveau’ van Rudi Rosenberg Beeld
Johanna Lindstedt en Réphaël Ghrenassia in ‘Le nouveau’ van Rudi Rosenberg

Le nouveau

NPO 3, 15.30 uur

(Rudi Rosenberg, 2015) De 13-jarige Benoît (Réphaël Ghrenassia) vindt nauwelijks aansluiting bij zijn klasgenootjes. ‘Waarom ben je verlegen?’, vraagt zijn broertje. ‘Daar heb je toch niets aan?’ Was het maar zo makkelijk. Le nouveau schaart je moeiteloos aan Benoîts zijde, die de ene na de andere poging onderneemt om aan populariteit te winnen. De zon gaat wat meer schijnen dankzij de leuke Johanna, maar of zij voor hem hetzelfde voelt? Cineast Rosenberg verstaat de kunst zulke gewone en toch ingrijpende dingen fris naar film te vertalen.

Brommer op zee

NPO 2, 19.25 uur

In het boekenprogramma Brommer op zee ontvangen Ruth Joos en Wilfried de Jong vanavond journalist en schrijver Margot Vanderstraeten. Zij schreef het boek Minjan. Over haar vele ontmoetingen binnen de orthodox-joodse gemeenschap als reactie op haar eerdere bestseller Mazzel tov. Auteur en radio- en documentairemaker Mathijs Deen vertelt over zijn nieuwste boek De grenzeloze rivier, met verhalen uit het stroomgebied van de Rijn. Ook Susan Smit is te gast, want haar boek De eerste vrouw staat deze maand centraal in de Brommer op zee-boekenclub.

De zitting

NPO 3, 20.20 uur

De zes nieuwe Telefilms, die mogelijk worden gemaakt door de publieke omroepen en de filmfondsen, hebben dit jaar het thema misdaad gekregen. Het seizoen gaat van start met De zitting van regisseur Saskia Diesing. Vlak voor de verkiezingen wordt Fabian Ploch (Jacob Derwig), de grote kanshebber voor het premierschap, door thrillerauteur Amanda Richter (Kim van Kooten) beschuldigd van seksueel misbruik. Er volgt een rechtszaak. Het scenario voor De zitting werd geschreven door Lykele Muus, die momenteel te zien is als Bart in Dertigers. De Volkskrant gaf De zitting vier sterren.

Raising a School Shooter

Canvas, 21.55 uur

Vorig jaar waren er in de Verenigde Staten meer dan tachtig schietincidenten op scholen, waarbij negentien doden vielen. Een ramp voor de ouders van de slachtoffers, maar hoe vergaat het de ouders van de daders? In Raising a School Shooter vertelt Jeff Williams hoe zijn zoon Andy twee klasgenoten doodschoot en er dertien verwondde. Nicholas, de zoon van Clarence Elliot, schoot zijn docent dood. Sue Klebolds zoon Dylan was een van de schutters van Columbine High School in 1999. Andy en Nicholas zitten een levenslange celstraf uit. Dylan pleegde zelfmoord.

Lezecher, de lange strijd voor een Holocaustmonument

NPO 2, 22.10 uur

Al sinds 2006 zet Jacques Grishaver zich in voor de bouw van het Holocaust Namenmonument, een gedenkteken in Amsterdam voor de 102 duizend Joden en 220 Roma en Sinti die door de Duitse bezetters werden vermoord. In haar documentaire Lezecher volgt Deborah van der Starre de voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité tijdens zijn getouwtrek met gemeente Amsterdam, zijn ontmoetingen met ontwerper Daniel Libeskind en zijn strijd met omwonenden die het monument niet in hun straat willen hebben. Vandaag wordt het Holocaust Namenmonument eindelijk onthuld.

Upgrade

Veronica, 22.10 uur

(Leigh Whannell, 2018) Een Elon Musk-achtige uitvinder heeft in deze heerlijke pulpfilm een artificiële intelligentie-applicatie bedacht waarmee de tot zijn nek verlamde Grey middels een hersenchip weer volledige controle over zijn lichaam krijgt. De chip blijkt een eigen leven te leiden en verandert Grey in een flexibele vechtmachine. Logan Marshall-Green speelt die transformatie sterk door iets subtiel kunstmatigs aan zijn bewegingen te geven. Dat effect wordt verhevigd wanneer hij de moordenaars van zijn vrouw opspoort en Upgrade in een futuristische wraakthriller verandert.

Logan Marshall-Green in ‘Upgrade’ van Leigh Whannell. Beeld
Logan Marshall-Green in ‘Upgrade’ van Leigh Whannell.

Boyz n the Hood

BBC 2, 23.45 uur

(John Singleton, 1991) Rauwe, harde en sterke film over de onmetelijke ellende die bendeoorlogen teweegbrengen in de Amerikaanse samenleving. In dit geval in Los Angeles, waar regisseur en scenarist John Singleton werd geboren en opgroeide, zij het in beduidend grotere welstand dan die van Crenshaw, de buurt waar zijn debuutfilm zich afspeelt. Boyz n the Hood, dat hij op 23-jarige leeftijd maakte, overtuigt door zijn documentaire waarachtigheid. De continue spanning van een wereld waarin elk incident kan ontaarden in een veldslag, weet Singleton ingetogen en daardoor overtuigend te verbeelden. Het zou zijn beste film blijven: de filmmaker overleed in 2019 aan de gevolgen van een beroerte.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden