Service

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 19 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Berend Jan BocktingJorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Alex Etel in The Water Horse van Jay Russell.   Beeld Sony Pictures Entertainment
Alex Etel in The Water Horse van Jay Russell.Beeld Sony Pictures Entertainment

The Water Horse

NPO 3, 15.25 uur

(Fantasy, Jay Russell, 2007) Iedereen kent de zwart-witfoto waarop het Monster van Loch Ness zijn dinohals uitsteekt. Een suggestief beeld dat de fantasie kietelt. De makers van deze fraaie familiefilm hebben die kriebel tot in hun hart gevoeld. The Water Horse speelt zich af in Schotland tijdens WOII, waar halve wees Angus (Alex Etel) zich ontfermt over het reuze-ei dat hij vlakbij het meer vond. Zijn monsterlijke vriendje ontwikkelt zich van snoezige dinopup tot soms dreigende waterdraak. En al zou deze Crusoe een verzinsel zijn, het blijft ontroerend om te zien hoe Angus voor hem zorgt. Het is nog net niet Elliot en E.T., maar The Water Horse komt een heel eind.

Arcadia

NPO 3, 20.22 uur

Met de nieuwe dramaserie Arcadia werpen KRO-NCRV en de Vlaamse VRT een blik in de toekomst, waar het lot van de bevolking wordt bepaald door hun burgerscore. Dankzij hun hoge scores leidt de familie Hendriks een comfortabel bestaan, maar dat verandert wanneer blijkt dat vader Pieter (Gene Bervoets) heeft gefraudeerd. Terwijl hij wordt gedeporteerd naar het Buitengebied blijven zijn vrouw Cato (Monic Hendrickx) en vier dochters achter als paria’s met een lage score. Het achtdelige Arcadia wordt geregisseerd door Tom Oliehoek (‘De Zaak Menten’).

De nieuwe Vermeer

NPO 1, 20.26 uur

De laatste opdracht in De nieuwe Vermeer is misschien wel de pittigste van allemaal. De deelnemers moeten hun eigen versie maken van het enige zelfportret dat Johannes Vermeer schilderde, maar net als bij de vorige opdrachten is ook dit doek spoorloos verdwenen. Het is daarom onduidelijk hoe de schilder eruit zag, al bestaat het vermoeden dat hij een zelfportretje verstopte in zijn werk ‘De koppelaarster’. De opdracht leidt tot uiteenlopende werken, waarbij meesterschilders Anouk en Maarten het zelfportret maken zoals Vermeer dat zou hebben gedaan.

Putin and the Presidents

Canvas, 20.50 uur

Tijdens de lange periode waarin Vladimir Poetin al de scepter zwaait als premier en president van Rusland vonden er in het Witte Huis verschillende wisselingen van de wacht plaats. Michael Kirk maakte de documentaire Putin and the Presidents, waarin hij laat zien hoe de Amerikaanse presidenten Clinton, Bush, Obama, Trump en Biden zochten naar de juiste manier om Poetin te benaderen, en daarin stuk voor stuk faalden. Analisten en adviseurs vertellen over het Amerikaanse Ruslandbeleid, dat niet kon voorkomen dat Rusland zijn buurland Oekraïne binnenviel.

Continuer

TV 5, 21.03 uur

(Drama, Joachim Lafosse, 2018) De beklemmende gezinsdrama’s van Walloniër Lafosse spelen zich vaak binnenskamers af. In Continuer, naar een roman van Laurent Mauvignier, gooit hij het over een andere boeg. Sybille en Samuel, moeder en zoon, zoeken resoluut de ruimte van de natuur op. Gek genoeg maakt het de film niet minder benauwend. Samuel (Kacey Mottet Klein) is een lastige tiener in het kwadraat, maar gaandeweg de film blijkt Sybille (Virginie Efira) ook niet zo geduldig en liefhebbend als ze zou willen. Hun reis door Kirgizië is een wanhoopspoging om iets van hun band te herstellen. Nederlands ondertiteld.

Virginie Efira in Continuer van Joachim Lafosse. Beeld K2
Virginie Efira in Continuer van Joachim Lafosse.Beeld K2

Pointer

NPO 2, 22.10 uur

Voor een pand met energielabel A of B kan een verhuurder veel meer geld vangen dan voor een pand met een lager label. Pointer ging op onderzoek in Groningen en ontdekte dat veel verhuurde panden beschikken over een verkeerd energielabel, waardoor huurders jarenlang veel te veel hebben betaald. Omdat het opstellen van een energielabel een vrij exacte wetenschap is, zijn de grove fouten die Pointer tegenkomt eigenlijk niet mogelijk. Is er opzet in het spel? Voor gedupeerde huurders blijkt het nog niet zo makkelijk om hun geld terug te krijgen.

The Evil Dead

SBS 9, 22.20 uur

(Horror, Sam Raimi, 1981) 21 jaar oud was Sam Raimi toen hij debuteerde met dit uitzinnige en inventieve lowbudgetspektakel waarin vijf vrienden in een boshut allerlei grotesk demonisch onheil over zich afroepen. Raimi en hoofdrolspeler Bruce Campbell vergaarden een cultstatus en maakten van de gelegenheid gebruik om de film zes jaar later opnieuw te maken met betere effecten – het budget van dit origineel was immers zo beperkt dat de boshut tijdens de opnamen óók diende als overnachtingsplek voor de 13-koppige crew. Het vijfde deel van de Evil Dead-reeks verschijnt dit jaar.

Bruce Campbell in The Evil Dead van Sam Raimi. Beeld x
Bruce Campbell in The Evil Dead van Sam Raimi.Beeld x

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden