Service

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 18 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Anatoli Solonitsyn in ‘Stalker’. Beeld
Anatoli Solonitsyn in ‘Stalker’.

West Side Story

BBC 2, 14.50 uur

(Musical, Robert Wise, 1961) Zeer geslaagde verfilming van Arthur Laurents’ musical uit 1957, over rivaliserende jeugdbendes in New York en de Romeo en Julia-liefde die de kloof tussen de gangs moet overbruggen. Alleskunner Robert Wise, die ook The Sound of Music (1965) én de beste spookhuisfilm aller tijden (The Haunting, 1963) maakte, vindt precies de juiste energie en drive voor het drama en de muziek van Leonard Bernstein en Stephen Sondheim: van de openingsmambo tot evergreens als Somewhere en America. Bekroond met tien Oscars, waaronder die voor Beste film en Beste regie.

Richard Beymer en Natalie Wood in West Side Story. Beeld ANP
Richard Beymer en Natalie Wood in West Side Story.Beeld ANP

Kurt Weill: The Seven Deadly Sins

NPO 2, 19.30 uur

Gevlucht uit nazi-Duitsland schreven Kurt Weill en Bertolt Brecht in Parijs hun ‘ballet chanté’ (gezongen ballet) Die sieben Todsünden, dat in 1933 voor het eerst werd opgevoerd. De Nationale Opera gaf het satirische stuk een nieuwe bewerking met sopraan Eva-Maria Westbroek en actrice Anna Drijver in de hoofdrollen. Ze spelen twee aspecten van dezelfde vrouw, die in zeven steden in aanraking komt met evenzoveel doodzonden. De NTR zendt vanavond een registratie uit van het werk met het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van Erik Nielsen.

De belofte van Pisa

NPO 3, 20.20 uur

(Drama, Norbert ter Hall, 2019) Grotestadsprookje dat interessante vragen stelt over sociale migratie. Hoe klauter je vanuit de ene wereld naar de andere, zonder jezelf te verliezen? Samir (Shahine el-Hamus), een Amsterdamse jongen van Marokkaanse afkomst, ondervindt die kwestie aan den lijve, wanneer hij als talentvolle trompettist lessen gaat volgen in muzieklyceum Zuid. Het is prachtig hoe acteur El-Hamus Samir met zijn overmoedige en onweerstaanbare bravoure langzaam wat bedachtzamers geeft. De scènes met zijn klasgenootje Annelies (Olivia Lonsdale) fonkelen zonder uitzondering, in deze aangename coming-of-agefilm naar de gelijknamige bestseller van Mano Bouzamour.

Zomergasten

NPO 2, 20.20 uur

De komende zes weken interviewt Janine Abbring weer bijzondere gasten over hun ideale tv-avond. Haar vijfde seizoen als presentator van Zomergasten begint ze met architect Floris Alkemade. De zomergast was partner bij architectenbureau OMA van Rem Koolhaas, werd in 2018 gekozen tot Architect van het Jaar en werkte de afgelopen zes jaar als Rijksbouwmeester. In die functie was hij ook betrokken bij de verbouwing van het Binnenhof. Alkemade is geboeid door de vraag hoe we ons leven kunnen inrichten zodat we niet langer een spoor van verwoesting achterlaten.

Children of the Sun

Canvas, 20.55 uur

Tot aan de komst van de Spaanse veroveraars in de 16de eeuw kende Midden- en Zuid-Amerika enkele florerende culturen. De documentaire Children of the Sun belicht de beschavingen van de Azteken, de Inca’s en de Maya’s. Veel kennis van de volkeren is met hun ondergang verloren gegaan, maar het is duidelijk dat ze beschikten over een geavanceerde kalender, dat ze indrukwekkende steden bouwden en dat ze veel kennis hadden van wiskunde en astronomie. Ook de gruwelijke gebruiken en rituelen van de volkeren, zoals mensenoffers, komen aan bod in de driedelige serie.

Three Identical Strangers

Canvas, 21.50 uur

Toen Bobby Shafran ging studeren in New York, werd hij door veel studenten per abuis aangezien voor Eddy Galland. De twee besloten elkaar te ontmoeten, en omdat ze allebei wisten dat ze geadopteerd waren, kwamen ze tot de conclusie dat ze tweelingbroers zijn. Nadat hun ontdekking de pers had gehaald, meldde zich de sprekend gelijkende en ook geadopteerde David Kellman: de derde broer van een drieling. Hun opzienbarende verhaal is het onderwerp van Tim Wardles documentaire Three Identical Strangers, die uitpakt met een bizarre en verontrustende onthulling.

Stalker

NPO 2, 23.30 uur

(Sciencefiction, Andrei Tarkovski, 1979) Een van de invloedrijkste en - als je er vatbaar voor bent - allermooiste films uit de geschiedenis. Drie sombere mannen trekken in het Rusland van de nabije toekomst naar de Zone, waar ooit een vreemdsoortig incident plaatsvond: de inslag van een meteoriet, buitenaards bezoek? Sindsdien zou in de Zone een ruimte liggen, de Kamer, waar alle wensen worden vervuld: de mannen hopen die plek al schuifelend en filosoferend te bereiken. De manier waarop meestercineast Tarkovski in Stalker het post-industriële landschap en het tijdsbesef naar zijn hand zet, maakt van die in dwaalsporen lopende tocht iets unieks - een film die je ook als toeschouwer buiten de tijd plaatst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden