Service

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 17 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Jose Pablo Cantillo in Chappie van Neill Blomkamp. Beeld
Jose Pablo Cantillo in Chappie van Neill Blomkamp.

Monsters Inc.

BBC 1, 18.10 uur

(Animatie, Pete Docter, David Silverman en Lee Unkrich, 2001) Het eerste zaadje van de Pixar-hit Monsters Inc. werd geplant toen Pete Docter van zijn vrouw hoorde dat hij de eerste lach van hun kind had gemist, nadat de animatieregisseur tot diep in de nacht had doorgewerkt. Zo verzon hij het harige turquoise monster Sully, die worstelt met het besef dat zijn baan als professioneel angstaanjager van kinderen eigenlijk niet is te combineren met zijn zorgplicht als (surrogaat)vader. Detailrijke animatie (Sully is voorzien van ruim 2,3 miljoen individueel geanimeerde haren) met een groot kloppend hart.

Beeld uit Monsters Inc. van Pete Docter, David Silverman en Lee Unkrich. Beeld
Beeld uit Monsters Inc. van Pete Docter, David Silverman en Lee Unkrich.

Desperado

RTL 7, 20.00 uur
(Actie, Robert Rodriguez, 1995) Nog altijd uitermate feestelijke remake van Rodriguez’ eigen, voor een appel en een ei gemaakte speelfilmdebuut El mariachi, waarin een muzikant met een gitaarkoffer vol wapens de dood van zijn vriendin probeert te wreken. Salma Hayek speelt de eigenares van een boekwinkel die als dekmantel fungeert voor Bucho (Joaquim de Almeida), de drugsbaron op wie wordt gejaagd door de op wraak beluste El mariachi (Antonio Banderas). Ook Steve Buscemi en zelfs Rodriguez’ goede vriend Quentin Tarantino doen mee.

Salma Hayek en Antonio Banderas in Desperado van Robert Rodriguez. Beeld
Salma Hayek en Antonio Banderas in Desperado van Robert Rodriguez.

Reizen Waes: Wereldsteden

NPO 3, 20.18 uur

In het kosmopolitische Londen is zoveel te beleven dat Tom Waes er met gemak een heel seizoen mee kan vullen. Omdat er ook nog andere bestemmingen op zijn lijstje staan, moet hij dus keuzen maken. Dat levert in Reizen Waes: Wereldsteden een bonte aflevering op. Waes gaat op zoek naar oer-Engelse fenomenen én naar facetten die van Londen een echte wereldstad maken. Zo bezoekt hij de grootste fan van het Britse koningshuis, ziet hij hoe er in Oost-Londen wordt gebokst met de blote vuist en beleeft hij een memorabele avond met de Jamaicanen in Brixton.

Andere tijden special

NPO 2, 20.40 uur

Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd er bij de Grebbeberg hevig gevochten. Het Duitse leger was sinds de Eerste Wereldoorlog flink gemoderniseerd, maar bij de Nederlandse strijdkrachten was weinig veranderd. Toch kon er op de strategisch gelegen heuvel bij Rhenen enkele dagen weerstand worden geboden aan de invasiemacht. In een special van Andere tijden gaat Grebbeberg-onderzoeker Michiel Teunissen met experts van de Landmacht op zoek naar de resten van twee Nederlandse soldaten. Andere tijden vertelt wat zij in mei 1940 meemaakten.

Bezorgd

NPO 2, 21.46 uur

Het werk van pakket- of maaltijdbezorger is behoorlijk slopend en het levert ook nog eens bijzonder weinig op. In de aflevering van deze week geven de geportretteerden in Bezorgd een blik in hun financiën. Maaltijdkoerier Mandeep en chauffeur Dirk zijn zelfstandigen. Ze worden per rit betaald en hebben geen vangnet wanneer ze ziek worden of een ongeluk krijgen. Bram heeft een pakketpunt aan huis, wat hem zo’n 25 cent per pakket oplevert. Momenteel komt dat neer op een euro per uur. Het uitzendbureau geeft Joy een baantje in een pakketsorteercentrum.

Bellingcat – Truth in a Post-Truth World

NPO 2, 22.08 uur

Nu onderzoeksjournalistiek op veel plaatsen is wegbezuinigd, komen de speurneuzen van Bellingcat regelmatig in het nieuws. In het internationale netwerk Bellingcat werken amateur-onderzoeksjournalisten en computervirtuozen samen om ‘de waarheid’ te achterhalen. Zo stortte Bellingcat zich op de berichtgeving over vlucht MH17, de aanslag op Sergej Skripal en de situatie in Syrië. Maar wie staat garant voor de kwaliteit van hun conclusies? In Bellingcat – Truth in a Post-Truth World duikt regisseur Hans Pool in de wereld van deze burgerjournalisten.

Chappie

Veronica, 22.50 uur

(Sciencefiction, Neill Blomkamp, 2015) Het is 2016: een experimentele, zelfdenkende politierobot komt in handen van een bende (gespeeld door leden van rap/popformatie Die Antwoord) die de schuchtere, kunstminnende droid wil opvoeden tot ‘illest gangsta on the block’. Chappie vliegt alle kanten op, van gangsterparodie en slapstick (‘What’s up fuckmother’, zegt de robot) tot sociaal-maatschappelijke kritiek en filosofische bespiegeling op computerbewustzijn. De Zuid-Afrikaanse sciencefictionspecialist Neill Blomkamp borduurt precies voort op zijn maatschappijkritische korte films – te zien op YouTube – over een robot in politiefunctie (Tetra Vaal), een robot met zelfbewustzijn (Yellow) en een robot als kantoorklerk (Tempbot).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden