Service

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 17 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Colin Farrell en Nicole Kidman in ‘The Beguiled’ van Sofia Coppola. Beeld
Colin Farrell en Nicole Kidman in ‘The Beguiled’ van Sofia Coppola.

Minoes

NPO 3, 15.30 uur

(Fantasy, Vincent Bal, 2001) Met een aanstekelijk mengsel van kattigheid en onschuld speelt Carice van Houten in deze Annie M.G. Schmidt-verfilming poes Minoes, die in een mensenvrouw verandert nadat ze van gifafval heeft gelikt. Minoes krijgt onderdak en werk bij de verlegen journalist Tibbe (Theo Maassen), maar haar kattenbloed kruipt waar het niet gaan kan. Alles werkt in het kleinschalige, magnetiserende Minoes. De schilderachtige decors zijn gezellig en toch niet kneuterig, het acteerwerk is vrolijk maar net niet te cartoonesk en het warmbloedige script van Tamara Bos is aangenaam voorspelbaar.

Sarah Bannier en Carice van Houten in ‘Minoes’ van Vincent Bal.  Beeld
Sarah Bannier en Carice van Houten in ‘Minoes’ van Vincent Bal.

Teledoc: Het kruis van Tegelen

NPO 2, 20.20 uur

Eens in de vijf jaar worden in het Limburgse Tegelen de Passiespelen opgevoerd, een theatrale weergave van het lijden van Christus. De botsing tussen traditie en vernieuwing leidde in het verleden regelmatig tot ophef, en bij de jongste editie was dat niet anders. Hans Heijnens documentaire Het kruis van Tegelen volgt Cees Rullens, die de regie van de Passiespelen voor de derde keer op zich heeft genomen. In 2015 zorgde hij voor controverse met de casting van de Marokkaanse Nederlander Abbie Chalgoum in de rol van Jezus. Nu leidt de coronapandemie tot een crisis.

Tropenjaren

NPO 3, 21.10 uur

De jonge ouders Rosa en Jelle hebben het niet makkelijk in hun nieuwe levensfase vol poepluiers. In de serie Tropenjaren, geregisseerd door Elzelien Peters naar een succesvol Israëlisch origineel, proberen ze het ouderschap te combineren met hun werk en tegelijkertijd hun relatie een beetje spannend te houden. In de eerste aflevering lijken Rosa en Jelle eindelijk weer een ouderwets avondje met elkaar door te kunnen brengen, maar dat loopt niet zoals verwacht. Hoofdrolspelers Jelka van Houten en Henry van Loon vormen ook in het dagelijks leven een stel.

Sabaya

Canvas, 22.15 uur

Het Yazidi Home Center zet zich in om vrouwelijke jezidi’s die werden ontvoerd en als seksslaven zijn verhandeld door IS, te bevrijden uit het Syrische vluchtelingen- en gevangenenkamp Al Hol. In zijn nieuwste documentaire Sabaya volgt de Koerdisch-Zweedse filmmaker Hogir Hirori enkele vrijwilligers die zich in het holst van de nacht en met gevaar voor eigen leven in het tentenkamp wagen. Gehuld in nikabs sporen ze de vrouwen op en smokkelen hen het kamp uit naar een veilige schuilplaats. Daar wachten ze op hereniging met hun familie.

Pointer

NPO 2, 22.33 uur

In de toeslagenaffaire werd veel leed en onrecht veroorzaakt door een overheid die wantrouwen koesterde naar een groep kwetsbare burgers. Vreemdelingenadvocaten zien een parallel met het optreden van de IND-taskforce, die in het leven werd geroepen om achterstallige asielaanvragen weg te werken. Een jaar geleden presenteerden ze daarom een zwartboek met misstanden. Reportagemagazine Pointer werpt vandaag een kritische blik op de werkwijze van het IND, dat enkel en alleen zou focussen op het afwijzen van aanvragen. Is ook hier de menselijke maat zoek?

Noah

Veronica, 22.35 uur

(Avontuur, Darren Aronofsky, 2014) Gehoorzaam Gods gebod volgend bouwt Noach (Russell Crowe, met steeds wildere baard) zijn ark. Van elke diersoort zullen er enkele exemplaren schuilen voor de zondvloed, maar buiten Noach en zijn gezin mogen geen mensen mee. De mens moet uitsterven, opdat de aarde ongemoeid haar balans hervindt. Metaforisch maar helder commentaar op de huidige klimaatcrisis, waarbij Aronofsky en coscenarist Ari Handel het Woord naar hun hand zetten en aanvullen met zelfverzonnen subplots. Hoewel Aronofsky’s acteursregie te wensen overlaat, bewijst hij met Noah regelmatig zijn visuele meesterschap.

Emma Watson en Douglas Booth in ‘Noah’ van Darren Aronofsky Beeld
Emma Watson en Douglas Booth in ‘Noah’ van Darren Aronofsky

The Beguiled

BBC 1, 00.25 uur

(Drama, Sofia Coppola, 2017) Redelijk verfijnde remake van de gelijknamige film van Don Siegel uit 1971, waarin een gewonde korporaal tegen het einde van de Amerikaanse Burgeroorlog in een vrouwen- en meisjesinternaat belandt. Destijds werd het verhaal verteld vanuit het perspectief van het door Clint Eastwood gespeelde hoofdpersonage, maar in deze versie van Sofia Coppola (Lost in Translation) ligt de focus op de vrouwen. De lerares (Nicole Kidman) en haar zes pupillen zijn bevreesd en opgewonden als er opeens zo’n weerloze man in hun midden verschijnt. De charmante, bedlegerige korporaal (Colin Farrell) wil daarvan wel gebruikmaken, maar Coppola onderstreept dat hij een gevaarlijk spel speelt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden