FILM- EN TV-TIPS

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 16 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Amy Ryan en Matt Damon in ‘Green Zone’ van Paul Greengrass. Beeld
Amy Ryan en Matt Damon in ‘Green Zone’ van Paul Greengrass.

Zappdoc: Wat zou jij doen?

NPO 3, 19.20 uur

In een nieuw seizoen van Wat zou jij doen? legt omroep Human weer kinderdilemma’s voor aan een panel van leeftijdgenoten. Wat zouden zij doen als ze in de schoenen van de hoofdpersoon stonden? In de eerste aflevering draait het om de 10-jarige Heike. Zij is al een paar jaar verliefd op een jongen uit haar klas, maar durft het niet te zeggen omdat ze bang is dat hij haar niet leuk vindt. Dat zou het lastig maken om nog vrienden te blijven. Twaalf kinderen uit heel Nederland gaan in discussie over Heikes probleem. Moet ze verkering vragen of niet?

Brommer op zee

NPO 2, 19.25 uur

Door de lockdown werd de Boekenweek uitgesteld. Nu de boekwinkels weer open zijn, vindt het jaarlijkse evenement alsnog plaats, van 29 mei tot en met 6 juni. Hanna Bervoets schreef dit jaar het Boekenweekgeschenk Wat wij zagen en is vanavond te gast bij Ruth Joos en Wilfried de Jong in Brommer op zee. Daar schuift ook Chris De Stoop aan. De Vlaamse auteur en voormalig onderzoeksjournalist schreef vorig jaar Het boek Daniël, waarin hij de gewelddadige roofmoord op zijn oom reconstrueert. Pieter van Os is deze maand de gastheer van de Boekenclub.

J’ai tué ma mère

TV 5, 21.02 uur

(Xavier Dolan, 2009) De 16-jarige Hubert woont met zijn moeder in een buitenwijk van Montréal. Voorlopig kan hij daar niet weg, hoe graag hij ook zou willen. Vrijwel ieder gesprek tussen de twee ontaardt in ruzie. De kracht van Dolans regiedebuut schuilt in de nietsontziende manier waarop de hoofdpersonen elkaar verbaal te lijf gaan. Dolan, nog geen 20 toen hij de film maakte, schreef het deels autobiografische scenario én speelt de hoofdrol. De frustraties van zijn egocentrische puber overtuigen, zijn agressieve uitbarstingen zijn even komisch als angstaanjagend.

Xavier Dolan en François Arnaud in ‘J'ai tué ma mère’ van Xavier Dolan. Beeld
Xavier Dolan en François Arnaud in ‘J'ai tué ma mère’ van Xavier Dolan.

Voetbaldroom

NPO 3, 21.15 uur

Voetballen in plaats van op kantoor zitten, en daar ook nog vet voor betaald worden. Het is niet zo gek dat veel kinderen een carrière als profvoetballer wel zien zitten. Hoewel die droombaan maar voor een enkeling is weggelegd, doen heel wat jonge voetballers een serieuze poging om te top te bereiken. In de aanloop naar het EK voetbal voor mannen presenteert NPO 3 de documentaireserie Voetbaldroom, naar een idee van Vitesse-speler Niels Tesselaar. Bij verschillende amateurclubs in Nederland worden talentjes gevolgd op het veld, thuis en op school.

Green Zone

RTL 7, 22.00 uur

(Thriller, Paul Greengrass, 2010) In zijn typerende beweeglijke actiestijl filmt Paul Greengrass (United 93, de betere Bourne-films) het verhaal dat de valse voorwendselen wil blootleggen waarmee Amerika besloot Irak binnen te vallen. Dat verhaal ontbeert hier en daar overtuigingskracht, maar fascinerend is het wel, net als de indrukwekkende wijze waarop de makers het Bagdad van drie weken na de Amerikaanse invasie hebben verbeeld. Matt Damon leidt een legereenheid die in 2003 in en rond Bagdad speurt naar de massavernietigingswapens die de Amerikaanse inval in Irak zouden moeten rechtvaardigen. Als hij tot twee keer toe op helemaal niets stuit, begint hij onraad te vermoeden.

3 Faces

Arte, 22.10 uur

(Drama, Jafar Panahi, 2018) Een fan stuurt de beroemde actrice Behnaz Jafari een filmpje waarin ze zich vanwege het gebrek aan aandacht van haar idool lijkt op te hangen. De actrice benadert documentairemaker Panahi – de regisseur van de film speelt zichzelf – omdat ze zich schuldig voelt, maar tevens de authenticiteit van het filmpje in twijfel trekt. Samen vertrekken ze naar het dorpje van het meisje om haar dood te onderzoeken. Zo ontvouwt zich een wonderlijke meta-film die het midden houdt tussen roadmovie, detective en documentaire-achtig portret van het Iraanse platteland.

Behnaz Jafari en Jafar Panahi in ‘3 Faces’ van Jafar Panahi. Beeld
Behnaz Jafari en Jafar Panahi in ‘3 Faces’ van Jafar Panahi.

Tiende van Tijl special: Mahler

NPO 2, 22.10 uur

Terwijl de Boheems-Oostenrijkse componist Gustav Mahler in eigen land weinig erkenning kreeg, werd zijn werk in Nederland direct op waarde geschat. Honderd jaar na het eerste Mahler-Feest van 1920 zou in het Concertgebouw Amsterdam opnieuw een groots eerbetoon worden georganiseerd, met vier wereldberoemde orkesten. Door de coronacrisis kon dat niet doorgaan. Wel wordt vanavond het openingsstuk uitgevoerd: Mahlers Vijfde Symfonie. Voorafgaand aan het concert vertelt Tijl Beckand in Tiende van Tijl over de speciale band tussen Mahler en ons land.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden