De Volkskrant tv-selectie voor zondag 16 januari
Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.
Kruispunt
NPO 2, 17.45 uur
Door zijn optredens in De wereld draait door en zijn eigen programma’s voor de NPO is hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder de afgelopen jaren een mediabekendheid geworden. Onvermoeibaar wijst hij Nederland op manieren om lichaam en geest in vorm te houden, onder andere met zijn populaire ‘Ommetje’-app. Kruispunt neemt vandaag een duik in Scherders eigen brein aan de hand van getuigenissen van vrienden en collega’s. Zo vertelt hersenonderzoeker Dick Swaab over het doorzettingsvermogen van Scherder, wiens promotieonderzoek hij begeleidde.
The Spectacular
NPO 3, 21.17 uur
Eind jaren tachtig brengt het Ierse verzetsleger IRA de ‘Troubles’ naar het Europese vasteland. Met een aanslag in Roermond, waarbij in plaats van Britse militairen twee Australische toeristen om het leven komen, verspeelt de beweging het laatste beetje sympathie. Terwijl er van over de hele wereld geluiden van afkeuring klinken, zet Jeanine Maes (Hadewych Minis) in de voorlaatste aflevering van het ijzersterke The Spectacular alles op alles om de IRA-cel op te rollen. Ondertussen beginnen de terroristen te vermoeden dat er een mol actief is binnen hun gelederen.
Reservoir Dogs
RTL 7, 20.00 uur
(Misdaad, Quentin Tarantino, 1992) Reservoir Dogs, het onverwoestbaar debuut van de destijds 28-jarige Quentin Tarantino stoelt op een scenario vol sprankelende dialogen, een ijzersterke soundtrack (Little Green Bag, Stuck in the Middle with You) en liefdevolle verwijzingen naar popcultuur en misdaadfilmklassiekers. Na een dramatisch verlopen overval van een juwelier verzamelen de nog levende bendeleden zich in een loods, waarbij een van hen met een lelijke schotwond dreigt dood te bloeden: het startpunt voor een grimmig spelletje wie-is-de-mol. Terwijl de kijker langzaam zijn informatieachterstand omzet in een voorsprong, groeit bij de personages het onderlinge wantrouwen, met desastreuze gevolgen. Acteurs als Steve Buscemi, Michael Madsen, Tim Roth en Harvey Keitel leven zich helemaal uit.
Ferry
Eén, 21.05 uur
(Actie, Cecilia Verheyden, 2021) Met de Vlaams-Nederlandse serie Undercover was de wereld in een klap een schitterende poldercrimineel rijker: Ferry Bouman, een nietsontziende Brabantse xtc-boer met een voorliefde voor schreeuwerige overhemden en schakelkettingen. Lobbes én roofdier: Ferry Bouman past acteur Frank Lammers als een jas. Deze smakelijke spin-off speelt zich af 15 jaar voor de op hem gerichte grootschalige undercoveroperatie in de serie, en mikt op dezelfde mix van onderkoelde spanning en humor. En wat dan écht spannend blijkt: waar Ferry zijn echtgenote Daantje (Elise Schaap) vond.
Writing with Fire
Canvas, 21.55 uur
Op zoek naar aanzien schurkt de Indiase journalistiek maar al te graag aan tegen de macht. Een lokaal mediakanaal in de noordelijke deelstaat Uttar Pradesh probeert daar verandering in te brengen. De documentaire Writing with Fire laat zien hoe de krant, die gerund wordt door vrouwen uit de laagste sociale klasse, de succesvolle overstap naar het internet maakt met een goed bekeken youtubekanaal. Gewapend met een smartphone komen de eigenzinnige journalisten op voor de onderdrukten. Ze stellen verkrachtingen aan de kaak en strijden tegen corruptie.
The Usual Suspects
RTL 7, 22.00 uur
(Thriller, Bryan Singer, 1995) In de haven van San Francisco ontploft een boot vol drugs en misdadigers. De FBI ondervraagt na afloop de enige overlevende, oplichter Verbal Kint (Oscar-winnende rol van Kevin Spacey). Is zijn verhaal over de mysterieuze gangsterbaas Keyser Soze de waarheid? Spacey, regisseur Singer, scenarist Christopher McQuarrie (wiens scenario eveneens met een Oscar werd bekroond) en John Ottman (verantwoordelijk voor muziek én montage) kregen met hun eigenzinnige ideeën een opmerkelijk sterk acteursensemble bij elkaar. Ze namen met een beperkt budget in razend tempo deze moderne klassieker op.
Pointer
NPO 2, 22.09 uur
Huiseigenaren die een bijdrage willen leveren aan de energietransitie en zonnepanelen op hun dak leggen, worden soms geconfronteerd met tegenstrijdig overheidsbeleid. Pointer toont vanavond hoe gemeenten een spaak in het wiel kunnen steken. In Bergen op Zoom liet Jim Visser zonnepanelen plaatsen, maar de gemeente vindt dat ze weer weg moeten op straffe van 2.500 euro boete. De panelen zouden het cultuurhistorische gezicht van de binnenstad aantasten. Hoe wordt zulk beleid bepaald en getoetst, en hoe realistisch is dit in de huidige klimaatcrisis?