Service

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 15 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Margarete Tiesel in Paradies: Liebe Beeld
Margarete Tiesel in Paradies: Liebe

The Blues Brothers

Arte, 20.15 uur

(Komedie, John Landis, 1980) Vanaf de allereerste scène, waarin de ene Blues Brother (Dan Aykroyd) de andere (John Belushi) uit de gevangenis haalt en er direct gezeik ontstaat over de kwaliteit van de gestolen politieauto waarin ze rijden, dendert dit filmfeestje voort met absurde scènes waarin de broers hun band bij elkaar proberen te krijgen voor een benefietconcert voor het weeshuis in Chicago waarin ze zijn opgegroeid. Met onzinnige achtervolgingen en aanstekelijk swingende muzikale intermezzi, inclusief gastoptredens van grootheden als James Brown, Aretha Franklin en Ray Charles.

Van links af: Dan Aykroyd, Ray Charles en John Belushi in The Blues Brothers Beeld
Van links af: Dan Aykroyd, Ray Charles en John Belushi in The Blues Brothers

Zomergasten

NPO 2, 20.25 uur

Met een Nederlandse moeder en een Indische vader groeide auteur Alfred Birney, de zomergast van vanavond, op in een multicultureel gezin. Zijn afkomst was altijd een inspiratiebron, maar de eerste dertig jaar van Birneys schrijverschap leverden geen doorbraak op. Die kwam pas in 2017 met De tolk van Java, een literaire aanklacht tegen Nederlands koloniale verleden in Indië. De hoofdpersoon uit dat boek zou terugkeren in In de wacht, Birneys jongste roman. In Zomergasten wil de schrijver met zijn fragmenten een multicultureel verhaal vertellen.

100 dingen

NPO 1, 21.15 uur

Het gemiddelde westerse huishouden heeft, schrik niet, 300 duizend bezittingen – van balpennen en sokken tot televisies en auto’s. Zou dat niet wat minder kunnen? In een nieuw programma op NPO 1 proberen zangers Danny de Munk en Xander de Buisonjé samen met hun gezinnen een maand lang te leven met maar honderd spullen. Ze moeten slim kiezen wat ze echt nodig hebben, want al het andere gaat het huis uit. 100 dingen wordt gepresenteerd door Anita Witzier, die de gezinnen volgt tijdens hun uitdaging en wil weten of minder bezit ook minder gelukkig maakt.

Promenade

NPO 3, 22.05 uur

Schoolhoofd Anton was de grote afwezige in de film van de comedyserie De luizenmoeder, die momenteel in de bioscoop draait. Acteur Diederik Ebbinge wilde zijn rol niet uitmelken en koos ervoor andere dingen te gaan doen. Vanaf vanavond is hij weer terug met Promenade, de absurde en tenenkrommende terugblik op de mediagebeurtenissen van afgelopen week. Het belooft anders dan anders te worden, want deze zomer trekt Promenade langs de mooiste locaties van Nederland. Wel vertrouwd zijn Ebbinges vaste gasten Eva Crutzen, Ton Kas en Henry van Loon.

Nieuwe gezichten

NPO 1, 22.15 uur

Tijdens de coronacrisis werden artsen en wetenschappers die hun werk gewoonlijk in betrekkelijke anonimiteit doen opeens in de schijnwerpers geplaatst. In Nieuwe gezichten vraagt Carrie ten Napel hoe die plotselinge bekendheid hun leven heeft beïnvloed. Arts Ernst Kuipers kreeg toen de crisis uitbrak de leiding over de acute zorg en was honderden uren op tv om het publiek te informeren. Onderzoeker Anne Wensing werkte met haar team onvermoeibaar om het virus te kunnen begrijpen. Ze stond aan de wieg van de innovatieve teststraten die Nederland veilig houden.

Paradies: Liebe

ARD, 00.15 uur

(Drama, Ulrich Seidl, 2012) Eerste deel van Seidls Paradies-trilogie. Alleen al met de titel deelt hij een plaagstoot uit: een paradijs is Kenia niet en van oprechte liefde is in de film helemaal geen sprake. Paradies: Liebe draait om vijftiger Teresa (Margarete Tiesel), die op advies van haar vriendinnen naar Kenia is gekomen. Daar kun je eenvoudig een jongeman aan de haak slaan, die je verwent zoals geen westerse man zou kunnen. Het sekstoerisme dat Seidl toont, is kil en berekenend – van beide kanten. Toch is de behoefte aan menselijke warmte oprecht. Seidl oordeelt niet, maar een wrange conclusie valt eenvoudig te trekken: Teresa’s vakantieparadijs kent alleen maar verliezers.

The Other Side of Hope

BBC 2, 01.05 uur

(Komedie, Aki Kaurismäki, 2017) De Finse meestercineast Kaurismäki heeft doorgaans zoveel compassie met zijn helden dat zijn in tragiek gedoopte komedies toch bitterzoet aflopen. Niettemin is het de vraag of het ook de jonge Syrische vluchteling Khaled (debutant Sherwan Haji) zo zal vergaan wanneer hij in The Other Side of Hope als verstekeling op een boot in Helsinki belandt, en daar in de illegaliteit verdwijnt. Het is net alsof twee films naar verzoening zoeken: het realistische relaas van Khaled én de prachtige slaapwandelslapstick waarop Kaurismäki patent heeft.

Sherwan Haji in The Other Side of Hope Beeld
Sherwan Haji in The Other Side of Hope
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden