Service

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 14 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Christian Bale in Vice van Adam McKay. Beeld
Christian Bale in Vice van Adam McKay.

The NeverEnding Story

BBC 1, 15.35 uur

(Fantasy, Wolfgang Petersen, 1984) Het was dé hit van de Duitse fantasy/kinderboekenauteur Michael Ende: Die unendliche Geschichte (in 1979 gepubliceerd), over een jongen met zoveel inlevingsvermogen dat het boek dat hij leest tot leven komt. Geen wonder dat vijf jaar later deze verfilming ook de bioscoopkassa’s liet rinkelen. Ende zelf trok van leer tegen Petersen, die ondanks zijn script-advies een ‘weerzinwekkende film’ zou hebben hebben gemaakt, waarin het boek veel te vrij werd geïnterpreteerd. The NeverEnding Story groeide desondanks uit tot een kinderfilmklassieker van formaat.

Noah Hathaway in The NeverEnding Story van Wolfgang Petersen. Beeld
Noah Hathaway in The NeverEnding Story van Wolfgang Petersen.

Extreme Lands

Canvas, 20.10 uur

Wetenschapper Heïdi Sevestre bezoekt de uitdagendste leefgebieden op aarde in de nieuwe documentaireserie Extreme Lands. In de eerste aflevering is ze in IJsland, het enige land dat boven op de breuklijn ligt waar de Noord-Atlantische en Euraziatische plaat elkaar raken. IJsland telt 130 actieve vulkanen, en daaraan worden de bewoners regelmatig herinnerd. Op de Westmaneilanden ziet Sevestre hoe de lavastromen van een uitbarsting in 1973 onder controle werden gebracht, en met een groep onderzoekers brengt ze een bezoek aan de vulkaan Vatnajökull.

Reizen Waes Nederland

NPO 3, 20.51 uur

Waarom de halve wereld afschuimen als er in het exotische Nederland zoveel te beleven valt? De reislustige Tom Waes is nog niet uitgekeken op ons land en bezoekt in de aflevering van vandaag de oostelijke provincies. In de trotse Achterhoek blijkt hij te kunnen waterskiën, op de Veluwe brengt hij een bezoek aan de uit de hand gelopen siertuin Ampies Berg, en in Drenthe heeft hij een bijzondere ontmoeting met enkele Molukkers in Bovensmilde: Abé en Jacco waren in de jaren zeventig betrokken bij de treinkaping in Wijster. Zuid-Molukse kapers schoten daarbij de machinist en twee passagiers dood.

Borderline

Canvas, 21.50 uur

In de nieuwe documentairereeks Borderline brengen zes Europese filmmakers in beeld welke gevolgen grenzen hebben op de samenleving, het individu en het landschap. De eerste aflevering laat zien wat er gebeurde toen Slovenië besloot een hek van prikkeldraad te plaatsen om vluchtelingen tegen te houden. Het buurland Kroatië veranderde hierdoor in een bufferstaat en werd afgesneden van de rest van Europa. De komende weken bezoekt Borderline onder meer de grens tussen Ierland en Noord-Ierland, tussen Litouwen en Belarus en tussen Zweden en Noorwegen.

Tegenlicht

NPO 2, 22.09 uur

De visserij is een eeuwenoude bedrijfstak, maar barst van de innovatie. Tegenlicht ging langs bij enkele Nederlandse vispioniers die werken aan een toekomst voor de visserij, nu deze meer en meer onder druk komt te staan. Om de visstand weer op peil te brengen moet er slimmer worden gevist, vindt Louwe Post, die geavanceerde data-analysemethoden wil inzetten om alleen de vis te vangen waarnaar echt vraag is. Harmen Klein Woolthuis bedacht het inmiddels verboden pulsvissen, maar werkt nu aan een manier om bijvangst te voorkomen met een echoapparaat.

Vice

BBC 2, 23.00 uur

(Biopic, Adam McKay, 2018) Als één filmmaker uit de voeten kan met complexe en schijnbaar suffe onderwerpen, is het Adam McKay. Met The Big Short (2015) bracht hij de kredietcrisis met veel schwung voor het voetlicht, en ook zijn stekelige Dick Cheney-biopic Vice is een aangenaam onorthodox en virtuoos verteld spektakel. De Amerikaanse vicepresident onder George W. Bush krijgt in Vice de typische McKay-behandeling. Zo is er een mysterieuze verteller die zich rechtstreeks tot de camera richt, duiken de eindcredits halverwege de film al op en legt een ober in een restaurant uit welke aanpassingen in de Amerikaanse wet er allemaal op het menu staan.

Witness

BBC 1, 01.05 uur

(Thriller, Peter Weir, 1985) Het krachtige Hollywooddebuut van Peter Weir is niet zo’n klassieker als zijn latere Dead Poets Society of The Truman Show, ook al was Witness destijds in de Verenigde Staten na de blockbuster Beverly Hills Cop de best bezochte film van 1985, maar de film is wel minstens zo goed. De Australische regisseur combineert typisch Amerikaanse thrillerelementen met een portret van de strenggelovige Amish-cultuur in de staat Pennsylvania. Hoofdrolspeler Harrison Ford is op dreef als rechercheur die onderzoek doet naar een moord waarvan een Amish-jongetje getuige was.

Harrison Ford en Kelly McGillis in Witness van Peter Weir. Beeld
Harrison Ford en Kelly McGillis in Witness van Peter Weir.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden