FILM- EN TV-TIPS

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 14 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Sandra Bullock in Gravity. Beeld
Sandra Bullock in Gravity.

Singin’ in the Rain

BBC 2, 15.35 uur

(Stanley Donen, Gene Kelly, 1952) Zo’n film die je altijd kunt kijken. Gene Kelly’s bruisende spel, de fantastische choreografieën en surrealistische musicalscènes, de mild-spottende kijk op Hollywood en natuurlijk dat ene, door iedereen mee te zingen liedje: het is allemaal van een onuitputtelijke Technicolor-charme. Kelly speelt in Singin’ in the Rain een Hollywoodster anno 1927, die de overgang naar de geluidsfilm te lijf gaat. Debbie Reynolds en Donald O’Connor vormen met hem een vrolijk trio, terwijl Jean Hagen ontzettend komisch blijft als de anachronistische diva met een stem van schuurpapier.

Vanaf links: Gene Kelly, Debbie Reynolds en Donald O'Connor in Singin' in the Rain. Beeld
Vanaf links: Gene Kelly, Debbie Reynolds en Donald O'Connor in Singin' in the Rain.

De drie koningen

NPO 2, 17.40 uur

Een jaar geleden zag Noord-Brabant het aantal coronagevallen razendsnel oplopen. Burgemeesters John Jorritsma (Eindhoven), Theo Weterings (Tilburg) en Jack Mikkers (Den Bosch) kwamen in Uden bij elkaar voor crisisoverleg. Alleen ingrijpende en destijds nog unieke maatregelen, zoals beperking van sociale contacten en het verbieden van bijeenkomsten en evenementen, konden de opmars van het virus stoppen. In De drie koningen vertellen de drie burgemeesters openhartig hoe de drastische besluiten tot stand kwamen en wat de gevolgen waren voor de bevolking.

The Martian

Veronica, 20.00 uur

(Ridley Scott, 2015) We zijn nog geen minuut op Mars of de allesvernietigende storm steekt op die het astronautenteam dwingt tot plotse evacuatie. Op één man na. Maar zodra Houston doorheeft dat de achterblijver (Matt Damon) nog leeft, weet die dat hij zal sterven voordat een reddingsvlucht in de buurt zal zijn. Gelukkig beschikt de astronaut over een Amerikaanse can do-mentaliteit én is hij botanicus. Dus begint hij een moestuin met behulp van raketbrandstof, condens, fecaliën en wat aardappels, in een weinig beklemmende, maar wel spannende en humoristische rampenfilm.

Matt Damon in The Martian van Ridley Scott. Beeld
Matt Damon in The Martian van Ridley Scott.

De vuilnisman

NPO 2, 20.25 uur

In biomassavergisters wordt landbouwmest samen met organische restproducten vergist. Daarbij ontstaat biogas, dat kan worden gebruikt voor energieopwekking. Aan de restproducten die voor co-vergisting in aanmerking komen, zoals bietenloof, kuilmaïs en oud frituurvet, worden strenge eisen gesteld. Daar wordt echter flink mee gesjoemeld, zodat vergisters die duurzame energie moeten opwekken in feite illegale afvalovens zijn. In De vuilnisman opent Teun van de Keuken het hoofdpijndossier van de vergisters, die ook nog eens heel wat subsidie slurpen.

Tegenlicht

NPO 2, 22.10 uur

Binnen Europa groeit de onvrede over het overheidsbeleid en daarmee de kloof tussen de burger en de politiek. Populistische bewegingen spinnen garen bij deze trend en zien hun aanhang groeien. Tegenlicht gaat op zoek naar oorzaken en antwoorden. Mark Bovens van de WRR denkt dat de scheiding tussen lager- en hoogopgeleiden radicalisering in de hand werkt. In de politiek zijn laagopgeleiden nauwelijks vertegenwoordigd: bijna alle Tweede Kamerleden zijn hbo’er of academicus. Schrijver David Van Reybrouck ziet de burgerraad als mogelijke oplossing.

Gravity

Veronica, 22.50 uur

(Alfonso Cuarón, 2013) Twee astronauten (George Clooney en Sandra Bullock) moeten na een ongeluk tijdens een routineklus aan hun spaceshuttle zien te overleven in het heelal. Het is niet aan dit eenvoudige verhaal te danken dat het ruimtevaartmeesterwerk Gravity zeven Oscars won, maar aan de virtuoze uitvoering van Alfonso Cuarón en cameraman Emmanuel Lubezki, die de ruimte presenteren als een duizelingwekkende oneindigheid. Hun film volgt de natuurwetten zo getrouw mogelijk en dat levert beeldschone shots op. Wat gebeurt er met tranen in de ruimte? Onder is boven en rechts is links, in deze wereld zonder horizon. Dit is de hel gefilmd door iemand die er de hemel in ziet.

3Lab: De jongens van de Broederweg

NPO 3, 23.40 uur

Het leven van Simon, Ben en Martin ziet er heel anders uit dan dat van veel andere studenten. De drie twintigers studeren aan de Theologische Universiteit in Kampen en wonen vlak bij deze ‘domineesfabriek’ in een studentenhuis aan de Broederweg. Voor de 3Lab-documentaire De jongens van de Broederweg volgde Michiel van de Kamp de studenten over een langere periode, tijdens hun stages en werk in de kerk, studentenfeesten en borrelavonden. Het drietal heeft een grote passie voor de kerk, maar er is ook twijfel over de keuze voor een leven als dominee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden