Film- en tv-tips

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 14 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Berend Jan BocktingJorrit van Broekhoven en Kevin Toma
David Niven in A Matter of Life and Death. Beeld
David Niven in A Matter of Life and Death.

A Matter of Life and Death

BBC 2, 15.15 uur

(Fantasy, Michael Powell en Emeric Pressburger, 1946) Fantastisch meesterwerk, waarin het vermaarde regisseursduo Powell en Pressburger het hiernamaals gedetailleerd vormgeeft als een maagdelijk wit hotel waar iedere gestorvene belandt. Engelenvleugels haal je af bij de stomerij, vers gestreken. Via kijkgaten in het wolkendek kun je de strubbelingen van de stervelingen gadeslaan. Wanneer de verongelukte, zwaar verliefde WOII-piloot Peter Carter (David Niven) wat jaartjes verlof van de dood eist, oordeelt het hemels gerecht over zijn lot. De openingstitels: ‘Elke gelijkenis met een bekende of onbekende wereld berust op toeval.’ Het camerawerk van Jack Cardiff is oogverblindend, zowel op bont kleurig aards terrein als in de slaapwandelende zwart-wit-tinten van de hemel.

Monsters University

BBC 1, 17.00 uur

(Animatie, Dan Scanlon, 2013) Het is een schijnbaar onmogelijke spagaat. Enerzijds zijn Pixar-monsters knuffelbaar, de jonge kijkertjes moeten er natuurlijk niet echt nare dromen aan overhouden, anderzijds moet het wel voorstelbaar zijn dat deze zoetige wezens kinderen de stuipen op het lijf kunnen jagen. Slim dus dat de animatiestudio een ‘monsteruniversiteit’ bedacht. In Monsters University, een behoorlijk geslaagde ‘prequel’ van kassucces Monsters Inc. (2001), blijkt dat de kunst van het bang maken te leren is, ook voor wie het moet doen zonder slagtanden, tentakels, hoorns of slijm.

Monsters University Beeld
Monsters University

De wereld van de Chinezen

NPO 2, 20.25 uur

China doet enorme investeringen in de rest van de wereld, en dat gaat gepaard met een grote stroom van Chinezen die zich in het buitenland vestigen. In De wereld van de Chinezen neemt Ruben Terlou vandaag in het Italiaanse Prato een kijkje in de grootste Chinese gemeenschap van Europa. China heeft de lokale textielindustrie overgenomen en overal zijn Chinese naaiateliers. Lokale politici zijn niet blij met de Chinezen, die volgens hen onvoldoende integreren. Een Chinese vrouw voert campagne als bruggenbouwer en hoopt op een plaatsje in de gemeenteraad.

First Dates Special: Valentijn

NPO 3, 21.45 uur

Op deze Valentijnsdag presenteert First Dates een bijzondere aflevering: de kandidaten van vanavond zijn allemaal bekende Nederlanders. In het First Dates-restaurant hebben ze een eerste ontmoeting met onbekende singles die net als zij op zoek zijn naar de liefde. Op deze manier worden oud PowNed-verslaggever Dennis Schouten, 3FM deejay Sophie Hijlkema, stylist Bastiaan van Schaik, oud-presentator Zarayda Groenhart en actrice Miryanna van Reeden gekoppeld aan een date. Zoals altijd volgt aan het einde de vraag of ze elkaar nog een keer willen zien.

Tegenlicht

NPO 2, 22.10 uur

Artsen, specialisten en zorgmedewerkers in de ziekenhuizen zouden bij voorkeur zoveel mogelijk tijd moeten besteden aan hun patiënten. Door de marktwerking in de zorg zijn ze echter veel tijd kwijt aan leveranciers, managers en verzekeraars. Door de coronacrisis zag de overheid zich genoodzaakt een meer sturende rol te vervullen, en moesten ziekenhuizen intensiever samenwerken. In Tegenlicht onderzoekt arts Sarah van der Lely hoe dat is bevallen en welke lessen daaruit te trekken zijn. Hoe zou de ziekenhuiszorg er in de toekomst uit moeten zien?

Four Brothers

RTL 7, 22.10 uur

(John Singleton, 2005) Losse en goed geacteerde remake van Henry Hathaways klassieke western The Sons of Katie Elder (1965). In Four Brothers wordt een lieve oude dame vermoord in Detroit. Haar vier pleegzonen, twee zwarte en twee witte mannen, openen meteen de jacht op de daders. Regisseur Singleton (Boyz n the Hood) doet zijn plicht, zonder veel extra glans te geven aan een naargeestig, door testosteron gedreven scenario vol ongemotiveerd geweld. André Benjamin (beter bekend als André 3000, zanger van Outkast), blijkt naast acteurs als Mark Wahlberg uitstekend spel te kunnen leveren.

Van links naar rechts: Garrett Hedlund, Mark Wahlberg, Tyrese Gibson en André Benjamin in Four Brothers. Beeld
Van links naar rechts: Garrett Hedlund, Mark Wahlberg, Tyrese Gibson en André Benjamin in Four Brothers.

De publieke tribune

NPO 2, 23.00 uur

De leden van de Tweede Kamer hebben de taak om de macht te controleren en de stem van het volk te vertegenwoordigen. In plaats daarvan lijken ze in de praktijk veel bezig met de waan van de dag, het scoren bij de interruptiemicrofoon en het trekken van media-aandacht. Het parlement heeft erdoor aan glans verloren en is minder aantrekkelijk geworden voor jongeren die graag verschil willen maken. In De publieke tribune spreekt Kamervoorzitter Khadija Arib een aantal jongeren met politieke ambities. Welke kwaliteiten heeft een geschikt Tweede Kamerlid?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden