Service

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 13 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Jeroen Spitzenberger in ‘Meester Kikker’ van Anna van der Heide. Beeld
Jeroen Spitzenberger in ‘Meester Kikker’ van Anna van der Heide.

Meester Kikker

NPO 3, 15.30 uur

(Fantasy, Anna van der Heide, 2016) Alle leerlingen van basisschool De Ark vinden Meester Frans (Jeroen Spitzenberger) een toffe peer. Maar zeg ‘kikker’ tegen hem en het gaat helemaal mis, zo ontdekt Sita (Yenthe Bos) tijdens haar spreekbeurt. Opeens is Frans’ goede humeur verdwenen, worden zijn vingers dik en schuift voor zijn ogen een groenig vliesje. In deze charmante Paul van Loon-verfilming verandert Sita’s meester op ongepaste en onvermoede momenten in, jawel, een kikker. Sita en haar klasgenootjes kunnen niet vaak genoeg ‘kikker’ zeggen, zo leuk pakt regisseur Anna van der Heide (Brammetje Baas) de transformatiescènes aan. Liefdevol vormgegeven en plezierig geacteerd, inclusief fijne antagonist in de gedaante van de ooievaarachtige schooldirecteur Stork.

Brommer op zee

NPO 2, 19.25 uur

Indië, betovering en desillusie is de afronding van Thom Hoffmans jarenlange zoektocht naar het werkelijke Indië, het land van zijn grootouders. In Brommer op zee vertelt hij over het lijvige boek, dat loopt van de VOC tot aan de Indonesische onafhankelijkheid. Arjen van Veelen schreef het boek Rotterdam over de ingrijpende veranderingen in zijn geboortestad. Met presentator Wilfried de Jong maakt hij een boottocht langs de Rotterdamse skyline. ­Ionica Smeets zit in het leeshok.

College Tour

NPO 2, 20.20 uur

Opiniemaker Sander Schimmelpenninck heeft als columnist van de Volkskrant het oog van de lezer en met zijn Zelfspodcast het oor van de luisteraar. Ook mengt de voormalige Quote-hoofdredacteur zich in discussies op sociale media en presenteerde hij dit jaar zijn documentaireserie Sander en de kloof, over de groeiende afstand tussen arm en rijk in Nederland. Vandaag is Schimmelpenninck te gast bij Twan Huys in College Tour, waar hij vragen beantwoordt van een zaal vol studenten.

1917

France 2, 21.10 uur

(Oorlog, Sam Mendes, 2019) Twee jonge Engelse soldaten (Dean-Charles Chapman en George MacKay) gaan op levensgevaarlijke missie op het Franse platteland, tijdens WOI. Hun opdracht: kilometers verderop, ver achter de linies, een waarschuwing afleveren aan kolonel MacKenzie (Benedict Cumberbatch), die de volgende ochtend ten aanval gaat tegen Duitse frontsoldaten. Wat MacKenzie niet weet, maar de directe superieuren van Blake en Schofield wél, is dat de Duitsers een valstrik hebben voorbereid. Ondraaglijk spannende oorlogsthriller, die door regisseur Mendes en cameragigant Roger Deakins werd gevangen in imposante, ononderbroken opnamen. Winnaar van drie Oscars.

George MacKey in ‘1917’  van Sam Mendes. Beeld
George MacKey in ‘1917’ van Sam Mendes.

De publieke tribune

NPO 2, 22.43 uur

Wetenschappers worden steeds vaker geconfronteerd met intimidatie en bedreigingen, vooral als hun onderzoek direct raakt aan de wereld van bepaalde groepen burgers. In De publieke tribune ontvangt Coen Verbraak topwetenschapper Robbert Dijkgraaf, de huidige minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dijkgraaf luistert naar de verhalen en meningen van microbioloog Roel Coutinho, rechtsfilosoof Tamar de Waal en cardioloog Harriette Verwey over deze verontrustende ontwikkeling.

Brainwash special: Hoe ongelijk is Nederland?

NPO 2, 23.39 uur

In een ideale wereld heeft iedereen dezelfde kansen in het leven. Maar kan iedereen echt van het leven maken wat hij wil, of spelen zaken als afkomst, milieu en geslacht hierin een bepalende rol? In Brainwash praat Maaike Schoon hierover met vier gasten uit uiteenlopende disciplines. Tim ’S Jongers is hoofd van de Wiardi Beckman Stichting, Valika Smeulders is hoofd geschiedenis bij het Rijksmuseum, Sander Heijne is journalist en schrijver, en Ola Ma­faalani is theaterregisseur.

A Fish Called Wanda

BBC 1, 00.30 uur

(Komedie, Charles Crichton, 1988) Het zijn niet de slimste boeven, de twee Amerikanen en twee Britten die in A Fish Called Wanda moeten samenwerken bij een juwelenroof. Een bron van veel pesterijtjes is het spraakgebrek van dierenliefhebber Ken (Michael Palin). Toch maakt Palin - net als tegenspeler en scenarioschrijver John Cleese legendarisch geworden dankzij Monty Python - Kens handicap geen moment belachelijk. Palin putte voor zijn rol uit eigen ervaring: zijn vader stotterde. Acteur Kevin Kline won een Oscar voor beste bijrol. Jamie Lee Curtis is ook alleszins plezierig van de partij.

Michael Palin in A Fish Called Wanda. Beeld
Michael Palin in A Fish Called Wanda.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden