Tv-tips

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 13 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Yannick van de Velde en Dionicho Muskiet in ‘In Oranje’ van Joram Lürsen. Beeld
Yannick van de Velde en Dionicho Muskiet in ‘In Oranje’ van Joram Lürsen.

In Oranje

RTL 4, 06.10 uur

(Familie, Joram Lürsen, 2004) Speciaal voor de vroege vogels die van de opwinding niet kunnen slapen omdat het Nederlands voetbalelftal vanavond voor het eerst sinds 2014 een officiële toernooiwedstrijd speelt, programmeert RTL 4 deze fijne familiefilm over een 12-jarig jochie (Yannick van de Velde) dat droomt van een voetbalcarrière die hem tot het Nederlands elftal moet brengen. De werkelijkheid pakt anders uit: hij raakt zwaar geblesseerd en zijn vader/trainer (Thomas Acda) valt dood neer langs de lijn. Regisseur Joram Lürsen en scenarist Frank Ketelaar hebben zich voor In Oranje laten inspireren door de levens van Nederlands grootste voetballers, maar maakten óók een coming-of-agefilm over rouwverwerking en een bijzondere vader-zoon relatie.

Paddington

BBC 1, 18.00 uur

(Familiefilm, Paul King, 2014) De makers van Paddington hebben de sfeer van de beroemde boeken van Michael Bond knap bewaakt, terwijl het verhaal van de naar Londen geëmigreerde beer flink werd gemoderniseerd. Bond (in de film kort te zien als ‘vriendelijke heer’) schreef zijn uiterst Britse verhalen vanaf 1958. De film speelt zich af in het heden. Het tijdverschil biedt ruimte voor vriendelijke maatschappijkritiek. Een van de beste en sympathiekste familiefilms van de laatste jaren, dankzij de goedmoedige toon, taalgrapjes en visuele vondsten, het fijne acteerwerk en de zorgvuldige aankleding.

Hugh Bonneville en Sally Hawkins in ‘Paddington’ van Paul King. Beeld
Hugh Bonneville en Sally Hawkins in ‘Paddington’ van Paul King.

Holland Festival 2021

NPO 2, 18.50 uur

Door de versoepeling van de coronamaatregelen kan het Holland Festival dit jaar weer deels live doorgang vinden. Vanavond spreekt Nadia Moussaid met gasten over een aantal opvallende voorstellingen op het festival, dat het thema ‘Wat maakt de mens?’ heeft gekregen. Theaterregisseur Ivo van Hove vertelt over zijn megaproductie ‘Age of Rage’ en Alexandre Kordzaia speelt muziek van de Japanse componist Ryuichi Sakamoto, een van de associate artists van het Holland Festival. Verder danst Timothy van Poucke een scène uit de voorstelling Prometheus.

Bloedland

NPO 2, 22.10 uur

Zwarte Zuid-Afrikanen maken aanspraak op het land van hun voorouders, dat ooit is afgepakt door Britse en Nederlandse kolonisten en nu in handen is van blanke boeren. Deze boerenfamilies runnen hun boerenbedrijven soms al meer dan tien generaties en geven hun bezit niet zonder slag of stoot op. Komt het land zonder bloedvergieten uit deze impasse? In Bloedland, een driedelige roadtrip door Zuid-Afrika, spreekt Johan Eikelboom met zwarte en witte bewoners die vaak lijnrecht tegenover elkaar staan. Ook hoort hij hoopgevende verhalen van samenwerking.

2Doc: Love Child

Canvas, 22.10 uur

Het Iraanse rechtssysteem is gebaseerd op de sharia en kent draconische straffen voor overspel, zeker als het om geliefden gaat die getrouwd zijn met een ander. Leila en Sahand, die samen ook nog een zoontje hebben, besloten daarom het land te ontvluchten. In Turkije hopen ze een vluchtelingenstatus te krijgen, maar dat blijkt nog niet zo eenvoudig. De Deense regisseur Eva Mulvad volgde het koppel zes jaar lang tijdens gelukkige en wanhopige momenten. In haar documentaire Love Child zien we hoe Leila en Sahand zich door de trage procedures worstelen.

The Singapore Grip

NPO 2, 22.55 uur

De Britse dramaserie The Singapore Grip begint vanavond op NPO 2 met een dubbele aflevering. De tv-bewerking van het gelijknamige boek van J.G. Farrell speelt zich af rond de Japanse invasie van Singapore en volgt de Britse familie Blackett. In de toenmalige kolonie staan de Blacketts aan het hoofd van een belangrijke handelsmaatschappij. Pater familias Walter (David Morrissey) wil dat zijn dochter trouwt met Matthew (Luke Treadaway), de zoon van zijn zakenpartner. Matthew is echter meer geïnteresseerd in de Chinese Vera Chiang (Elizabeth Tan).

The Big Sick

BBC 2, 00.00 uur

(Komedie, Michael Showalter, 2017) Van alle romantische gestes moet dit wel een van de grootste zijn: samen een romantische komedie schrijven over het begin van je relatie. Stand-upcomedian Kumail Nanjiani en zijn echtgenote, scriptschrijver Emily V. Gordon, baseerden de romantische komedie The Big Sick op het ontstaan van hun eigen relatie. Inclusief gedoe over hun verschil in afkomst en een coma. Het waargebeurde verhaal verdiende het verfilmd te worden. Als een scenarist de plot had verzonnen, was het niet geloofwaardig geweest. Fantastische hoofdrollen van Zoe Kazan en Nanjiani zelf.

Kumail Nanjiani en Zoe Kazan in ‘The Big Sick’ van Michael Showalter. Beeld
Kumail Nanjiani en Zoe Kazan in ‘The Big Sick’ van Michael Showalter.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden