Tv-tips

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 12 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Marwan Kenzari en Carice van Houten in Instinct. Beeld
Marwan Kenzari en Carice van Houten in Instinct.

Het laatste wat Halina Reijn met haar regiedebuut Instinct wil, is behagen, vertelde ze destijds aan de Volkskrant.

De club van lelijke kinderen

NPO 3, 15.30 uur

(Jeugd, Jonathan Elbers, 2019) In een toekomstig, door properheid gedicteerd en naar Noord-Koreaans model ingericht totalitair Nederland is geen plek voor lelijke kinderen. Die worden afgevoerd, op last van de grote leider Isimo. Pech voor Paul, het zoontje van ’s lands populairste televisiepresentator: een verder niet onknap jongetje met kolossale flaporen. Maar hij en de overige afgekeurde kinderen komen in verzet. Regisseur Jonathan Elders maakte zijn afstudeerfilm aan de filmacademie op basis van hetzelfde populaire boek van Koos Meinderts en leverde ook deze met vaart vertelde bioscoopversie af.

Sem Hulsmann in De club van lelijke kinderen. Beeld
Sem Hulsmann in De club van lelijke kinderen.

Brave

BBC 1, 16.10 uur

(Animatie, Mark Andrews, 2012) Prinses Merida, dochter van de Schotse koningin Elinor, ziet haar prinsessenkeurslijf helemaal niet zitten. ‘Ik wil niet trouwen’, zegt ze met sappig Schots accent, maar ‘single blijven en mijn haar laten golven in de wind terwijl ik door de vallei rijd en pijlen afschiet naar de zonsondergang’. Die ambities leveren een sprankelend Pixar-sprookje met zang en dans op, met een stevige moraal die net als Merida’s vurige krullenbol in vrijwel elke scène de kop opsteekt. Brave is op zijn best wanneer de focus duidelijk op Merida’s emancipatiedrift blijft.

Beeld uit Brave. Beeld K2 / Filmstill
Beeld uit Brave.Beeld K2 / Filmstill

Vrijdenkers: van Spinoza tot nu

NPO 2, 17.40 uur

Het Humanistisch Verbond bestaat 75 jaar. Vorige week ging daarom in het Amsterdam Museum een tentoonstelling van start die verband legt tussen historische verhalen rondom het vrijdenken en de vrijdenkers van nu. Op tv besteedt omroep Human aandacht aan het jubileum en de expositie met een uitzending waarin Nadia Moussaid in gesprek gaat met onder anderen Stephen Fry, Lale Gül, Mitchell Esajas en Hedy D’Ancona. In Vrijdenkers: van Spinoza tot nu wisselen ze van gedachten over het belang van het vrijdenken en bekende vrijdenkers door de eeuwen heen.

Instinct

NPO 3, 20.20 uur

(Halina Reijn, 2019) Het zelfverzekerde, intrigerende en knap opgebouwde regiedebuut van actrice Halina Reijn gaat over het grijze gebied tussen liefde en erotische aantrekkingskracht. Hoe kan het dat we soms zo snakken naar iets dat slecht voor ons is? Nicoline (Carice van Houten) werkt als psycholoog in een tbs-kliniek. Zij moet inschatten of de voor gewelddadige verkrachtingen veroordeelde Idris (Marwan Kenzari) toe is aan onbegeleid verlof. De internationaal doorgebroken hoofdrolspelers stellen niet teleur: Instinct is een showcase van hun kunnen. Het knettert geregeld, maar vooral in de meer terughoudende scènes zijn ze huiveringwekkend goed, als een geïmproviseerde dans tussen twee beschadigde zielen.

Killing the Indian

Canvas, 21.50 uur

Afgelopen zomer werden in Canada honderden anonieme graven gevonden bij verschillende katholieke internaten voor inheemse kinderen. Tot aan de jaren negentig werden kinderen van Canadese inheemse volkeren op dit soort scholen massaal gedwongen hun taal en cultuur achter zich te laten. Waarschijnlijk stierven duizenden van hen door verwaarlozingen en ondervoeding. De documentaire Killing the Indian van Gwenlaouen Le Gouil belicht deze ‘culturele genocide’, naast de meer recente moorden op duizenden inheemse vrouwen die nooit werden onderzocht.

Tegenlicht

NPO 2, 22.10 uur

In de wereld van het beleggen is kennis van levensbelang, maar voorkennis verboden. Daarom zijn gespecialiseerde bedrijven op zoek naar informatie die ze kunnen aanwenden om slimme beleggingsbeslissingen te nemen. Deze informatie kan worden gewonnen uit alternatieve datastromen, vertelt Tegenlicht in de eerste aflevering van een nieuw seizoen. Dit zijn gegevens die op internet worden verzameld, zoals kooptrends onder klanten, vliegbewegingen van directeuren en alles wat verklapt wordt op sociale media. Ook kleine beleggers kunnen nu toegang krijgen tot deze data.

Maud & Babs

NPO 1, 22.20 uur

Maud & Babs is de nieuwe dramaserie van NPO 1 en tevens een ode aan de vijf miljoen mantelzorgers in ons land. Verloskundige Maud (Rifka Lodeizen) merkt dat haar moeder aan het dementeren is: Babs (Loes Luca) is steeds vaker de weg kwijt en zorgt niet meer goed voor zichzelf. Omdat ze geen passende thuishulp kan vinden, besluit Maud zelf voor Babs te zorgen. Weet ze wel wat ze zich daarmee op de hals haalt? Haar man (Peter Paul Muller) en zus (Kim van Kooten) denken er het hunne over. De serie is gebaseerd op een feuilleton van Elle van Rijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden