TipsFilm en televisie

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 11 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
John Wayne in Rio Bravo. Beeld
John Wayne in Rio Bravo.

Sing Song

NPO 3, 12.40 uur

(Jeugdfilm, Mischa Kamp, 2017) Aanstekelijke en innemende jeugdfilm én een liefdesbrief aan Suriname. Jasmine, gespeeld door zangtalent Georgiefa Boomdijk, is geboren in Suriname en verhuisde op jonge leeftijd naar Nederland, waar ze woont met haar overbezorgde vader Winston. Van haar moeder heeft ze niet meer dan een oude foto, genomen in Suriname. Pa heeft alle schepen achter zich verbrand: zo gauw Suriname ter sprake komt, schiet hij acuut in een norse modus. Daarom liegt Jasmine dat ze voor studiereis naar Berlijn gaat, en niet voor een liedjes-workshop-wedstrijd naar Suriname.

Floris Bosma en Georgiefa Boomdijk in Sing Song. Beeld
Floris Bosma en Georgiefa Boomdijk in Sing Song.

Rio Bravo

BBC 2, 15.00

(Western, Howard Hawks, 1959) Sheriff John T. Chance (John Wayne) staat er aanvankelijk min of meer alleen voor wanneer hij een sadistische loot van de Burdette-clan in de cel smijt; naarmate de dreiging van geweld en vergelding groter wordt, vindt hij echter steeds meer mensen aan zijn zijde. Dat zijn legertje uiteindelijk bestaat uit onder meer een afkickende alcoholist, een kreupele opa en een mooie blondine, maakt hem daadwerkelijk sterker. Vriendschap, liefde en kameraadschap winnen het in Rio Bravo van de kogels. Geen wonder dat deze puike vijfsterrenwestern, die in zijn 140 minuten speeltijd volop actie kent, opvallend veel ruimte wijdt aan de steeds stevigere verhoudingen tussen de personages.

2Doc: Nederland Fraudeland

NPO 2, 20.20 uur

Wat gebeurt er voordat de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) de administratie van een verdacht bedrijf in beslag neemt? Voor zijn documentaire Nederland Fraudeland kreeg regisseur René Roelofs toestemming om achter de schermen mee te kijken bij een groot fraudeonderzoek naar een horecaketen. Volgens tipgevers stroomt er bij verschillende vestigingen geld uit de kassa, waardoor de FIOD vermoedt dat er inkomsten worden verdoezeld. Na overleg met het OM worden er taps geplaatst en gaan medewerkers incognito op bezoek in enkele vestigingen.

Enslaved

BBC 2, 22.00 uur

Acteur Samuel L. Jackson presenteert de vierdelige documentaireserie Enslaved, die het verhaal vertelt van vier eeuwen trans-Atlantische slavenhandel. Samen met journalisten Afua Hirsch en Simcha Jacobovici reist Jackson tussen Afrika, Europa en het Amerikaanse continent. Op plekken die een hoofdrol speelden in de wereldwijde handel vertellen ze hoe miljoenen Afrikanen naar de Nieuwe Wereld werden verscheept. Enslaved maakt gebruik van dramatische reconstructies en geavanceerde filmtechnieken, onder meer om gezonken slavenschepen in beeld te brengen.

Tegenlicht

NPO 2, 22.25 uur

De agrarische sector is belangrijk voor de economie, maar staat onder druk door de impact op het milieu. Bovendien nemen landbouw en veeteelt oppervlak in beslag dat we hard nodig hebben voor onze leef- en woonruimte. Heeft de Nederlandse boer nog perspectief? Tegenlicht maakt vanavond een rondje langs nieuwe ontwikkelingen en technieken. Jaap Korteweg werkt aan eiwitrijk voedsel zonder vlees en kaas zonder koeien. De Boerderij van de Toekomst test innovatieve oplossingen in een lopend bedrijf, en een drijvende boerderij zorgt voor groen in de stad.

Teledoc Campus: De Boontjes

NPO 3, 23.05 uur

De komende negen zondagavonden presenteert NPO 3 een nieuwe lading documentaires van jonge regisseurs en producenten. De zesde editie van het Teledoc Campus project kwam weer tot stand door samenwerking van de NPO en enkele filmfondsen. In het dubbelportret De Boontjes volgt regisseur Anne van Helvoort de Rotterdamse Rodney, eigenaar van een koffiezaak. Hij geeft de 23-jarige Mitchel de kans om in zijn zaak te re-integreren. Rodney herkent zichzelf in de jongeman, en zijn missie om hem een plek te bieden heeft alles te maken met zijn eigen jeugdwond.

A United Kingdom

BBC 2, 00.00 uur

(Drama, Amma Asante, 2016) De jonge ambtenaar Ruth valt als een blok voor de politiek geëngageerde rechtenstudent Seretse Kahma. Een witte vrouw met een zwarte, intelligente man: hoe daarop gereageerd wordt in de straten van druilerig Londen in 1947 valt te voorspellen. Maar er is een complicerende factor. Seretse is een prins. Hij is de troonopvolger in Bechuanaland (het huidige Botswana), een Brits protectoraat. Zijn volk zit niet op een blanke koningin te wachten. Regisseur Asante maakt er een verleidelijke crowdpleaser van en een geëngageerd pleidooi voor het overwinnen van verdeeldheid.

Rosamund Pike en David Oyelowo in A United Kingdom. Beeld
Rosamund Pike en David Oyelowo in A United Kingdom.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden