FILM- EN TV-TIPS

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 11 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Mariam Al Ferjani in Beauty and the Dogs van Kaouther Ben Hania Beeld
Mariam Al Ferjani in Beauty and the Dogs van Kaouther Ben Hania

Het uur van de wolf: Boudewijn de Groot - Kom nader

NPO 2, 18.10 uur

In 2014, het jaar dat Boudewijn de Groot 70 werd, liet de in zichzelf gekeerde zanger voor het eerst een camera toe in zijn privéleven. In het portret Kom nader volgt regisseur Suzanne Raes hem in de aanloop naar een belangrijk concert en toont ze hoe zijn leven wordt gekenmerkt door breukvlakken. Interviews met vrienden, collega’s en kinderen werpen een nieuw licht op artiest, maar ook zij blijven zich verbazen over het onpeilbare raadsel dat De Groot voor hen is gebleven. Afgelopen voorjaar maakte De Groot bekend dat hij stopt met optreden.

Back to the Future Part II

Veronica, 20.00 uur

(Fantasy, Robert Zemeckis, 1989) In het heerlijke Back to the Future Part II staat Doc (Christopher Lloyd) opnieuw met zijn DeLorean-tijdmachine voor de deur van Marty McFly (Michael J. Fox). In de nabije toekomst (2015, in werkelijkheid helaas niet het jaar waarin hooverboards als geaccepteerd vervoersmiddel golden) dreigt Marty’s zoon het hele tijd-ruimte-continuüm in de war te schoppen. Vervolgens pingpongen Marty en Doc tussen toekomst, heden en verleden. Innovatieve trucages maken het mogelijk dat Michael J. Fox in sommige beelden drie tot vier personages speelt.

Elisabeth Shue, Michael J. Fox en Christopher Lloyd in Back to the Future Part II van Robert Zemeckis Beeld x
Elisabeth Shue, Michael J. Fox en Christopher Lloyd in Back to the Future Part II van Robert ZemeckisBeeld x

First Blood

SBS 9, 20.30 uur

(Actie, Ted Kotcheff, 1982) In David Morrells roman First Blood (1972), waarop de eerste Rambo-film is gebaseerd, wordt held John Rambo vermoord. Diens vertolker, Sylvester Stallone, liet het einde van het filmscenario herschrijven om meerdere films over de ex-commando te kunnen maken. Hoewel de daaropvolgende films er niet beter op werden, pakte die keuze voor Stallone bepaald niet slecht uit. Het eerste deel, waarin Stallone het als Vietnamveteraan Rambo opneemt tegen een foute sheriff (Brian Dennehy) en diens gevolg, geldt terecht als klassieker.

Sylvester Stallone in First Blood van Ted Kotcheff Beeld
Sylvester Stallone in First Blood van Ted Kotcheff

Beauty and the Dogs

TV 5, 21.02 uur

(Thriller, Kaouther Ben Hania, 2017) Een jonge vrouw wordt het onmogelijk gemaakt haar recht te halen nadat ze is verkracht, in dit op feiten gebaseerde speelfilmdebuut van de Tunesische documentairemaker Kaouther Ben Hania. Ze hakt het vergrijp uit haar vertelling, en snijdt direct door naar het moment waarop student Mariam (actrice Mariam Al Ferjani), die een nét wat minder zedige jurk aantrok naar een feestje, verfrommeld en angstig over straat loopt, met een jongen die ze op het feestje leerde kennen in haar kielzog. Beauty and the Dogs voert het koppel op meeslepende wijze een half etmaal lang van het kastje naar de muur.

Hoe God verscheen in Ghana

NPO 2, 22.05 uur

In de eerste helft van Hoe God verscheen in Ghana vertelde Bright O. Richards hoe het christendom werd verspreid in Ghana, waar het vandaag de dag booming business is. In het afsluitende deel onderzoekt hij hoe Ghanese migranten met hun godsdienst omgingen na aankomst in het seculiere Nederland. Ghanese Nederlanders van de tweede generatie vertellen wat ze hebben meegekregen van de overtuiging van hun ouders en welke rol het geloof speelt in hun huidige leven. Richards spreekt met onder anderen politicoloog Amma Asante en kunstenaar Richard Kofi.

Doof kind

Canvas, 22.10 uur

Twintiger Tobias de Ronde is al sinds zijn geboorte doof, maar beschouwt dat niet als handicap en vindt zichzelf niet zielig. Hij voelt zich prima thuis in de dovencultuur, bezocht een dovenuniversiteit en heeft als docent gebarentaal van zijn doofheid zijn beroep gemaakt. Zijn vader Alex, directeur van de Amsterdamse bioscoop Het Ketelhuis, maakte over Tobias de documentaire Doof kind. Met familiefilmpjes toont hij hoe Tobias opgroeide tot een levenslustige jongeman die zijn doofheid accepteert en vragen over doof zijn in een horende samenleving niet uit de weg gaat.

The Singapore Grip

NPO 2, 23.00 uur

De Britse miniserie The Singapore Grip, naar het gelijknamige boek van J.G. Farrell, volgt een rijke Britse familie tijdens de Japanse invasie van Singapore in de jaren veertig. In het Verenigd Koninkrijk werd het satirische drama aangevallen wegens de stereotypering van Aziatische personages, maar scenarist Christopher Hampton (Dangerous Liaisons) ziet het boek en de serie juist als kritiek op het kolonialisme. In de laatste aflevering probeert Matthew (Luke Treadaway) om Vera (Elizabeth Tan) te redden terwijl het Japanse leger snel dichterbij komt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden