Film- en tv-tips

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 11 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Jason Statham in Hummingbird Beeld
Jason Statham in Hummingbird

75 jaar herdenking Kamp Westerbork

NPO 1, 10.50 uur

Morgen is het 76 jaar geleden dat Canadese tanks Kamp Westerbork binnenrolden en een einde maakten aan het doorgangskamp dat tijdens de oorlog door de Duitse bezetter werd gebruikt voor gevangenentransporten naar vernietigingskampen. De herdenking die vorig jaar niet kon doorgaan, vindt vandaag plaats. De NOS doet er live verslag van. Vanavond (19.20 uur op NPO 2) presenteert Herman van der Zandt een terugblik met achtergronden, waarin de zoon van een van de gevangenen het kamp bezoekt. Aansluitend wordt de documentaire De Joodse Raad uitgezonden.

The Expendables 2

RTL 7, 20.00 uur

(Actie, Simon West, 2012) Dit onvermijdelijke vervolg op The Expendables is lang niet zo over the top als je waarschijnlijk zou verwachten. De film is op zijn best wanneer de hoofdrolspelers, stuk voor stuk actiehelden uit de jaren tachtig, lekker vet knipogen naar de cultstatus die ze na hun hoogtijdagen hebben opgebouwd. Beste vondst van de makers: Jean-Claude Van Damme als kwaadaardige plutoniumhandelaar Vilain. Verder komen we in het verwaarloosbare maar amusante The Expendables 2 onder meer Sylvester Stallone, Dolph Lundgren, Arnold Schwarzenegger, Jet Li en Chuck Norris tegen.

Van links af: Yu Nan, Terry Crews, Sylvester Stallone, Randy Couture en Dolph Lundgren in The Expendables 2 Beeld
Van links af: Yu Nan, Terry Crews, Sylvester Stallone, Randy Couture en Dolph Lundgren in The Expendables 2

Where Eagles Dare

Arte, 20.15 uur

(Oorlog, Brian G. Hutton, 1969) Vaardige Alistair MacClean-verfilming waarin een groepje Amerikaanse paratroopers, gespeeld door onder andere Clint Eastwood en Richard Burton, probeert tijdens de Tweede Wereldoorlog een hooggeplaatste officier te redden uit handen van de Gestapo. De Duitse acteur Anton Diffring, zoon van een Joodse winkelier uit Koblenz, verruilde Duitsland eind jaren dertig voor Hollywood en belichaamde op doek ruim veertig jaar lang de archetypische nazi: hoog voorhoofd, helblauwe ogen, neerhangende mondhoeken. Zo ook hier, als de kolonel van de tegenpartij die de Amerikaanse officier ondervraagt.

Clint Eastwood (links) en Richard Burton in Where Eagles Dare Beeld
Clint Eastwood (links) en Richard Burton in Where Eagles Dare

Waterman

NPO 2, 20.40 uur

Nederland heeft een complexe en wonderlijke relatie met water: er lijkt altijd te veel óf te weinig van te zijn. In de vierdelige documentaireserie Waterman volgt Menno Bentveld de loop van het water in ons land. Zo ontmoet hij mensen die allemaal afhankelijk zijn van water. Onder hen boeren, natuurbeheerders, vissers en consumenten. Die groepen hebben botsende belangen en inzichten. In de eerste aflevering is Bentveld in Noord-Brabant, waar de Maas afgelopen winter buiten haar oevers trad. Van die overvloed aan water is een paar maanden later niets meer over.

Scheefgroei in de polder

NPO 1, 21.25 uur

Zaken die vroeger vanzelfsprekend waren – een vast arbeidscontract, een pensioen en een koophuis – worden voor een grote groep Nederlanders onbereikbaar. Deze groep profiteert daardoor niet meer van de welvaartsgroei, terwijl ze heus niet minder hard werken dan ‘de andere helft’. In de tweedelige reportage Scheefgroei in de polder onderzoekt Jeroen Pauw samen met historicus en journalist Sander Heijne en bedrijfskundige Jeroen Smit hoe het anders kan. Pauw spreekt mensen die economisch niet vooruitkomen en zich zorgen maken over de kansen van hun kinderen.

Hummingbird

RTL 7, 22.00 uur

(Actie, Steven Knight, 2013) In dit actiedrama wijkt Jason Statham enigszins af van het doorsnee Statham-spektakel. Om te beginnen vanwege de sterke en interessante vrouwenrollen: de baas van het Chinese criminele kartel in Londen blijkt een vrouw, en de Poolse actrice Agata Buzek speelt een brave non die zich ontpopt tot Stathams helper. Bovendien krijgt Statham de kans te bewijzen dat hij aardig kan acteren. Als getraumatiseerde ex-soldaat met een drankprobleem put hij zich uit in zijn bekende gekwelde, duistere blikken, maar daarnaast zijn er scènes die hem van een andere kant laten zien. Ook het redelijk intelligente scenario en de humor maken Knights regiedebuut tot méér dan een foute wraakfilm.

Medialogica

NPO 2, 22.10 uur

De toespraak tijdens de Dodenherdenking van vorig jaar was voor koning Willem-Alexander een uitgelezen kans om zijn imago op te poetsen. Een paar maanden later klonken zijn mooie woorden van verbinding echter hol toen de koning met zijn gezin naar de zon vloog, terwijl zijn onderdanen in lockdown thuis moesten blijven. Medialogica onderzoekt vanavond het imago van de monarchie en de relatie tussen de Rijksvoorlichtingsdienst en de pers. Hoe belangrijk vindt het koningshuis de verstandhouding met journalisten, en wat wordt er wel en niet gepubliceerd?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden