TipsFilm en televisie

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 10 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Jason Clarke in Dawn of the Planet of the Apes van Matt Reeves. Beeld
Jason Clarke in Dawn of the Planet of the Apes van Matt Reeves.

Dawn of the Planet of the Apes

Veronica, 20.00 uur

(Matt Reeves, 2014) Voor het tweede deel van de herstart van The Planet of the Apes-cyclus schieten we een jaar of tien vooruit in de tijd: het virus dat losbrak aan het slot van Rise of the Planet of the Apes (2011) heeft de mensheid gedecimeerd. Her en der houden plukjes overlevers stand, verstoken van elektriciteit. Caesar, die van hoogintelligente babyaap opgroeide tot boze adolescent in het eerste deel, heeft zich met zijn apentroep teruggetrokken in het bos en schaaft aan een egalitair ingerichte samenleving. De aap (Andy Serkis, digitaal aangekleed) is wederom de grote, sprankelende attractie van de film.

Catch Me if You Can

Comedy Central, 20.00 uur

(Steven Spielberg, 2002) In zijn tot dusver enige samenwerking met Spielberg speelt Leonardo DiCaprio een oplichter die iedereen inpakt met zijn ontwapenende smoel. Catch Me If You Can is de verfilming van de autobiografie van Frank W. Abagnale, die zich, voordat hij in 1969 op zijn 21ste werd gearresteerd, voordeed als piloot, advocaat en arts, en voor meer dan 2,5 miljoen dollar aan vervalste cheques inde. Dat Spielberg soms een loopje neemt met de feiten, vond de echte Abagnale prima; de film houdt zich volgens hem voor 80 procent aan de waarheid.

Leonardo DiCaprio in Catch Me if You Can van Steven Spielberg. Beeld
Leonardo DiCaprio in Catch Me if You Can van Steven Spielberg.

K-19: The Widowmaker

RTL 7, 20.00 uur

(Kathryn Bigelow, 2002) In de spannende, op ware gebeurtenissen gebaseerde duikbootthriller K-19: The Widowmaker van Kathryn Bigelow (The Hurt Locker, Zero Dark Thirty) is de genoemde Sovjet-duikboot onderweg met een nucleaire testraket aan boord. Al tijdens de voorbereidingen van de reis gaat er zo veel mis, dat kapitein Polenin (Liam Neeson) zijn zorgen uit bij zijn superieuren. Maar het is 1961, Koude Oorlog en de Sovjet-Unie heeft geen tijd voor vertraging. De oplossing van het Kremlin: het plaatsen van een kapitein (Harrison Ford) bóven de kapitein.

Harrison Ford en Liam Neeson in K-19: The Widowmaker van Kathryn Bigelow. Beeld
Harrison Ford en Liam Neeson in K-19: The Widowmaker van Kathryn Bigelow.

De wereld van de Chinezen

NPO 2, 20.20 uur

In een nieuwe reisserie onderzoekt Ruben Terlou de groeiende mondiale rol van China. De macht van het land reikt veel verder dan Azië, want ook in landen als Servië, Madagaskar en Kenia gaan Chinezen aan de slag met ambitieuze projecten, hoogwaardige technologie en heel veel geld. Moeten we de opmars van China zien als een bedreiging, of een nieuwe toekomst vol mogelijkheden? In de eerste aflevering toont Terlou hoe de Nieuwe Zijderoute aan land komt in de haven van Mombasa. In de Keniaanse hoofdstad ziet hij Chinese treinen, restaurants en een casino.

Rien n’est pardonné

Canvas, 21.55 uur

Na het drama van de Arabische Lente vluchtte journalist Zineb El Rhazoui vanuit Marokko naar Parijs, waar ze aan de slag ging voor Charlie Hebdo. Ook in het vrije Frankrijk blijkt ze echter niet veilig voor de terreur die ze achter zich dacht te hebben gelaten. Op 7 januari 2015 was de redactie van het satirische tijdschrift het doelwit van moslimterroristen en werd El Rhazoui de strengst beveiligde vrouw van Frankrijk. De documentaire Rien n’est pardonné van Vincent Koen en Guillaume Vandenberge toont hoe ze haar leven probeert terug te krijgen.

Tegenlicht

NPO 2, 22.10 uur

Schouder aan schouder protesteren: ook daar heeft het coronavirus afgelopen jaar een eind aan gemaakt. In de eerste reportage van een nieuw seizoen onderzoekt Tegenlicht de toekomst van het protest. Corona maakt massale protesten lastig, maar op de langere termijn zijn het vooral de steeds geavanceerdere surveillancesystemen die het activisme bedreigen. In de uitzending werpen onder anderen Micah White (Occupy) en Priscilla Ludosky (gele hesjes) hun licht over de manier waarop thema’s als ongelijkheid en milieuvraagstukken kunnen worden aangekaart.

De publieke tribune

NPO 2, 23.00 uur

In het discussieprogramma De publieke tribune brengt Coen Verbraak de wereld van de minister en die van het volk bij elkaar. Dat doet hij aan de hand van een aantal actuele vraagstukken, zoals de bedreiging van advocaten, kansenongelijkheid in het onderwijs en de afstand tussen de burger en Europa. In de eerste aflevering spreekt Ingrid van Engelshoven, die als minister verantwoordelijk is voor emancipatiezaken, met vrouwen die na hun echtscheiding onder de armoedegrens belandden. Waarom is het voor hen zo moeilijk om financieel op eigen benen te staan?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden