FILM- en TV-TIPSZondag 1 augustus

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 1 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Vincent Cassel in Hors normes van Olivier Nakache en Éric Toledano. Beeld
Vincent Cassel in Hors normes van Olivier Nakache en Éric Toledano.

Kauwboy

NPO 3, 9.00 uur

(Drama, Boudewijn Koole, 2012) Met vele prijzen onderscheiden kroonjuweel van de Nederlandse jeugdfilm. De 10-jarige Jojo adopteert een uit het nest gevallen kauwtje, terwijl voorzichtig duidelijk wordt dat het thuis niet goed zit. Waarom is hij de enige die nog met zijn moeder belt? Wat heeft zijn ouders uit elkaar gedreven? Schrijver en regisseur Koole (Beyond Sleep) neemt alle tijd om te vertellen wat er is gebeurd. En niets kan op tegen de onvergetelijke momenten die Jojo – adembenemend mooie rol van debutant Rick Lens – deelt met zijn kauw.

Rick Lens in Kauwboy van Boudewijn Koole. Beeld
Rick Lens in Kauwboy van Boudewijn Koole.

Natuur op 2: The Wonder of Animals

NPO 2, 18.50 uur

Door de coronaepidemie hebben vleermuizen een slechte naam gekregen. De dieren kunnen talloze virussen met zich meedragen die bij mensen ernstige ziekten veroorzaken, maar waarvan ze zelf geen last hebben. In The Wonders of Animals belicht Chris Packham andere fascinerende feiten over ’s werelds enige vliegende zoogdier. Vleermuizen hebben naast een knap sonarsysteem ook haartjes waarmee ze luchtstromen in kaart brengen, warmtesensoren die hen naar de best doorbloede plekjes van hun prooi leiden, en ijzerdeeltjes in het brein die als kompas fungeren.

Zomergasten

NPO 2, 20.25 uur

Hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie Robert Vermeiren schuift vanavond aan bij Janine Abbring in Zomergasten. Tijdens de tweede lockdown maakte Vermeiren zich ernstig zorgen over ‘de covid-generatie’ van jongeren die vastlopen door de langdurige beperking van hun bewegingsvrijheid. De kwetsbare opgroeiende jongere staat centraal in de fragmenten die de zomergast heeft gekozen voor vanavond, maar ook wil hij hun kracht tonen. Het boegbeeld van de Nederlandse jeugdpsychiatrie werd zelf als jongere ook geplaagd door eenzaamheid en suïcidale gedachten.

Interstellar

Veronica, 21.55 uur

(Sciencefiction, Christopher Nolan, 2014) In de nabije toekomst wordt de aarde geteisterd door zandstormen en hongersnood. Er is slechts één oplossing: de ruimte in, op zoek naar een nieuwe planeet waar de mens kan aarden. Matthew McConaughey, messias en pionier ineen, offert zich op als astronaut-ontdekkingsreiziger: de reis zal vele jaren duren, maar de hoop is de mensheid te redden. Groots, gelaagd en complex meesterwerk waarin Nolan zijn favoriete thematiek (tijd) wederom van nieuwe context voorziet, oogstrelend in beeld gebracht door cameraman Hoyte van Hoytema.

Matthew McConaughey in Interstellar van Christopher Nolan. Beeld
Matthew McConaughey in Interstellar van Christopher Nolan.

Martijn Kardol: Welkom

NPO 3, 22.40 uur

Voordat de coronaepidemie uitbrak, toerde cabaretier Martijn Kardol langs de Nederlandse zalen met zijn tweede avondvullende voorstelling Welkom. Van een lockdown was nog geen sprake, maar het isolement van de cabaretier – zelfgekozen in dit geval – is het centrale thema in de show. Het mijden van contact vindt Kardol eigenlijk wel zo makkelijk, maar toch besluit hij zijn deur op een kier te zetten om niet in eenzaamheid te eindigen. Tijdens zijn wandeling om een pakketje op te halen, komen heel wat onderwerpen voorbij, van zijn kat tot zijn vakantie op Corsica.

Michel: acteur verliest de woorden

Canvas, 21.45 uur

Deze week overleed de Vlaamse acteur en regisseur Michel van Dousselaere aan de gevolgen van een zeldzame progressieve hersenaandoening. Omdat het spraakcentrum in zijn hersenen werd aangetast, verloor Van Dousselaere langzaam zijn grip op taal. Canvas herhaalt vanavond de documentaire Michel: acteur verliest de woorden, waarin zijn vrouw Irma Wijsman laat zien hoe de acteur op zoek ging naar nieuwe manieren om zich uit te drukken en grip te houden op zijn gedachten. Rode draad is een monoloog die speciaal voor Van Dousselaere werd geschreven.

Hors normes

NPO 2, 23.30 uur

(Komedie, Olivier Nakache en Éric Toledano, 2019) Bruno (Vincent Cassel) en Malik (Reda Kateb) staan in deze keuzefilm van Zomergast Robert Vermeiren (hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie) aan het roer van een organisatie die je zou kunnen omschrijven als het afvoerputje van de Franse geestelijke gezondheidszorg. Patiënten die elders om uiteenlopende redenen niet welkom zijn, kunnen alleen nog terecht bij hen. ‘Ik bedenk wel iets’, is Bruno’s ad hoc-motto als zich weer eens een probleem aandient. In een wereld vol regels en protocollen wordt hier in chaos gewerkt, vanuit het hart. Fijne, rake variatie in het oeuvre van feelgoodduo Olivier Nakache en Éric Toledano (Intouchables), vol aandoenlijke scènes waarin de patiënten de show stelen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden