Tips Televisie

De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 9 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Shaun the Sheep Movie (Mark Burton en Richard Starzack, 2015)

Zaterdag, NPO 3, 09.20 uur

De schapen willen de boer een dagje onder zeil houden, om in zijn huis popcorn te kunnen eten en cowboyfilms te kijken. Een plan dat misloopt, zodat schapen, boer en waakhond Bitzer door allerlei slapsticktoestanden richting grote stad sjezen, in deze fijne speelfilmversie die de Britse animatiestudio Aardman (Wallace and Gromit, Chicken Run) baseerde op hun eigen tv-serie met het gelijknamige schaap. Je hoeft de serie niet te kennen om meteen verliefd te worden op deze strubbelende schaapjes, die elk hun eigen trekjes hebben en toch ook typisch Aardman zijn: zie alleen al de zijwaarts knauwende mondjes.

The Disappearance of Eleanor Rigby: Her (Ned Benson, 2013)

Zaterdag, Canvas, 22.20 uur

Eleanor (Jessica Chastain) wil verdwijnen. De mogelijkheid hebben helemaal opnieuw te beginnen. Ze verandert haar nummer en laat haar echtgenoot (James McAvoy) niet weten waar ze verblijft. Filmmaker Ned Benson werkte die premisse op fascinerende wijze uit tot twee films: een vanuit het perspectief van haar echtgenoot en een film vanuit haar oogpunt, vanavond uit te zenden, die toont dat Eleanor eigenlijk geen andere keuze meer had en haar volgt terwijl ze haar leven weer richting probeert te geven. Samen én apart zijn de films bovendien meer dan liefdesdrama. Het gaat over rouwverwerking, over onmacht in menselijke verhoudingen, over vriendschap, over identiteit, over generatieverschillen, over ouderschap, over liefde, over de werking van het geheugen. Over alles eigenlijk.

The Good Shepherd (Robert De Niro, 2006)

Zaterdag, RTL 8, 23.40 uur

In de slechts twee films die Robert De Niro maakte als regisseur legt hij het voor individuen vernietigende functioneren van Amerikaanse instituties bloot. In A Bronx Tale is dat de maffia, in The Good Shepherd zijn het de Amerikaanse spionagediensten. In beide gevallen is de drijvende kracht van de vertelling een getroebleerde vader-zoonverhouding. In The Good Shepherd blijft die verhouding aanvankelijk op de achtergrond: we zien de wording van een getalenteerde Yale-student (Matt Damon), die gerekruteerd wordt voor de inlichtingendienst en daar snel carrière maakt. Zo suf als hij oogt, zo bikkelhard en onverstoorbaar neemt hij bijna altijd de juiste beslissingen. Tot er op een dag een envelop op zijn deurmat ligt met een vage foto en dito tape.

Spring Breakers (Harmony Korine, 2012)

Zaterdag, NPO 3, 23.50 uur

Een meesterwerk, helaas nog door velen onbegrepen, het hallucinerend goede Spring Breakers. Langzaam brengt regisseur Harmony Korine (Gummo, Trash Humpers) de toeschouwer in dezelfde gemoedstoestand als de losgeslagen meisjes die op een dieet van drank en drugs het typisch Amerikaanse fenomeen Spring Break beleven – te vergelijken met de Nederlandse eindexamenreizen naar goedkope mediterrane kustplaatsen, maar dan fors heftiger. Afwisselend warm, kil, soezerig, hoofdpijnverwekkend, wazig en glashelder. Een film als een zonnesteek.

Spring Breakers

De Grote Geschiedenisquiz

Zaterdag, NPO 2, 20.25 uur

Hoe ving je in de Gouden Eeuw een reiger? En wat hielp er tegen de boterberg; het overschot aan boter binnen de EU? Onder anderen Ferry Mingelen, Jeltje van Nieuwenhoven en Pieter van der Wielen worden getoetst op hun historische kennis.

Germaine Bloody Greer

Zaterdag, BBC 2, 22.00 uur

Onbevreesd, origineel en charismatisch boort de destijds 31 jaar oude Germaine Greer zich met The Female Eunuch in het collectief geheugen. Is de bestseller uit 1970 van de invloedrijke feminist en literatuurwetenschapper nog steeds relevant? Of zijn vrouwen vandaag de dag minder uit op de goedkeuring van mannen? En wat vindt Greer van het hele #MeToo-gebeuren? Op haar typische intelligente, sarcastische en tegendraadse wijze geeft ze haar visie op waar de vrouw anno nu staat.

Germaine Greer Beeld Getty Images
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden