Service

De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 8 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Natalia Reyes in Pájaros de verano. Beeld
Natalia Reyes in Pájaros de verano.

Giro d’Italia

Eurosport, 12.50 uur

Vandaag gaat, kort na de voorjaarsklassiekers, al de eerste van de drie grote wielerronden van start. De Ronde van Italië begint met een tijdrit in Turijn. Wereldkampioen tijdrijden Filippo Ganna is uiteraard favoriet om eind van de dag de eerste roze trui om de schouders te hangen. De NPO besteedt geen (live-)aandacht aan de Giro. Voor rechtstreekse beelden moet de liefhebber bij Eurosport zijn. De Belgische publieke omroep zzendt vanavond op Canvas om 19.40 uur het wielermagazine Giro uit, een kort programma over de 104de Ronde van Italië, die bij de NPO in de gebruikelijke sportuitzendingen aan bod komt.

Top Dog

NPO 3, 20.30 uur

Door een mysterieuze verdwijning komen de volstrekt verschillende werelden van de ambitieuze advocaat Emily Jansson (Josefin Asplund) en ex-gedetineerde Teddy Maksumic (Alexej Manvelov) opeens met elkaar in aanraking. Beiden zijn op zoek naar een ontvoerde rijkeluiszoon, en daarom moeten ze samenwerken. Vandaag gaat NPO 3 van start met de Zweedse serie Top Dog, die is gebaseerd op de boeken van de populaire misdaadschrijver Jens Lapidus. Ander werk van de auteur vormde de basis voor de serie Advokaten en de Snabba Cash-films en tv-serie.

Hier zijn de Van Rossems

NPO 2, 20.40 uur

Maarten, Sis en Vincent van Rossem werken vanaf vanavond weer een lijstje af met steden die een bezoek verdienen. In Hier zijn de Van Rossems houden ze het binnen de landsgrenzen, wat momenteel wel zo handig is. Het seizoen begint in Assen, de Drentse hoofdstad die is verrezen rond een 13de-eeuws nonnenklooster. In het Drents Museum vraagt Sis aandacht voor een onopvallend maar bijzonder schilderij, en Maarten vertelt hoe Assen zijn stadsrechten heeft gekregen. Ook staat er een bezoek aan de voormalige strafkolonie Veenhuizen op het programma.

Platoon

RTL 7, 22.00 uur

(Oorlog, Oliver Stone, 1986) Eerste van drie films die de Amerikaan Oliver Stone maakte over de Vietnamoorlog, met elk een ander perspectief (de andere twee zijn Born on the Fourth of July uit 1989 en Heaven & Earth uit 1993). Platoon is de min of meer autobiografische, snoeiharde getuigenis over excessen tussen de Amerikanen onderling. Charlie Sheen - destijds in de bloei van zijn carrière - speelt de naar Stone zelf gemodelleerde soldaat die in conflict komt met zichzelf en zijn superieuren, onder wie een excellerende Willem Dafoe.

Van links naar rechts: Willem Dafoe, Charlie Sheen en Tom Berenger in ‘Platoon’. Beeld Orion Pictures via Everett Colle
Van links naar rechts: Willem Dafoe, Charlie Sheen en Tom Berenger in ‘Platoon’.Beeld Orion Pictures via Everett Colle

Pájaros de verano

Canvas, 22.05 uur

(Drama, Cristina Gallego en Ciro Guerra, 2018) Rapayet (José Acosta) is een arme maar trotse jongen, horend bij een inheemse stam in de Colombiaanse woestijn. Hij zet zijn zinnen op de mooiste dochter (Natalia Reyes) uit een hoger aangeschreven familie en zweert dat hij die voor hem veel te dure bruidsschat zal voldoen. Pájaros de verano is gegoten in de vorm van een volkssprookje. Tegelijkertijd is de film, die tot stand kwam met medewerking van de echte Wayúu-bevolking, ook een film over de desastreuze gevolgen van de Colombiaanse drugshandel. Surrealistisch hoogtepunt in de in vijf hoofdstukken (cantos ) opgedeelde vertelling: de beschieting van een midden in de woestijn opgetrokken moderne villa, met bazooka’s.

De weg naar de winst

NPO 1, 22.25 uur

Er was een tijd dat het Eurovisie Songfestival slechts een paar uur in beslag nam in plaats van drie hele avonden. Het aantal deelnemende landen was half zo groot als nu, en Nederland wist regelmatig te winnen. Voor De weg naar de winst nam Cornald Maas een duik in de Eurovisie-archieven om een beeld te schetsen van de Nederlandse relatie met het Songfestival. De festivalkenner sprak onder anderen met oud-winnaars Duncan Laurence en Getty Kaspers (Teach-In). Om 0.15 uur herhaalt NPO 1 het Songfestival van 1970, dat plaatsvond in de Rai in Amsterdam.

Ida

NPO 2, 23.55 uur

(Drama, Pawel Pawlikowski, 2013) Ida, een jonge Poolse novice, staat begin jaren zestig op het punt non te worden. Eerst wil ze haar enige nog levende familielid ontmoeten. Dus bezoekt Ida (Agata Trzebuchowska) tante Wanda (Agata Kulesza), die haar vertelt dat ze Joods is: in de oorlog werden haar ondergedoken ouders vermoord. Ida hoort het schijnbaar onbewogen aan. Naar die houding is het uiterlijk van Pawlikowski’s film gemodelleerd: het veelbekroonde Ida is gedraaid in prachtig zwart-wit en in een sobere beeldverhouding, er is nauwelijks muziek en de camera beweegt vrijwel nooit.

Agata Trzebuchowska in ‘Ida’. Beeld
Agata Trzebuchowska in ‘Ida’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden