Tv-tipsZaterdag

De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 7 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Ja zuster, nee zuster (Pieter Kramer, 2002)

Zaterdag, NPO 3, 20.25 uur

Regisseur Pieter Kramer (Theo en Thea) borduurde voort op de toneelvariant die hij drie jaar eerder maakte; deze uitbundige Ja zuster, nee zuster is een zorgvuldig gestileerde musical die zowel nostalgisch als eigentijds is. De film staat bol van de verwijzingen naar onder meer Singin’ in the Rain en Les Parapluies de Cherbourg, en werd misschien wel daardoor – tot Kramers eigen verbazing – aardig opgepakt in het buitenland. Zo noemde de Amerikaanse filmblogger Harry Knowles Ja zuster, nee zuster een van de beste films van het jaar.

Suffragette (Sarah Gavron, 2015)

Zaterdag, NPO 2, 22.45 uur

Fabrieksarbeider Maud (Carey Mulligan) ontdekt de suffragettebeweging in het Verenigd Koninkrijk op het moment dat deze radicaliseert: na jaren van geweldloos verzet om vrouwenrechten af te dwingen, vlogen begin vorige eeuw de stenen door de ruiten. Maud, bedacht door schrijfster Abi Morgan (Shame, The Iron Lady), is een versmelting van een aantal bestaande suffragettes. Het is een slimme keuze om het verhaal via haar te vertellen en niet via een rijke dame of sleutelfiguur (Meryl Streep heeft een bijrolletje als grondlegger Emmeline Pankhurst): het onderstreept hoe opmerkelijk en dapper het was dat vrouwen in opstand kwamen tegen een ook voor henzelf vanzelfsprekend systeem.

Blue Velvet (David Lynch, 1986)

Zaterdag, Canvas, 22.45 uur

Een afgesneden oor als opening naar een andere wereld. Wie anders dan David Lynch zou zoiets kunnen verzinnen? Blue Velvet speelt zich af in het fictieve stadje Lumberton, waar Jeffrey Beaumont (Kyle MacLachlan, Dale Cooper in Lynch’ latere tv-serie Twin Peaks) bij toeval het bewuste oor vindt en vervolgens onder meer belandt in het appartement van nachtclubzangeres Dorothy Vallens (Isabella Rossellini), die is onderworpen aan de psychopathische drugsdealer Frank Booth (Dennis Hopper op zijn maniakaalst). Terwijl de film gestaag transformeert van thriller tot hallucinant meesterwerk, verandert ook Jeffrey’s leven voorgoed.

null Beeld
Beeld

Doe Maar: Dit is alles

Zaterdag, NPO 3, 22.10 uur

In 1984 stopte de toen – vooral onder tienermeisjes – razend populaire band Doe Maar ermee. Daarna volgden meerdere reünies, maar nieuwe muziek werd er nauwelijks nog gemaakt. De bandleden blikken in deze documentaire uit 2013 terug op de gloriejaren, vertellen over de hysterie van de fans, het afscheid, de drugsproblemen van drummer René van Collem en de onderlinge relaties tussen de bandleden. De steeds jongere fans leidden uiteindelijk tot de breuk. Het begint de bandleden steeds meer tegen te staan op te treden voor een publiek dat de helft van hun leeftijd is. Wanneer ze de breuk bekendmaken, is heel puberend Nederland in rouw. Maar frontmannen Henny Vrienten en Ernst Jansz kunnen weer ademhalen.

Magic World

Zaterdag, Canvas, 22.10 uur

De tieners Adrien, Maud en Johan wonen in een klein havenstadje in Zuid-Frankrijk. Elke zomer wordt het plaatsje overspoeld door toeristen, tot ongenoegen van de tieners. Ze besluiten de overbevolkte stranden te ontvluchten.

De Avondetappe

Zaterdag, NPO 1, 22.00 uur

Ook dit jaar worden alle Touretappes live uitgezonden door de NOS en worden de prestaties van de renners ’s avonds in de Avondetappe geanalyseerd. Nieuw dit jaar is het onderdeel ‘de dag van toen’, waarin teruggeblikt wordt op de Tour van ’68. Het legendarische jaar dat Jan Janssen als eerste Nederlander de Franse wielerklassieker won.

null Beeld

3Doc: Wolflady

Zaterdag, NPO 3, 00.35 uur

Ze wordt dikwijls de nieuwe Amy Winehouse genoemd, de Eindhovense zangeres Sharon Kovacs. Niet alleen qua stem, ook qua levenswijze zijn er treffende gelijkenissen. Daan Willekens volgde Kovacs tijdens de opnamen van haar eerste plaat. Gedurende het maakproces leert de kijker een jonge vrouw met pikzwart randje kennen. ‘Ik ben wel blij als het allemaal voorbij is. Het leven’, zegt ze. ‘Maar daar werken we toch hard aan?’, vult haar producer Oscar Holleman aan. En dan lachen ze allebei.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden