Film- en tv-tips

De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 7 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Antonio Banderas in Dolor y gloria van Pedro Almodóvar Beeld
Antonio Banderas in Dolor y gloria van Pedro Almodóvar

Alien: Covenant

Veronica, 20.00 uur

(Sciencefiction, Ridley Scott, 2017) Je zou Alien: Covenant kunnen omschrijven als een opgepoetste uitvoering van de vijf films die hieraan voorafgingen. We schrijven het jaar 2104, achttien jaar vóór de originele Alien (1979). Een ruimteschip vol kolonisten en menselijke embryo’s reist een radiosignaal op een verre planeet achterna, waar de welbekende slijmerige buitenaardsen uiteraard azen op het gruwelijk uitdunnen van de astronauten-crew. De digitale trucages zijn ontegenzeggelijk subliem, de muziek klinkt zeer onheilspellend en de terugkeer van Michael Fassbender in een robotdubbelrol levert twee magnifieke scènes op.

Katherine Waterston in Alien: Covenant van Ridley Scott Beeld
Katherine Waterston in Alien: Covenant van Ridley Scott

Le cercle rouge

Canvas, 22.05 uur

(Misdaad, Jean-Pierre Melville, 1970) Alain Delon, Gian Maria Volonté en Yves Montand zetten een spectaculaire kraak op van een extreem beveiligde juwelier aan het dure Place Vendôme in Parijs. Meesterstilist Jean-Pierre Melville (Le Samouraï) slaagde er met deze film voor de eerste en enige keer in met zijn eigen uitgekiende stijl - weinig maar extreem lange scènes - een film te maken die door een groot publiek werd gewaardeerd. Maar liefst 4 miljoen bezoekers vonden destijds hun weg naar Le cercle rouge in de Franse bioscopen.

Yves Montand in Le cercle rouge van Jean-Pierre Melville Beeld
Yves Montand in Le cercle rouge van Jean-Pierre Melville

Dolor y gloria

NPO 2, 00.15 uur

(Drama, Pedro Almodóvar, 2019) In het fraaie autobiografische Dolor y gloria van de Spaanse filmgigant Pedro Almodóvar overheerst de melancholie. De regisseur verhaalt zonder omwegen over zijn leven en ouderdom, in een drama over een filmregisseur (gespeeld door Antonio Banderas) die met lichamelijke en geestelijke pijn door zijn uitbundig ingerichte Madrileense appartement strompelt. Uitgebreide flashbackscènes zijn meer dan een kijkje in zijn verleden: ze vormen samen een aantal prachtige, weemoedige korte verhalen met verfijnde observaties over verslaving, fysieke aftakeling en liefde. Als vanzelfsprekend kleurt Almodóvar zijn blik op het naderende einde nooit gitzwart. De film zit vol sardonische grapjes: lichtheid, vermomd als klaagzang.

Firma erfgoed

Nederland staat vol met unieke en vaak onverwachte bouwwerken en kunstobjecten, vaak met een religieuze betekenis. In de nieuwe EO-serie Firma erfgoed gaat Aldith Hunkar op zoek naar de verhalen achter deze getuigenissen van ons culturele verleden. In de eerste aflevering neemt Hunkar – na veertien jaar weer terug op tv – een kijkje in Den Haag, waar lokale experts haar vertellen over de geschiedenis en internationale betekenis van het Vredespaleis. Ook hoort ze over de vele toevluchtsoorden in de stad, voor onder meer Portugese Joden en Hugenoten.

NPO 2, 19.15 uur

Hollandse zaken

Mensen die in psychische nood verkeren, kunnen een gevaar zijn voor zichzelf en anderen. Als buren of familieleden hierover aan de bel trekken, blijft afdoende hulp vaak uit, blijkt in Hollandse zaken. Er zijn geen opvangplekken, instanties werken langs elkaar heen of onderschatten de urgentie, waardoor de politie het moet oplossen als het mis gaat. In het geval van Hilversummer Abid had dat een dodelijke afloop. Toen hij in een psychose als een dolle door de stad reed, schoot de politie hem dood. Hoe zijn zulke gevallen in de toekomst te voorkomen?

NPO 2, 20.40 uur

Lieve SPLNTR!

In de week van Amsterdam Pride presenteert Splinter Chabot een speciale aflevering van Lieve SPLNTR!. Daarin buigt hij zich over de dilemma’s en vragen van kijkers. Chabot staat er niet alleen voor, maar kan rekenen op de hulp van musicalster Jamai Loman en YouTuber Jessie Maya. In de special worden ook de winnaars bekendgemaakt van de Pride Awards 2021. Er is zowel een prijs voor een onbekende lhbt+-held als voor een bekende Nederlander die iets heeft betekend voor de gemeenschap. Onder anderen Nikkie de Jager en André van Duin werden genomineerd.

NPO 3, 22.05 uur

Bloodlands

Jed Mercurio, de bedenker van Line of Duty en Bodyguard, maakte een grimmige miniserie die zich afspeelt in Noord-Ierland. Bloodlands is in twee delen te zien en begint met de verdwijning van voormalig IRA-kopstuk Pat Keenan. Nadat zijn bus wordt teruggevonden, krijgt rechercheur Tom Brannick (James Nesbitt) de zaak toegewezen. In de manier waarop Keenan uit de weg is geruimd herkent hij de werkwijze van een onbekende moordenaar die in de jaren negentig diverse slachtoffers maakte. Brannick heeft nog een persoonlijke rekening te vereffenen.

NPO 2, 22.15 uur

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden