Film- en tv-tipsZaterdag 6 maart

De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 6 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Juno van Jason Reitman. Beeld
Juno van Jason Reitman.

The Ipcress File

BBC 2, 14.00 uur

(Thriller, Sidney J. Furie, 1965) Heerlijk stijlvolle verfilming van de bestseller van Len Deighton, die momenteel opnieuw wordt bewerkt (tot zesdelige tv-serie). Dit origineel is een typische spionage-/paranoiathriller waarin het internationale onbehagen van de jaren zestig wordt gereflecteerd, met Michael Caine in de rol van Engelse geheim agent die op zoek gaat naar een geleerde die achter het IJzeren Gordijn is verdwenen. Hij stuit op een hersenspoelcomplot dat zijn weerga niet kent; The Ipcress File meet zich hier met de grote paranoiaklassieker uit dezelfde periode, The Manchurian Candidate (1962).]

De bocht van Van Kooten en de stok van De Bie

NPO 2, 20.25 uur

In het kader van de (uitgestelde) Boekenweek presenteren Kees van Kooten en Wim de Bie ook dit jaar een special waarin ze putten uit hun archief. Dit jaar is ‘tweestrijd’ het thema van de Boekenweek, en daarom wordt er teruggeblikt op een aflevering waarin het duo voor een tweesprong stond. Eind jaren tachtig voelt Van Kooten zich aangetrokken tot de commercie van Joop van den Ende en gaat op bezoek bij talkshow RUR en showprogramma Wedden dat. Ondertussen blijft De Bie, teruggetrokken in zijn schildersatelier, grimmig vasthouden aan zijn principes.

Beck

NPO 3, 20.25 uur

De Zweedse detectiveserie Beck, naar de boeken van Maj Sjöwall en Per Wahlöö, is ook buiten de landsgrenzen populair. KRO-NCRV begint vandaag met het achtste seizoen, dat opent met de vondst van het dode lichaam van de 17-jarige Sandor Mokhtar. Het team van Martin Beck brengt de moord in verband met een drugsnetwerk dat al langer wordt geobserveerd door de politie. Klas Fréden runt binnen dit netwerk een undercoveroperatie die niet mag worden verstoord. Onvermijdelijk geeft dat spanningen tussen Fréden en Alex Beijer, die het moordonderzoek leidt.

Agent Hamilton

Canvas, 20.35 uur

In Zweden heeft schrijver Jan Guillou veel succes met zijn boeken over agent Carl Hamilton, waarvan er al verschillende werden bewerkt tot films en tv-series. Ook in de serie Agent Hamilton speelt deze Zweedse James Bond de hoofdrol. Na een opleiding bij het Amerikaanse elitekorps Navy Seals gaat Hamilton (Jakob Oftebro) als CIA-agent aan de slag in Zweden. Hij heeft er meteen de handen vol aan een terroristische organisatie die het land bedreigt met bomaanslagen en cyberaanvallen. Geheel onverwacht komt hij in Stockholm een oude bekende tegen.

Juno

Eén, 21.15 uur

(Jason Reitman, 2007) Blijmoedige en tegelijk aangrijpende tragikomedie over de onverwachte zwangerschap van de 16-jarige Juno (Ellen Page, tegenwoordig Elliot Page). De film komt vaak levensecht over om dan opeens toch weer sterk gestileerd te zijn: elk personage heeft een maffe tic en de dialogen klinken soms alsof ze uit een of andere droogkomische strip zijn overgeschreven. Juist daarom maakte regisseur Jason Reitman van Juno zo’n geslaagde onderneming, daarbij ondersteund door scenarist Diablo Cody, die voor haar allereerste filmscript meteen een Oscar kreeg (voor Young Adult en Tully werkten Cody en Reitman opnieuw samen). Page had met het even zonnige als goeddoorbloede spel ook best zo’n beeldje verdiend.

VPRO Cinema Extra

NPO 2 Extra, 22.45 uur

In wat een behartenswaardige reeks begint te worden, neemt presentator Noa Johannes vanavond met Jeroen Krabbé diens filmcarrière door. En die mag er zijn. Van een vroeg debuut in Fietsen naar de maan (1963, ga die film ooit zien!) naar een grote Nederlandse (Spetters, Een vlucht regenwulpen, De vierde man) én internationale (The Living Daylights, A World Apart, Kafka, The Fugitive) carrière. Na het gesprek volgt de recentste speelfilm waarin Krabbé te zien was. in De Liefhebbers van Anna van der Heide speelt hij mooi ironisch een pater familias die met alzheimer kampt.

Knielen op een bed violen

NPO 2, 00.15 uur

(Drama, Ben Sombogaart, 2016) De verfilming van een van de succesvolste Nederlandse romans is een wat overvol symbolisch drama. Als God aan de hoofdpersoon (Barry Atsma) verschijnt, gaat die op de knieën, vliegt er een zwerm spreeuwen voorbij en verschijnt er een bak licht aan de hemel. Desondanks houdt regisseur Ben Sombogaart (die eerder met De tweeling een proeve van bekwaamheid aflegde) het hoofd boven water, ook door veel aandacht voor het vrouwelijk perspectief, mooi vertolkt door de almaar radelozer wordende Noortje Herlaar.

Noortje Herlaar en Barry Atsma in Knielen op een bed violen van Ben Sombogaart Beeld
Noortje Herlaar en Barry Atsma in Knielen op een bed violen van Ben Sombogaart

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden