FILM- EN TV-TIPSZaterdag 6 februari

De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 6 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag 6 februari.

Joaquin Phoenix in You Were Never Really Here van Lynne Ramsay. Beeld
Joaquin Phoenix in You Were Never Really Here van Lynne Ramsay.

Art Department

NPO 2 Extra, 18.50

In samenwerking met Docwerk (‘een ervaringsplek voor afgestudeerde film- en mediamakers’) heeft de NTR een reeks korte films laten maken door beginnende filmmakers. Centrale vraag: hoe is het om als kunstenaar te leven en werken en hoe breng je dat als jonge, beginnende filmmaker in beeld? De films zijn alleen online en op het NPO-cultuurkanaal te zien. Elke aflevering bestaat uit een bijzonder portret of beeldcolumn over een kunstenaar waarin in enkele minuten één aspect van de kunstenaar wordt uitgelicht. Vanavond worden van het project, dat sinds 2014 bestaat, drie nieuwe resultaten uitgezonden.

Verborgen verleden

NPO 2, 20.35 uur

Merel Westrik werkte voor AT5, WNL en presenteerde jarenlang het RTL Nieuws. Als ze zich in Verborgen verleden verdiept in haar familiestamboom, besluit ze het leven van haar grootouders uit te pluizen. Opa en oma blijken een bijzondere levens- en liefdesgeschiedenis te hebben. Wat vragen oproept is de ontdekking dat opa tijdens de Tweede Wereldoorlog in Noorwegen gevangen werd genomen. Wat deed hij in dat verre land, waarom werd hij vastgenomen en wat is er met hem gebeurd? Voor Westrik wordt de uitzending een tijdreis vol ontroerende ontdekkingen.

Podium Pop Up

NPO 2, 22.00 uur

Om zowel door de coronacrisis getroffen Nederlanders als de cultuursector een hart onder de riem te steken, presenteert NPO 2 vanaf vanavond Podium Pop Up. In deze reeks miniconcerten treden musici met verschillende achtergronden op, samen met een bekende naam uit de wereld van kunst en cultuur. Het optreden wordt steeds gehouden op een plek waar de gast een bijzondere band mee heeft. In het eerste concert verrast actrice Annet Malherbe het personeel van restaurant Hotel de Goudfazant met een optreden van muziekgezelschap Club Classique.

You Were Never Really Here

Canvas, 22.35 uur

(Lynne Ramsay, 2017) Weinig filmmakers kruipen zo kunstig in de hoofden van hun geestelijk instabiele hoofdpersonages als de Schotse psychodramakoningin Lynne Ramsay. Tel uit je winst als filmkijker wanneer dat hoofd toebehoort aan een van ’s werelds beste en grilligste acteurs, Joaquin Phoenix, in de gedaante van een ernstig getraumatiseerde huurling en wreker die een kinderprostitutienetwerk oprolt. Het is de zoveelste griezelig geslaagde transformatie in een imposante acteercarrière, terecht bekroond met de acteerprijs op het filmfestival van Cannes. Op papier lijkt You Were Never Really Here wellicht een degelijke driestuiverthriller, als vrucht van Ramsays verbeelding is dit een verfijnde hellevaart waarin geweld en kwetsbaarheid angstaanjagend dicht bij elkaar liggen.

2Doc: Transnistra

NPO 2, 00.05 uur

Aan de oever van de rivier Nistru ligt de dwergstaat Transnistrië. In 1990 verklaarde het gebied zich onafhankelijk, maar de meeste landen beschouwen Transnistrië als onderdeel van Moldavië. In Transnistra schetst de Zweedse regisseur Anna Eborn een dromerig beeld van de jongeren in het gebied. De documentaire volgt zes tieners die twijfelen tussen vertrekken of blijven in een land dat niet bestaat. Tanya heeft al een vriendje in het buitenland, maar brengt haar vrije tijd door met lokale jongens, met wie ze soms een avontuurtje beleeft.

In Fabric

BBC 2, 00.21 uur

(Peter Strickland, 2018) Een jurk met moorddadige neigingen is slechts een van de vele verrukkelijk bevreemdende vondsten in In Fabric, een sterk gestileerde, hallucinante horrorachtige film van Peter Strickland (Berberian Sound Studio, The Duke of Burgundy). Je zou dit een maatschappijsatire kunnen noemen (over consumentisme en de vrouwelijke obsessie met maatje 36), maar bovenal is het een film over fetisjen – voor paspoppen, panty’s, zacht fluisterend geluid, kijken en bekeken worden, vuurrode nagels die langs stof glijden. Laat je meevoeren. Alles kan erotisch zijn. Ook de praat van een wasmachinemonteur.

Beeld uit In Fabric van Peter Strickland. Beeld
Beeld uit In Fabric van Peter Strickland.

The Place Beyond the Pines

BBC 1, 01.10 uur

(Derek Cianfrance, 2012) In drie hoofdstukken opgedeeld drama van de Amerikaan Derek Cianfrance, die eerder een eenvoudig verhaal op unieke wijze vertelde met zijn scheidingsdrama Blue Valentine. Eerst vindt stuntrijder Luke (Ryan Gosling) een compagnon om banken mee te beroven, vervolgens lijkt politieman Avery (Bradley Cooper) meer op Luke dan de wet doet vermoeden en dan volgt een epiloog over het nageslacht van beiden, waardoor dit toch al gelaagde verhaal over toeval, lotsbestemming, sociale klassen, misdaad en moraal zichzelf tracht te overstijgen.

Ryan Gosling in The Place Beyond the Pines van Derek Cianfrance. Beeld
Ryan Gosling in The Place Beyond the Pines van Derek Cianfrance.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden