FILM- EN TV-TIPSZaterdag 5 juni

De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 5 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
The Square (Ruben Östlund, 2017). Beeld The Square
The Square (Ruben Östlund, 2017).Beeld The Square

Huss

NPO 3, 20.30 uur

De Zweedse misdaadauteur Helene Tursten schreef een populaire boekenreeks over rechercheur Irene Huss, die al eens werd bewerkt tot tv-serie. Tien jaar later is het de beurt aan Irenes dochter Katarina voor een nieuwe serie. In Huss begint Katarina (Karin Franz Körlof) als agent in opleiding bij de politie in Göteborg. Als dochter van de baas wordt ze er niet al te warm onthaald. In haar eerste zaak maakt ze kennis met de 12-jarige Senad, die klusjes doet voor een bende wapenhandelaars. Als de jongen verdwijnt, vreest Katarina dat hij is gevaar is.

Nu te zien

NPO 2, 21.15 uur

In de tentoonstelling ‘Must See’ neemt het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen de bezoeker mee langs Nederlandse iconen die door kunstenaars in een nieuw jasje zijn gestoken. Nederlanders die de vakantie wegens corona in eigen land vieren, kunnen zo op een nieuwe manier kennismaken met de windmolens, de dijken, kaas, bloemen, fietsen, klompen en koeien. In Nu te zien maakt Suzanne Swarts een wandeling langs deze opvallende Hollandse clichés. Omdat de installaties zich in het buitengedeelte van het Zuiderzeemuseum bevinden, kunnen ze gewoon worden bezichtigd.

L’économie du couple

Canvas, 22.05 uur

(Drama, Joachim Lafosse, 2016) Een mooi, gezellig huis is het strijdtoneel van een uiteenvallend echtpaar (Bérénice Bejo en Cédric Kahn). Marie en Boris willen na vijftien jaar huwelijk scheiden. Boris weigert echter te vertrekken: omdat hij zich heeft uitgesloofd voor de renovatie van het huis, wil hij bij verkoop flink delen in de winst. Fijn om regisseur Lafosse op vertrouwd terrein te vinden, als de Waalse meester van het benauwende familiedrama. Het verstikkende en ontroerende L’économie du couple toont dat er een prijs is voor alles: de kinderen zijn het belangrijkste betaalmiddel.

Cédric Kahn en Bérénice Bejo in L'économie du couple. Beeld x
Cédric Kahn en Bérénice Bejo in L'économie du couple.Beeld x

Jihad van liefde

NPO 3, 23.00 uur

De korte film Jihad van liefde vertelt het verhaal van Mohamed El Bachiri, die in 2016 zijn vrouw verloor door de jihadistische terreuraanslag in de Brusselse metro. Het verhaal legde een lange weg af voordat het op het tv-scherm belandde. David Van Reybrouck tekende het op in een boek, dat door regisseur Eran Ben-Michaël naar het theater werd gebracht. Na de theatersluiting vanwege corona werd besloten er een tv-film van te maken. Deze werd niet opgenomen in het theater, maar geschoten in de Brusselse wijk Molenbeek, waar het verhaal zich afspeelt.

Mystify: Michael Hutchence

NPO 3, 23.45 uur

In 1997 maakte Michael Hutchence, de frontman van de Australische band INXS, een einde aan zijn leven. Filmmaker Richard Lowenstein werkte regelmatig samen met Hutchence en was zo’n tien jaar bezig met het interviewen van bekenden, collega’s en familieleden van de zanger. Aangevuld met archiefmateriaal vormen deze interviews - met onder anderen Bono van U2, de bandleden van INXS en ex-geliefde Kylie Minogue – de kern van Mystify. Lowenstein maakt in de documentaire een mooie schets van de gevoelige, complexe en tragische man achter de rockcoryfee.

The Square

NPO 2, 23.45 uur

(Drama, Ruben Östlund, 2017) Een heerlijk bevreemdende satire op de kunstwereld, deze Gouden Palm-winnaar van 2017. Maar schrijver en regisseur Östlund (Turist) maakte er ook een lust voor het oog van, met fraai camerawerk, uitstekende acteurs en één en al sociaal ongemak. Neem de onenightstand die de keurige Christian (Claes Bang), hoofdcurator van een toonaangevend Zweeds museum, beleeft met journalist Anne (Elisabeth Moss). Alles loopt gesmeerd, totdat het tijd wordt het condoom weg te gooien. Een wonderlijk verbaal gevecht barst los, waarbij beide partijen elkaar in een hoek dwingen. Hoogtepunt is de twaalf minuten durende scène waarin een performancekunstenaar als aap gasten aanvalt tijdens een chic diner in een museum.

The Hurt Locker

BBC 1, 00.45 uur

(Oorlog, Kathryn Bigelow, 2008) Bij het tussen docudrama en thriller schakelende The Hurt Locker is er voor de toeschouwer geen stilzitten bij. Ruim twee uur lang zijn we in de puinhopen van Irak op pad met een team explosievenopruimers. Cameravoering, montage en regie zijn er voortdurend op gericht ons te laten beleven wat de Amerikaanse personages beleven in een vreemde omgeving, tussen burgers van wie ze niet weten of die hun goed- of slechtgezind zijn, sluipschutters en bommen. Regisseur Bigelow won als eerste vrouw in de geschiedenis de Oscar voor beste regie.

Jeremy Renner in The Hurt Locker. Beeld x
Jeremy Renner in The Hurt Locker.Beeld x

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden