Service
De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 5 februari
Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.
Jekels jacht
NPO 2, 19.50 uur
De Oostenrijkse natuurkundige Christian Doppler was de eerste die vermoedde dat geluid of licht van een bewegende bron voor een stilstaande waarnemer een veranderde frequentie lijkt te hebben. Dit Dopplereffect was een leuk idee, maar moest nog wel worden bewezen. Dat gebeurde in 1845, door Christophorus Buys Ballot. Het experiment van de Nederlandse wetenschapper is het eerste dat door Diederik Jekel wordt herhaald in zijn nieuwe serie Jekels jacht. De benodigdheden zijn een stoomtrein, een hoornist en een aantal waarnemers met een absoluut gehoor.
The Wolf of Wall Street
RTL 7, 20.00 uur
(Martin Scorsese, 2013) Hilarische en energiek gefilmde satire over de beursexcessen van vóór de financiële crisis, waarin Martin Scorsese de professionele aandelenzwendelaar Jordan Belfort schetst als aanvoerder van een wereld waarin maar één moraal geldt: naai de cliënt, verrijk jezelf. Sopranos-scenarist Terence Winter bewerkte de blufferige bestseller van de echte Belfort, waarin de witteboordencrimineel van eenvoudige komaf zijn exorbitante levensstijl etaleert. Belfort (gespeeld door Leonardo DiCaprio in zijn vijfde Scorsese-film) is een authentiek Scorsesiaanse held: uit de werkelijkheid geplukt, onmatig en zelfdestructief, een ladies’ man en desastreuze echtgenoot.
Fleetwood Mac
BBC 2, 21.30 uur
De zaterdagavond staat op BBC 2 elke week in het teken van een artiest of band. Vanavond is dat Fleetwood Mac, de Brits-Amerikaanse band die, in verschillende bezettingen, al sinds 1967 actief is. Fleetwood Mac’s Songbird (21.30 uur) is een portret van Christine McVie, die zich in 1970 bij de band voegde en hits schreef als Don’t Stop en Everywhere. De concertregistratie Fleetwood Mac: The Dance (23.00 uur) toont een optreden van de band uit 1997 en in Don’t Stop (00.45 uur) vertellen de bandleden over hun liefdes, ruzies en carrière.
Hell or High Water
Canvas, 22.10 uur
(David Mackenzie, 2016) Geslaagde poging de ziel van het moderne Texas te vatten. Over tradities en zelfbeschikking gaat dit verhaal van twee bankovervallers met een moraal (Chris Pine en Ben Foster), die geld willen terugveroveren op het bankfiliaal dat na enkele schimmige constructies beslag dreigt te leggen op hun familieranch. Over de angst Amerikaanse waarden te verliezen gaat het ook: de kleine dorpjes stromen leeg, veel mensen zitten financieel in de problemen. Ook de terzijdes mogen er zijn, zoals de cowboy die verzucht geen opvolger te kunnen vinden, of de stamgasten in een dorpsrestaurant die bankovervallers niet meer beschouwen als iets van deze tijd.
My Generation
NPO 2 Extra, 22.20 uur
Documentaire uit 2017 van David Batty, waarin acteur Michael Caine (1933) ons door de hippe Londense jaren zestig gidst. Met fragmenten uit speelfilms en een schat aan archiefbeelden. Sterren van toen komen aan het woord, maar niet hun gezichten. Regisseur Batty was bang dat de inmiddels wat verfomfaaide gezichten van nu zouden afleiden van de inhoud. Caine, die in de besproken jaren al een dertiger was, kon het destijds ook al goed vinden met lieden als John Lennon, David Hockney, David Bowie, Roger Daltrey en Mick Jagger. Onder anderen. Caine: ‘We hadden de tijd van ons leven.’
Slumdog Millionaire
NPO 3, 23.06 uur
(Danny Boyle en Loveleen Tandan, 2008) Vaste prik tijdens de winterse televisiemaanden, deze meeslepende en ontroerende kaskraker/Oscarwinnaar over liefde, lot, hoop en doorzettingsvermogen. Het ongeletterde weeskind Jamal, uit de achterbuurten van Mumbai, stoot door naar de finale van de televisiekennisquiz Who Wants to Be a Millionaire? en wordt gearresteerd door de politie, die het zaakje niet vertrouwt. Op het bureau wordt hij aan een verhoor onderworpen. De raamvertelling die daarop volgt, resulteert in virtuoos gefilmde scènes die het weinig hoopvolle bestaan schetsen van kinderen uit sloppenwijken.
2Doc: We Are the Thousand
NPO 2, 0.11 uur
De Italiaan Fabio Zaffagnini is geo-archeoloog, ondernemer én een enorme fan van de Amerikaanse band Foo Fighters. Zijn grote droom is om Dave Grohl en de andere bandleden te laten optreden in zijn woonplaats Cesena, maar hoe trek je de aandacht van een superster aan de andere kant van de wereld? Zaffagnini besluit een oproep te plaatsen op YouTube en een muzikale ode te brengen die niet kan worden genegeerd. In Anita Rivaroli’s documentaire We Are the Thousand vormen duizend enthousiaste musici na één dag repeteren de grootste rockband ter wereld.