TipsFilm en televisie

De Volkskrant-tv-selectie voor zaterdag 5 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Vicky Knight  in ‘Dirty God’. Beeld A Private View/EMU Films/Viking Film
Vicky Knight in ‘Dirty God’.Beeld A Private View/EMU Films/Viking Film

Hugo

RTL 4, 06.00 uur

(Fantasy, Martin Scorsese, 2011) Oogverblindende ode aan film, de filmgeschiedenis en de jeugd. Het vandaag onheus vroeg uitgezonden Hugo speelt zich af in een Parijs’ treinstation in de jaren dertig, waar weesjongen Hugo (Asa Butterfield) zorgt dat de klokken blijven lopen en ook anderszins met mechanieken aan de slag gaat – en zo zijn vader eert. Bovenal ademt het personage Hugo, net als de film zelf, liefde voor de cinema, met in het centrum van de film een hartverwarmende flashback naar het leven van filmpionier George Méliès.

Asa Butterfield en Chloë Grace Moretz in ‘Hugo’. Beeld
Asa Butterfield en Chloë Grace Moretz in ‘Hugo’.

Heerlijk avondje voor Sinterklaas

NPO 1, 20.30 uur

Zelfs het coronavirus heeft de jaarlijkse viering van Sinterklaas niet kunnen verstoren. Na vanavond zit de klus erop, en daarom legt Dieuwertje Blok de goedheiligman (Stefan de Walle) in de watten in de show Heerlijk avondje voor Sinterklaas. De Sint mag zelf wat pakjes openen, er worden spelletjes gespeeld en er zijn optredens van bekende artiesten. Ook krijgt de Sint bezoek van een aantal kinderen die door het coronavirus een echt rotjaar hebben gehad. Met bijdragen van Niels van der Laan, Soundos El Ahmadi, Frank Evenblij en Richard Groenendijk.

You’ve Got Mail / Sleepless in Seattle

Net 5, 20.30 uur / 22.35 uur

(Komedies, Nora Ephron, 1998/1993) Een weduwnaar (Tom Hanks) wordt in Sleepless in Seattle door zijn zoontje aan een fijne vrouw (Meg Ryan) gekoppeld. Suikerzoete romantiek, sterk uitgevoerd en zo succesvol dat regisseur Ephron en haar hoofdrolspelers enkele jaren later op herhaling gingen met You’ve Got Mail. Twee boekhandelaars (Hanks en Ryan) zijn dol op e-mailen, wat ze met elkaar doen zonder elkaars identiteit te kennen. Als ze professionele rivalen worden, ligt het vervolg voor de hand in deze bijzonder aangenaam vormgegeven remake van Ernst Lubitsch’ klassieker The Shop Around the Corner (1940).

Vanaf links: Meg Ryan, Ross Malinger en Tom Hanks in ‘Sleepless in Seattle’. Beeld
Vanaf links: Meg Ryan, Ross Malinger en Tom Hanks in ‘Sleepless in Seattle’.

Bob Dylan - Don’t Look Back

NPO 2 Extra, 20.30 uur

Een van de beroemdste documentaires uit de filmgeschiedenis is deze film van D.A. Pennebaker over de Britse tournee van Bob Dylan in 1965. Don’t Look Back wordt wel gezien als de eerste muziekdocumentaire die vooral áchter de schermen kijkt. Pennebaker filmde alles, van hotel tot persconferentie en van concert tot diner. Met ook onder anderen Joan Baez en Marianne Faithfull. In 1998 werd de film door de Amerikaanse Library of Congress opgenomen in het National Film Registry, vanwege zijn culturele, historische en esthetische waarde. Geweldige zanger, geweldige film, monumentaal tijdsbeeld.

Dirty God

BBC 2, 23.02 uur

(Drama, Sacha Polak, 2019) Jade, een jonge Engelse moeder, is door haar ex voor het leven verminkt. Ze wordt aan het begin van Dirty God ontslagen uit het ziekenhuis. Als haar dochtertje haar ziet, begint het kind onbedaarlijk te huilen. In haar eerste Engelstalige speelfilm onderzoekt de Nederlandse regisseur Sacha Polak hoe het is om als jonge vrouw je schoonheid te verliezen in een wereld waar gladgetrokken perfectie wordt gepredikt. Hoofdrolspeler Vicky Knight (met haar eigen littekens) is fenomenaal: ze geeft zoveel meer dan de pure rauwheid die Polak zocht. Dirty God voelt nooit hopeloos aan, omdat Knights zelfverzekerdheid en haar waardigheid vanaf het begin voelbaar zijn. Winnaar van drie Gouden Kalveren.

Het uur van de wolf: Body of Truth

NPO 2, 23.15 uur

Oorlog, geweld en onderdrukking zijn vernietigende krachten, maar kunnen worden omgezet in artistieke expressie. In Body of Truth gebruiken vier kunstenaars hun lichaam om uitdrukking te geven aan complexe thema’s. Marina Abramovic onderzoekt de pijn die ze voelde door de Balkan-oorlogen. Shirin Neshat is een Iraanse in ballingschap, die de discrepanties in de islamitische samenleving verkent. De Duitse Katharina Sieverding buigt zich over fascistische structuren en de Israëlische Sigalit Landau verwerkt trauma’s van de Holocaust en terreur.

John & Yoko: Above Us Only Sky

NPO 3, 23.30 uur

Tijdens het maken van zijn succesalbum Imagine uit 1971 liet John Lennon het creatieve proces van a tot z op film vastleggen. Veel van die beelden werden nooit eerder vertoond, maar zijn door filmmaker Michael Epstein teruggevonden in Lennons omvangrijke audio- en videoarchief. In de documentaire John & Yoko: Above Us Only Sky vertellen Lennon, zijn vrouw Yoko Ono en andere betrokkenen over kunst, muziek, politiek en de boodschap die John en Yoko aan de mensheid wilden overbrengen. De muziek van Imagine vormt de rode draad in de documentaire.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden