Service

De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 30 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Max von Sydow en Linda Blair in ‘The Exorcist’ van William Friedkin. Beeld
Max von Sydow en Linda Blair in ‘The Exorcist’ van William Friedkin.

Sterren op het doek

NPO 2, 20.38 uur

De burgemeester van Amsterdam heeft een paar bewogen jaren achter de rug. Famke Halsema moest het hoofd bieden aan de coronacrisis, massademonstraties en instortende kademuren, terwijl haar gezin ook niet al te positief in het nieuws kwam. Ze kan haar hart uitstorten bij Özcan Akyol, want Halsema is vandaag de ster in Sterren op het doek. Tijdens het interview wordt ze vereeuwigd door drie kunstenaars. Halsema vertelt over haar jeugd in Enschede, waar ze een buitenbeentje was, en de druk die haar burgemeestersbaan oplevert voor haarzelf en haar gezin.

De rekening van Catelijne

NPO 2 Extra, 20.50 uur

Documentaire uit 2012 van het gevierde duo Ester Gould en Sarah Sylbing, makers van de geroemde series Klassen en Schuldig. De rekening van Catelijne geldt als een voorstudie van die laatste serie, over de geldproblemen van arme mensen in Amsterdam-Noord. Catelijne was destijds een bijstandsmoeder uit Amsterdam-Noord, met vijf kinderen en 30 duizend euro schuld. Tot welke ingewikkelde, hopeloze en droef stemmende situaties dat leidt, laten Gould en Sylbing zien in hun 40 minuten druende film, waarin ze, net als in Schuldig, erin slagen de hoofdpersoon ‘een gezicht en een hart’ te geven.

The Manchurian Candidate

Ons, 21.52 uur

(Thriller, John Frankenheimer, 1962) Een van de grote samenzweringsthrillers van de vorige eeuw, vanwege de fantastische sfeer en de soms surrealistische, haast experimentele regie. Frank Sinatra vertolkt met overgave een Amerikaanse majoor die, jaren nadat hij diende in de Koreaanse Oorlog, steeds dezelfde nachtmerrie heeft: tijdens een communistencongres figureert de door hem gerespecteerde sergeant Raymond Shaw (Laurence Harvey) als een gehypnotiseerde moordenaar. Gaandeweg ontdekt Marco dat achter deze droom een lugubere waarheid steekt, waarin niet alleen Shaw, maar ook de politieke ambities van diens moeder een rol spelen.

Frank Sinatra en Janet Leigh in The Manchurian Candidate van John Frankenheimer Beeld
Frank Sinatra en Janet Leigh in The Manchurian Candidate van John Frankenheimer

The Beast Must Die

NPO 2, 22.09 uur

Het zoontje van Grace (Cush Jumbo) is doodgereden door een automobilist die zich uit de voeten heeft gemaakt. Omdat de politie haar heeft laten weten dat er geen aanknopingspunten zijn, besluit de wanhopige moeder het recht in eigen hand te nemen. Ze infiltreert in het leven van de man die ze schuldig acht, de rijke George Rattery (Jared Harris). De nieuwe rechercheur Nigel Strangeways (Billy Howle) heeft er zijn handen vol aan. De Britse miniserie The Beast Must Die is gebaseerd op een boek van Nicholas Blake, een pseudoniem van Cecil Day-Lewis.

Ghost Adventures: Horror at Joe Exotic Zoo

Discovery, 22.30 uur

Het team van Ghost Adventures brengt vanavond een bezoek aan het Greater Wynnewood Exotic Animal Park in Oklahoma. Dit roemruchte dierenpark werd in 1999 geopend door Joseph Schreibvogel, beter bekend als Joe Exotic, de excentrieke zakenman uit de documentaireserie Tiger King. Door alle toestanden die in het park hebben plaatsgevonden – wanbeheer, verwaarlozing en een fataal vuurwapenongeluk – kreeg de GW Zoo een legendarische status. In een Halloweenspecial onderzoeken Zak Bagans en zijn team de geruchten over paranormale activiteiten in het park.

The Exorcist

BBC 2, 23.40 uur

(Horror, William Friedkin, 1973) Terwijl het Halloweenweekend bij Veronica wordt gevierd met een hele trits nieuwe en oude films uit de Halloween-reeks, moet u voor de ultieme griezelnacht inschakelen op BBC 2. Verhalen over brakende en flauwgevallen bioscoopbezoekers droegen destijds volop bij aan de groeiende cultstatus van deze horrorklassieker, die nog weinig aan kracht heeft ingeboet. De methoden van regisseur Friedkin om het beste uit zijn acteurs te krijgen, zijn berucht; het resultaat is indrukwekkend. Actrice Linda Blair zou nooit meer loskomen van haar rol als door de duivel bezeten meisje dat verandert in een vuilspuitend monster (‘Your mother sucks cocks in hell’) met een hoofd dat 360 graden op haar romp draait.

Samba

NPO 2, 23.48 uur

(Drama, Olivier Nakache en Eric Toledano, 2014) Met Intouchables hadden Olivier Nakache en Eric Toledano in 2011 plotseling een publiekslieveling te pakken. Wereldwijd bleek hun film over een steenrijke verlamde man en zijn swingende hulp uit de banlieue een megahit. Ook Samba draait om de relatie tussen twee mensen die normaal gesproken langs elkaar heen zouden leven: vluchteling Samba (Intouchables’ troefkaart Omar Sy) en de muizige zakenvrouw Alice (Charlotte Gainsbourg). Knap is hoe de regisseurs de ingewikkelde en impopulaire vluchtelingenproblematiek schetsen, met een een feilloos oog voor de paradoxale, kafkaëske situaties die daardoor ontstaan.

Tahar Rahim en Omar Sy in ‘Samba’ van Olivier Nakache en Eric Toledano. Beeld
Tahar Rahim en Omar Sy in ‘Samba’ van Olivier Nakache en Eric Toledano.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden