De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 29 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Redactie
null Beeld RV
Beeld RV

Andere tijden
Zaterdag, NPO 2, 21.20 uur

Donald Trump is niet de enige populistische presidentskandidaat met radicale uitspraken: in Een B-acteur als president wordt teruggeblikt op de verkiezingscampagne van Ronald Reagan. Zijn conservatisme en 'leeghoofdigheid' deden veel wenkbrauwen fronsen, ook bij zijn eigen partijgenoten. Toch wist de voormalige B-acteur Reagan in 1980 de zittende Democratische president Jimmy Carter te verslaan.

Muse Live at Rome Olympic Stadium
Zaterdag, NPO 3, 21.55 uur

Concertfilm uit 2013 waarin rockband Muse in het Olympisch Stadion van Rome uitpakt met digitale projecties tijdens hun The 2nd Law Tour. Frontman Matt Bellamy zingt hits als Supremacy, Madness, Uprising en Starlight.

Mr. & Mrs. Smith (Alfred Hitchcock, 1941)
Zaterdag, BBC 2, 09.00 uur

Herfst en Hitchcock blijft een prima combinatie; dat weten ze bij de BBC. Dus keren zijn films geregeld terug op de Engelse tv. Vanmiddag is het de beurt aan zijn meesterwerk Vertigo, 'sochtends duikt een wat onbekendere en komische film op. Een heerlijke screwballcomedy vol pikante dialogen en andersoortige seksuele toespelingen, waarin een stel ontdekt dat ze nooit officieel getrouwd waren en dus al jaren ongeoorloofd het bed met elkaar delen. De twee reageren, zacht gezegd, nogal verschillend op de ontdekking. Hitchcock, net in Hollywood gearriveerd, werd tot het maken van de film verleid door hoofdrolspeler Carole Lombard, die verrukkelijk als altijd haar komische rol speelt.

Drag Me to Hell (Sam Raimi, 2009)
Zaterdag, Veronica, 00.00 uur

Maandag is het Halloween, dit weekend wordt her en der al horror uit de kast getrokken, maar niet van erg hoog niveau. Drag Me to Hell is een van de aardigste. Regisseur Sam Raimi begon ooit als horrorfilmer (The Evil Dead) en maakte nadat zijn talent ontdekt was, de Spider-Man-trilogie met Tobey Maguire en Kirsten Dunst. Daarna keerde hij doodleuk terug naar zijn oude liefde met dit klassiek wilde horrorspektakel. Uitgangspunt is even eenvoudig als briljant: een jonge vrouw krijgt een eeuwenoude zigeunervloek over zich uitgesproken en krijgt te maken met een uitzinnige aaneenschakeling van bovennatuurlijke en heerlijke ongein.

La meraviglie (Alice Rohrwacher, 2014)
Zaterdag, NPO 2, 00.00 uur

Wonderlijke en prachtige film waarin regisseur Alice Rohrwacher, geboren in de streek en omstandigheden waarin ze haar drama situeert, een verhaal vertelt door de ogen van een opgroeiend pubermeisje. Deze Gelsomina is dochter van hippie-ouders die zelfvoorzienend proberen te leven op het rauwe Toscaanse platteland. Het 12-jarige meisje is de oudste van vier dochters en draait op volle kracht mee in het werk dat haar vader doet de beelden van het duo als imker zijn fascinerend. De relatie tussen de stugge, buitenlandse vader en de dromerige puber vormt het hart van de film, al zijn er meer relationele problemen die aandacht vragen en krijgen. Mooi is hoe Rohrwacher haar verbeelding de vrije loop laat als Gelsomina in aanraking komt met de droomwereld van een vlakbij opgenomen curieus tv-programma. De poëzie die mooi contrasteert met het weinig schilderachtige Toscane dat Rohrwacher toont, maakt van Le meraviglie ('de wonderen') een vervreemdende en tegelijk ontroerende kijkervaring.

Into the Inferno
Vanaf dit weekend op Netflix

Ook de beroemde Duitse filmmaker Werner Herzog maakte een film voor Netflix, waarin hij zijn fascinatie voor actieve vulkanen verder uitdiept. De trailer belooft ons spectulaire beelden waarin Herzog vanuit zijn helikopter in kolkende massa's lava tuurt. Herzog maakte de film met de Britse vulkaan-expert Clive Oppenheimer, met wie hij naar IJsland, Indonesië, Ethiopië en Noord-Korea afreisde. Het duo onderzoekt niet alleen de vulkanen zelf, maar ook de mensen die in het gebied erom heen leven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden