De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 29 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven

[‘Ik zou acht films over mijn moeder kunnen maken. Misschien kom ik dan ooit bij haar in de buurt.’ Mike Mills in de Volkskrant over het op zijn moeder gebaseerde personage van Annette Bening in 20th Century Women.]

Elle Fanning in 20th Century Women van Mike Mills Beeld x
Elle Fanning in 20th Century Women van Mike MillsBeeld x

Missing Link

BBC 1, 16.50 uur

(Animatie, Chris Butler, 2019) Het geestige en koddige Missing Link is het zoveelste fraaie visitekaartje van de Amerikaanse Laika-studio, die al jaren bekendstaat om films (zoals Coraline) die zijn gemaakt met de arbeidsintensieve animatievariant waarbij klassieke kleipopfilmtechnieken perfect samengaan met computerkunst. Het verhaal over de vriendschap tussen een Victoriaanse avonturier en een Bigfootachtig monster prikt speels in vastgeroeste ideeën over kolonialisme, man-vrouwverhoudingen en allerlei aannamen over de diverse soorten. Met sympathieke moraal: hoor je eigenlijk wel bij de mensen (of dieren) bij wie je wílt horen?

Beeld uit Missing Link van Chris Butler Beeld x
Beeld uit Missing Link van Chris ButlerBeeld x

Randland

NPO 2, 19.20 uur

In het Gelderse Heerde overleden vorig jaar zo’n zeventig mensen aan de gevolgen van corona, een enorm aantal voor een plaatsje met nog geen twintigduizend inwoners. Een grote besmetting vond plaats tijdens een koorrepetitie, kort nadat in Nederland het eerste coronageval was gesignaleerd. Omdat niemand nog alert was op coronaverschijnselen kon het virus in Heerde onbelemmerd om zich heen grijpen. In Randland bezoekt verslaggever Hans van der Steeg het dorp een jaar na het drama, dat diepe littekens heeft nagelaten in de gemeenschap.

College Tour

NPO 2, 20.35 uur

Na de presidentsverkiezingen in Belarus kwam de bevolking in opstand tegen zittend president Loekasjenko. De massademonstraties werden met harde hand neergeslagen en oppositieleiders gearresteerd, zoals onlangs nog gebeurde met journalist Raman Pratasevitsj. Hét gezicht van het protest tegen Loekasjenko is Svetlana Tichanovskaja, die de taak heeft overgenomen van haar man, de opgepakte presidentskandidaat Sergej Tichanovski. Namens de oppositie nam Tichanovskaja vorig jaar de Sacharovprijs in ontvangst, en vanavond is ze de gast in College Tour.

Cher

BBC 2, 22.00 uur

Na een oude uitzending van Top of the Pops, waarin het popjaar 1984 centraal staat (Howard Jones!, Nick Kershaw!, Nena!), zendt de BBC een uur lang eigen archiefbeelden van de ‘zingende superster’ Cher uit, waarmee de zender eer betoont aan de Amerikaanse zangeres en actrice die 20 mei haar 75ste verjaardag vierde. Om even haar grootheid te duiden: Cher is de enige artiest die in de Verenigde Staten nummer-1-hits scoorde in zes achtereenvolgende decennia. Dat is inderdaad zestig jaar. Na het eerbetoon volgt nog de evenmin te versmaden speelfilm Moonstruck (1987), een romantische komedie die zich afspeelt in de Italiaanse gemeenschap in New York. Een van de drie Oscars voor de film was voor Cher.

Lichting 2020

NPO 3, 23.05 uur

Ondanks de corona-epidemie studeerde vorig jaar weer een lichting studenten af aan de Nederlandse toneel- en kleinkunstopleidingen. Deze jonge acteurs en artiesten hebben door de maatregelen nog geen gelegenheid gehad om te laten zien wat ze kunnen. Die kans krijgen ze vanavond in Lichting 2020, een variant op het bekende programma De vloer op. Sosha Duysker stelt dertien bevlogen talenten voor aan de kijker. Ze worden ingedeeld in vijf teams om zich onder leiding van drie coaches – Malou Gorter, Mandela Wee Wee en Nasrdin Dchar – voor te bereiden op een bekende filmscène.

Lost in Translation

Canvas, 23.25 uur

(Drama, Sofia Coppola, 2003) De verlopen filmster Bob (Bill Murray) is in Tokio voor de opnamen van een whiskycommercial. Charlotte (Scarlett Johansson), begin 20 en net afgestudeerd filosoof, ontmoet hem in hetzelfde hotel; ze is meegereisd met haar man, een drukbezet fotograaf. Allebei voelen ze zich verloren, in een stad zonder gebruiksaanwijzing. Het subtiele, dromerige, humoristische en door regisseur Sofia Coppola nooit meer overtroffen Lost in Translation lijkt zich volledig af te spelen in het schemergebied tussen waken en slapen. Ongetwijfeld de mooiste jetlagfilm ooit gemaakt.

Scarlett Johansson en Bill Murray in Lost in Translation van Sofia Coppola Beeld x
Scarlett Johansson en Bill Murray in Lost in Translation van Sofia CoppolaBeeld x

20th Century Women

BBC 2, 00.40 uur

(Drama, Mike Mills, 2016) Wanneer haar auto in vlammen opgaat, nodigt Dorothea (Annette Bening) de brandweerman die haar te hulp schiet uit voor haar verjaardagsfeest. Waarom ook niet? Het is een aardige man en Dorothea trekt zich weinig aan van sociale codes. Vrouwen als Dorothea – volwassen, eigenzinnig, zoekend – zijn veel te weinig te zien in films en alleen al daarom is 20th Century Women, ook met Greta Gerwig en Ellen Fanning, een bijzondere onderneming. Regisseur en scenarioschrijver Mike Mills voert een rijkdom op aan gevoelige, rake observaties en vond in Bening de ideale vertolker voor de hoofdrol. Dat ze niet werd beloond met een Oscarnominatie, riep terecht vraagtekens op.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden