Film- en tv-tipsZaterdag 28 november

De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 28 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Berend Jan BocktingJorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Jack Nicholson in ‘As Good As It Gets’ van James L. Brooks Beeld
Jack Nicholson in ‘As Good As It Gets’ van James L. Brooks

Abeltje

NPO 3, 12.55 uur

(Jeugd, Ben Sombogaart, 1998) Het magische verhaal over de liftjongen in een warenhuis die zich op een dag niet kan beheersen en op het verboden knopje drukt, was destijds de eerste van een succesvolle reeks Annie M.G. Schmidt-verfilmingen. Abeltje werd een flitsend feest vol typetjes, waarin een handvol Nederlandse topacteurs (Annet Malherbe, Victor Löw, Carine Crutzen) zich met plezier uitleefde. In 1999 bekroond met het Gouden Kalf voor beste speelfilm, waarbij de jury de ‘internationale allure’ van Abeltje aanstipte.

Rick van Gastel en Annet Malherbe in ‘Abeltje’ van Ben Sombogaart Beeld
Rick van Gastel en Annet Malherbe in ‘Abeltje’ van Ben Sombogaart

Danser met de bal - 100 jaar Abe Lenstra

NPO 2, 15.30 uur

Afgelopen woensdag overleed een zeer grote voetballer, Diego Maradona. Zoals overal zal die klap ook bij voetballiefhebbers in Friesland hard zijn aangekomen. Toch gaan de gedachten van de Friezen dezer dagen ook uit naar een andere zeer grote voetballer. Dit weekeinde zou Abe Lenstra 100 zijn geworden, als hij niet in 1985 op 65-jarige leeftijd zou zijn overleden. Regionale omroep Fryslan maakte een documentaire over de koppige spits van voetbalclub Heerenveen die ook in andere opzichten wel wat weg had van nog een zeer grote voetballer, Johan Cruijff.

The Dark Knight Rises

Veronica, 20.00 uur

(Fantasy, Christopher Nolan, 2012) Waardig slotstuk van Nolans Batman-trilogie, zonder aan voorganger The Dark Knight te kunnen tippen. In Gotham City is Bruce Wayne (Christian Bale) verworden tot een chagrijnige kluizenaar, die het aan de stok krijgt met de gorilla-achtige slechterik Bane (Tom Hardy). Bane wil de beschaving redden door haar te vernietigen en beraamt vanuit het riool van Gotham een burgeropstand. Spectaculaire actiescènes en een lollige rol voor de in strak leer gehulde dievegge Selina (Anne Hathaway), die verdacht veel lijkt op Catwoman maar nergens zo wordt genoemd.

Tom Hardy in ‘The Dark Knight Rises’ van Christopher Nolan. Beeld
Tom Hardy in ‘The Dark Knight Rises’ van Christopher Nolan.

The Sandhamn Murders

NPO 3, 20.25 uur

Het kleine eiland Sandhamn voor de Zweedse kust is doorgaans vrij uitgestorven, maar in het zomerseizoen stroomt het vol toeristen. De misdaadboeken van de Zweedse schrijver Viveca Sten vormen de basis voor de tv-serie The Sandhamn Murders, die zich afspeelt op het eiland. Het vierde seizoen draait om de schokkende dood van een feestganger op een scholierenfeest. De politie begint een onderzoek, waar officier van justitie Nora Linde bij betrokken raakt. De nieuw op Sandhamn gearriveerde rechercheur Forsman heeft er meteen een flinke kluif aan.

As Good As It Gets

Eén, 21.20 uur

(Komedie, James L. Brooks, 1997) Jack Nicholson won zijn derde Oscar met As Good As It Gets, waarin hij de brommerige, schrijver Melvin Udall vertolkt die elk persoonlijk contact smoort in onvoorstelbaar lomp gedrag. Wanneer het hondje van zijn homoseksuele buurman Simon (Greg Kinnear) hem op de zenuwen werkt, sodemietert Melvin het beestje in de afvalkoker. Maar als Simon door een stel inbrekers het ziekenhuis is ingeslagen, zit Melvin opgescheept met het hondje en ontwaakt zowaar enige genegenheid in zijn verschrompelde hart. James L. Brooks maakte een opmerkelijk evenwichtige mengsel van tragikomedie en drama, en regisseerde Nicholson na Terms of Endearment (1983) wederom naar een Oscar.

Het uur van de wolf: Raquel van Haver – De vrouwen van mijn land

NPO 2, 23.10 uur

Op de expositie ‘Say it Loud’ in het Bonnefantenmuseum Maastricht springt het werk van Raquel van Haver direct in het oog. Haar enorme sculpturale schilderijen vertellen over gemeenschappen, groepsverbanden en identiteit. De beeldend kunstenaar deed grondige research voor haar nieuwste reeks schilderijen. Van Haver dook in haar adoptiegeschiedenis, reisde naar haar geboorteland Colombia en ging op zoek naar sterke vrouwelijke rolmodellen die zich inzetten voor sociale gelijkheid. De documentaire De vrouwen van mijn land volgt haar tijdens dit proces.

The Beatles: Eight Days a Week - The Touring Years

NPO 3, 23.45 uur

Tussen 1963 en 1965 gaven The Beatles ongeveer 250 concerten. In deze tijd perfectioneerden ze hun vakmanschap en samenwerking. Regisseur Ron Howard brengt deze periode in beeld in zijn documentaire The Beatles: Eight Days a Week - The Touring Years. In nieuwe beelden en met gerestaureerd geluid laat hij zien hoe een concert van de band destijds voor de concertganger moet zijn geweest: ruig, dynamisch en opwindend. Met beelden uit Liverpool, Hamburg, New York en Tokio en bijdragen van Paul McCartney, Ringo Starr en enkele beroemde concertgangers.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden