TipsFilm- en televisie
De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 28 juli
Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.
Beetlejuice (Tim Burton, 1988)
Canvas, 22.40-01.10 uur
Best lastig, als je een huis betrekt waar geesten wonen. Maar omgekeerd is het ook niet leuk: het net overleden echtpaar Barb (Geena Davis) en Adam (Alec Baldwin) in de vermakelijke doorbraakfilm van Tim Burton ziet met lede ogen toe hoe een New Yorkse familie bezit neemt van hun geliefde huis. Ze besluiten de hulp in te roepen van de demon Beetlejuice (Michael Keaton), de 'beste bio-exorcist in het hiernamaals', gespecialiseerd in het uitdrijven van ongewenst sterfelijk gezelschap.
Gezamenlijk proberen ze de New Yorkers op inventieve wijze schrik aan te jagen, maar het beoogde effect blijft uit: de bewoners willen de geesten zelfs aan hun vrienden en kennissen introduceren. Beetlejuice is de tweede speelfilm van Tim Burton, die later successen boekte met onder meer de eerste twee Batman-films, het fantastische Mars Attacks! (1996), Sleepy Hollow (1999) en Alice in Wonderland (2010). Vergeleken met die titels vergeleken is dit vroege werk wat rommelig en onevenwichtig, maar evengoed bizar, grappig, anarchistisch en origineel.
You Only Live Twice (Lewis Gilbert, 1967)
Eén, 20.05-22.00 uur
De vijfde productie in de James Bondserie, en de eerste film waarmee Sean Connery afscheid nam van de rol van geheim agent 007. Hij zou het later nog twee keer doen, met Diamonds are Forever uit 1971 en Never Say Never Again uit 1983. Het is een bijzonder aardige aflevering, mede door de onvergetelijke titelsong van Nancy Sinatra en het scenario van Roald Dahl, die Ian Flemings boek slechts deels volgde en het vaste stramien van de Bondverhalen fantasierijk aanvulde. 007 staat weer eens tegenover zijn aartsvijand Ernst Stavro Blofeld, geweldig vertolkt door Donald Pleasence.
De Heineken ontvoering (Maarten Treurniet, 2011)
NPO 3, 20.25-22.30 uur
Er zijn een paar momenten dat ze tegenover elkaar staan in De Heineken Ontvoering: éminence grise Rutger Hauer als Freddy Heineken en het aanstormende talent Reinout Scholten van Aschat als de naar Willem Holleeder gemodelleerde ontvoerder. Jammer genoeg heeft de jongste dan telkens een integraalhelm op. Op één scène na. En dat is, hoe kort ook, de beste scène in de toch al prima geacteerde film. Hauer als de onbegrijpende, vermoeide en enigszins angstige biermagnaat met ingehouden woede, Scholten van Aschat als de gearresteerde, maar nog even zelfverzekerde en intimiderende ontvoerder. Eerst kijken ze elkaar alleen maar aan. Heineken probeert overwicht te hebben, maar het is de jongeling die de eerste en laatste klap uitdeelt en Heineken achterlaat met een onbeantwoorde vraag. Niet vaak werd er mooier indringend gekeken, gezwegen en summier gesproken in een Nederlandse film. Scholten van Aschat kreeg er een Gouden Kalf voor.
The King's Speech (Tom Hooper, 2010)
NPO 2, 22.40-00.35 uur
De Britse koning George VI gold als een onwaarschijnlijke troonpretendent. Immers: levend in de schaduw van zijn oudere broer Edward, die ook wat begaafder leek in het sociale verkeer. Het is 1925 aan het begin van The King's Speech. George, dan nog prins Albert, dient een tot de nok toe gevuld Wembley-stadion toe te spreken, maar ziet zijn eerste publieke optreden sterven in gehakkel en pijnlijke stiltes. Regisseur Tom Hooper (Les Misérables) weet de spreekangst al in de eerste minuten meesterlijk in beeld te vatten; de microfoon doemt op als een martelwerktuig. En dan stapt acteur Colin Firth naar voren, die zich in de film lang virtuoos toont in het geloofwaardig stotteren, en die gevoelens van pijn, trots en miskenning laat wedijveren in de stramme, gereserveerde Albert. Dat zo'n technische rol bij Firth nooit technisch aanvoelt, tekent zijn talent.
Wereldse Hotels
NPO 1, 19.00 UUR
Wereldse Hotels mag binnen bij The Silo, een luxe hotel in het hart van Kaapstad. Het werd gebouwd in de voormalige liftschacht van een oude graansilo en ligt bovenop het gloednieuwe museum voor moderne kunst, Zeitz.
Vranckx
CANVAS, 20.05 UUR
Ook in het regenseizoen zorgen Luis en zijn zoon Leandro ervoor dat hun betaalbare passagiersbus van Humaita naar Manaus (Brazilië) rijdt. Bij droog weer doen ze er 10 uur over, maar in de regen duurt het vijf dagen. Een verslag.
Luther
CANVAS, 20.35 UUR
In de eerste aflevering van seizoen 4 heeft rechercheur Luther (Idris Elba) zich teruggetrokken in een landhuisje. Maar dan meldt een nieuwe seriemoordenaar zich in Londen en moet Luther alsnog aan de bak.
Songs of the Border
BBC 2, 22.00 UUR
Komiek Reginald D Hunter maakt een roadtrip langs de grens tussen Mexico en Amerika en vertelt het verhaal van de muziek die daar wordt gemaakt. Van Mexicaans-Amerikaanse rap tot door beide landen beïnvloede countrymuziek.
Queen - de beginjaren
NPO 3, 22.30 UUR
Documentaire over de vroege jaren van rockband Queen. Het is de periode waarin ze hun eerste concerten spelen in pubs en op scholen, hun eerste videoclip maken en uiteindelijk Bohemian Rhapsody uit hun vingers krijgen.
Nacht van de vernieuwing
NPO 3, 23.35 UUR
Een nacht lang de beste programma's uit 3LAB, het experimentenhoekje van de NPO. Met onder andere documentaire Mocromode en de korte film Weeën, over een man die op het punt staan vader te worden.